Marja Putkisto: ”Suomen naiset johtavat maailmaa tasa-arvossa – Mutta suorittamisen paine näkyy kehossa”
Terveys ja hyvinvointi
Marja Putkisto: ”Suomen naiset johtavat maailmaa tasa-arvossa – Mutta suorittamisen paine näkyy kehossa”
Hyvinvointiguru Marja Putkisto sanoo, että harva osaa hengittää oikein. Putkiston uutuus on ryhtikoulu yrityksille ja organisaatioille.
Julkaistu 15.2.2020
Apu

Marja Putkisto on liikuntaguru,  joka on avannut lukkiutuneita kehojamme ja käsityksiämme yli 30 vuotta.

Hän oli  aikaansa edellä kehittäessään kehonhallintamenetelmänsä Method Putkiston ja suojatessaan sen tavaramerkillä. Menetelmän  ympärille on rakentunut koulu ja lisensoituja ohjaajia.

Lontoossa asuva Putkisto vakuuttaa, ettei suomalaisuus lähde hänestä ikinä!

Lontoon opetukset

Olet asunut 28 vuotta Lontoossa. Mitä se on opettanut sinulle?

Lontoo on suurkaupunki, joka on opettanut minulle oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta. Pitää laittaa itsensä likoon, mennä, hakea kontaktit, rakentaa luottamus ja oivaltaa tilaisuudet.

Olen työssäni systemaattinen, mutta olen valmis tarttumaan uusiin asioihin. Lontoon rytmi sopii minulle.

Olet valmentanut  ja tavannut kymmeniä tuhansia naisia. Miten naiset ovat muuttuneet urasi aikana?

Suorittamisen paine on nykyään aikamoinen. Naiset miettivät, teenkö oikein, teenkö kunnolla. Minä puolestani kysyn, että suhteessa kehen ja mihin haluat tehdä oikein. Siitä alkavat oivallukset ja ymmärrys.

Suorittamisen paine näkyy kehossa, hengityksessä ja yöllisessä hampaiden narskutuksessa. Monen on vaikea tunnistaa oman kehon viestejä.

Suomalaiset naiset johtavat maailmaa tasa-arvossa, ja heitä ihaillaan enemmän kuin he itse tajuavatkaan. Uran puskeminen vaatii tasapainoilua ja työtä siinäkin, ettei kovetu.

Onko pakko näyttää hyvältä?

Olet elävä todiste siitä, että metodillasi pysyy kunnossa ja kauniina.  Onko sinun pakko näyttää hyvältä työsi vuoksi?

Minulla ei ole ulkonäköpaineita vaan uusiutumispaineita. Ulkonäkööni vaikuttaa myös se, miten suhtaudun elämääni. Hakeudun tilanteisiin, joissa joudun uuden eteen, en ole aina turva-alustallani.

Nyt minulle on uutta työskentely organisaatioiden kanssa. Finnmotion on hyvinvointipalvelu yrityksille. Se on kaikessa yksinkertaisuudessaan ryhtikoulu, joka käy henkistä ja fyysistä ryhtieroosiota vastaan.

Hyvinvoinnin huoltamisen valta ja vastuu siirtyy takaisin ihmiselle. Samalla sen on todettu parantavan työilmapiiriä. Ensimmäinen asiakkaamme oli Trafi. Nyt aloitamme työn Hailuodon kanssa.

Oletko kokenut ikäkriisiä tai ikärasismia?

Uskon ihmiseen – en ikään. Elämästä nauttiminen on yksi tapa pysyä nuorena: katso vaikka Helen Mirreniä ja David Bowien vaimoa Imania!

Ikä ei kiinnosta minua, ihminen kiinnostaa ja kaikki potentiaali, jota voisimme käyttää.

Kun ikää tulee, pitää ruveta ottamaan kantaa asioihin ja ryhtyä kannustamaan nuorempia. Jos naiset minun iässäni jakavat tietoaan nuoremmilleen, näistä kuoriutuu perhosia ja kukista tulee kauniimpia.

Onko haaveilijalla toivoa?

Olet hyvinvointibisneksen edelläkävijä ja teet sitä, mistä moni haaveilee. Mitä sanot aloittelijoille ja haaveilijoille?

Toivotan onnea! Uskallan sanoa, että ala on kilpailtu ja vaatii tekijältä vahvaa identiteettiä ja arvomaailmaa. Hyvinvointiala on myös nuori ala, jossa toiminnalla ei ole vakaita perinteitä. Tunnettu brändi tukee menestystä. Pitää jaksaa kehittää linjaansa pitkäjänteisesti.

Asiakkaita kohtaan asenteen täytyy todellakin olla tämä: kuinka voin auttaa sinua?

Sinulla on yksi tytär. Miten teillä menee? 

En ole ihan standardiäiti. Olen self made woman ja uranainen. Minun kanssani selvitäkseen täytyy olla huumorintajua. Seitsemäntoistavuotias tyttäreni Henrietta kukoistaa, ja hän on yksi uuden kirjani valokuvaajista.

Tyttäreni on mielettömän ihana. Adoptoimme hänet 15 kuukauden ikäisenä Kiinasta. Hän on Suomen kansalainen ja puhuu hyvää suomea. Hän itse halusi käydä Suomessa rippikoulunkin.

Mitä ajattelet prinssi Harrysta ja Meghanista?

Harry ja Meghan haluavat itse hallita edustamaansa Sussex-brändiä ja uskovat olevansa riittävän vahvoja ansaitsemaan toimeentulonsa.

Se on todellista henkilöbrändäystä. Kun kuninkaallisetkin muuttuvat, se on minulle vahva symboli uusiutumisesta, 2020 on uusien mahdollisuuksien aikakausi.

Ihmiselle pitää opettaa, kuinka hengittää

Miksi ihmisille pitää opettaa hyvinvointia? Eivätkö he osaa edes hengittää?

Nyt 35 vuoden kokemuksella voin sanoa, että lähes jokaiselle tulee opettaa, kuinka hengittää.

Luulemme sen olevan itsestäänselvää. Siksi niin moni on stressaantunut. Hengitys vaikuttaa ryhtiin, selkärankaan ja koko aineenvaihduntaan.

Sanot, että haluat kehittää käsitteitä, jotta ihmiset voivat tunnistaa ajatuksiaan ja tunteitaan. Miksi?

Hyvinvointi on epämääräinen käsite. Puhutaan vaikkapa tuki- ja liikuntaelinsairauksista.

Mitä tavallinen ihminen voi sanoa? ”Noh, alanpa hoitaa tuki- ja liikuntaelinsairauttani.”

Terveyden ja hyvinvoinnin kieli on tehty vakuutusyhtiöitä ja ammattilaisia varten. Itse asetun tieteen ja normaalin ihmisen välille.

”Mä olen ihan poikki” voikin  viestiä, että elämää on liikaa. ”Päätä särkee” voi tarkoittaa, ettei pysty näkemään elämässään pidemmälle. Haluan auttaa ihmiset tunnistamaan tunteensa ja yhdistämään ne liikkeeseen.

Paljasta jokin salaisuutesi!

Palautumisen taito on salainen aseeni. Sitä hyödyntämällä ratkon asioita ja taidan kirjoittaa unessa kirjanikin.

Marja Putkisto

  • Syntynyt: 16.12.1959.
  • Uutta: työhyvinvointikonsepti yrityksille.
  • Kirjailijan ura: 14 kirjaa. Uutuus Virittäydy energiseksi neuvoo, miten lievittää arjen stressiä.
  • Intohimot: taide, arkkitehtuuri, muoti ja tanssi.
  • Perhe: mies ja tytär.

Kommentoi »