Marja Hintikka: ”Ulkonäkö on minulle toisarvoinen asia – Olen yllättynyt, miten paljon siihen kiinnitetään huomiota”
Terveys ja hyvinvointi
Marja Hintikka: ”Ulkonäkö on minulle toisarvoinen asia – Olen yllättynyt, miten paljon siihen kiinnitetään huomiota”
Hintikan arjen guruina toimivat kolme pientä lasta, jotka opettavat äidille läsnäoloa.
Julkaistu 30.1.2020
Apu

Marja Hintikka, 41, lausuu sosiaalisessa mediassa totuuksia kolmen lapsen perhearjesta, juontaa televisiossa ja saa julkkikset itkemään sekä nauramaan uudessa ohjelmassaan.

Täydellisyyden tavoitteluun taipuvainen nainen aikoo vuonna 2020 keskittyä iloon ja nautintoon – kuten viime vuonnakin. Ripaus seesteisyyttäkään ei olisi haitaksi.

Olet kertonut sosiaalisessa mediassa avoimesti lapsiperhe-elämän rankkuudesta ja väsyneistä treffeistä miehesi kanssa. Onko palautevyöry saanut harkitsemaan kirjan kirjoittamista?

Tässä ajassa eletään paljon kulissielämää. Siksi on tervehdyttävää kertoa, että tällaista tämä oikeasti on: meillä kaikilla on ihan samanlaista.

Minulle on tarjottu kustannussopimusta kirjasta jo vuosia, mutta se on niin iso prosessi, että minulla ei ole tässä elämäntilanteessa sellaiseen aikaa.

Sata rautaa tulessa

Olet tunnustanut olevasi täydellisyyden tavoittelija, joka edelleen pyrkii eroon tästä ominaisuudesta. Onko asiassa tapahtunut edistystä?

Se auttaa, että tekee kolme lasta neljän vuoden sisään, samoin muutamat sadat tv-ohjelmat. Sellainen opettaa sitä kuuluisaa priorisointia.

Osaan nykyään sanoa ei, koska on pakko. Siitä kiitos lapsilleni. Ennen heitä se oli vaikeampaa, sillä kyseessä oli vain oma jaksamiseni.

Vuonna 2019 päätit, että ilo ja nautinto ovat vuoden johtavat teemat. Mitkä ovat tämän vuoden teemat?

Ehkä jatkan samalla tiellä. Viime vuosi oli iso rysäys, sillä tein kolme uutta tv-ohjelmaa ja palasin äitiyslomalta töihin.

Minulla on aina sata rautaa tulessa, joten toivoisin ehkä tälle vuodelle seesteisyyttä. Tosin ei sitä ole tähänkään mennessä tullut. Temperamenttini on niin liikkuva.

Iän myötä tulee itsetuntemusta, joten olen ymmärtänyt, että tiettyjä asioita vastaan on turha rimpuilla. Kaipaan myös haasteita ja elämyksiä. Tällainen minä olen.

Lisäksi yksi tämän vuoden isoja asioita on uusi koti. Olen haaveillut siitä jo kolme vuotta ja piirtänyt aarrekarttoja, ja nyt se on vihdoin tapahtumassa.

Aion nauttia siitä, että saamme perheelle kodin, jossa voimme asua vaikka loppuelämämme. Koti on minulle tosi tärkeä paikka. Vaikka haaveilen vielä monista asioista, paljon on tullut jo tehtyä.

Vanhenemista ei tarvitse pelätä

Olet puuttunut somessa julkista työtä tekevien naisten ulkonäön arvosteluun. Mitä ulkonäkö merkitsee sinulle?

Olen aloittanut urani radiossa aikana, jolloin kukaan ei edes tiennyt miltä radiojuontajat näyttävät. Ulkonäköön tuli kiinnitettyä huomiota vasta televisiotöiden myötä.

Ulkonäkö on minulle toisarvoinen asia ja olen yllättynyt miten paljon siihen kiinnitetään huomiota. Toisaalta televisio on visuaalinen väline, joten olisi fuulaa sanoa, ettei se merkitse mitään.

Olen lapsesta lähtien mennyt sisältö edellä ja niin aion tehdä jatkossakin. Jos lärvini ei kelpaa jonnekin, se ei ole minun paikkani.

Ihmiset pelkäävät vanhenemista, mutta itse olen ollut sporttilehden kannessa topissa kolme lasta synnyttäneenä. En pelkää kehoni muutoksia, vaikka pidänkin siitä huolta. Olisi kapeaa elämää elää ulkonäköpaineiden vallassa.

Enemmän tilaa keskustelulle

Uusi ohjelmasi Villa Hintikka tarjoilee katsojille Suomen kiinnostavimpia kasvoja mökkioloissa. Mitä tapahtuu, kun on aika viettää päivä kanssasi?

Kun vieraaksi tulee kolme ihmistä, jotka eivät välttämättä ole tavanneet toisiaan aikaisemmin, heidän välisensä energia on aina yllätys. Se tekee ohjelmasta uniikin.

En ole aiemmin oppinut ihmisistä niin paljon kuin Villa Hintikan teon aikana. Suomalaisuuden vahvuus on se, että mitä sanotaan, sitä tarkoitetaan.

On voimavara, että osaamme puhua aidoista asioista ja tunteista. Toki teimme myös perinteisiä asioita ruoan valmistamisesta huussin tyhjennykseen.

Ohjelmassa itketään ja nauretaan. Miksi usein ajatellaan, että suomalaiset eivät osaa keskustella ja kohdata toisiaan?

Meidän pitäisi altistaa itseämme enemmän keskusteluille eri maailmoista olevien ihmisten kanssa. Keskusteluun kannattaa heittäytyä sydän auki, silloin syntyy jotain maagista.

Ehkä mökkimatka on metamorfoosi, jolloin sielu siirtyy lomatilaan. Siksi mekin onnistuimme saamaan ihmiset avoimiksi ja pysähtymään hetkeksi.

Se tuntuu erityisen tärkeältä tällä hetkellä, kun ihmisiltä tuntuu puuttuvan eniten aikaa. Meillä on tavaraa ja elämyksiä, mutta meiltä puuttuu rauhaisaa läsnäoloa ja aikaa olla toistemme kanssa.

Kolmen lapsen perhe ja ruuhkavuodet

Pyörität ruuhkavuosien keskellä kolmen lapsen perhettä. Miten ihmisen äärelle pysähtyminen onnistuu?

Onneksi lapset ovat parhaita mahdollisia opettamaan läsnäoloa. Minun ei tarvitse lähteä mihinkään retriittiin tapaamaan gurua, sillä kotona heitä on kolme.

Äiti-huuto kaikuu päivässä kolmetuhatta kertaa, se pitää minut hyvin läsnä arjessa. Ja aina jossain tavarat lentää ja jauhopussi kaatuu.

Jokainen hetki on mahdollisuus seikkailuun, hyvässä ja pahassa.

Mikä rauhoittaa temperamenttiasi?

Kaiken hektisyyden vastapainoksi harrastan joogaa ja kaikkea kehollista, joka maadoittaa. Haen sitä kautta tasapainoa, mutta eihän meillä touhu lopu.

Paljastatko vielä jonkin salaisuutesi?

Olen tanssinut yleisön edessä myös ennen Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaan osallistumista. 1989 tanssin koulun joulujuhlissa luokan lambada-esityksessä.

Marja Hintikka

  • Syntynyt: 10. syyskuuta 1978 Jyväskylässä.
  • Perhe: Ilkka Uusivuori ja kolme lasta.
  • Asuu: Helsingissä.
  • Ajankohtaista: Villa Hintikka MTV3-kanavalla torstaisin klo 21.
  • Harrastukset: kahvakuula, juoksu, latinalaistanssit, jooga.
Kommentoi »