Apu

Maria Nordin hehkuttaa blogissaan lapsivuodeaikaa: "Oleellista on, ettei äiti tee töitä tai kotitöitä"Maria Nordin hehkuttaa blogissaan lapsivuodeaikaa: "Oleellista on, ettei äiti tee töitä tai kotitöitä"

Luonnonläheisistä perheaiheista bloggaava arkkitehti Maria Nordin jakaa yksityiskohtaisesti kokemuksiaan hänen ja puolisonsa, muusikko Reino Nordinin kolmannen lapsen vauva-ajasta.
Teksti Selina Keränen
Kuvat Jaakko Jaskari

Maria Nordin käsittelee usein perheasioita valtavirrasta eroavista näkökulmista. Kaksplus-lehden Kotitalouskriisi-bloginsa uusimmassa postauksessaan hän haastaa tuoreet äidit pohtimaan vauvan ensimmäisten viikkojen viettämistä sängyssä perinteisessä lapsivuoteessa.

Vuode on ollut muutenkin tärkeä Maria Nordinin ja vauvan suhteen alulle, sillä lapsi syntyi kotona vanhempiensa vuoteeseen.

Nordinin kahdessa aiemmassa synnytyksessä oli ollut ongelmia. Hän kertoi kotisynnytyskokemuksestaan elokuun alussa Avulle:

Maria Nordin: "Olin täysin rento synnyttäessäni kotona, omassa sängyssämme"

Lapsivuode ei terminä ole Suomessa enää kovin yleinen, mutta sillä tarkoitetaan aikaa, jonka vauva ja tuore äiti viettävät kirjaimellisesti sängyssä suhdettaan syventyen. Maria Nordinin mukaan monissa kulttuureissa lapsivuodeajan kesto on 40 päivää.

Nordin kuvailee henkisten etujen ohella myös lapsivuodeajan fyysisiä etuja. Äiti voi rauhassa palautua synnytyksestä ja täydentää vaikkapa rautavarastojaan. Myös kohdun palautuminen normaalikokoon vie neljästä kuuteen viikkoa. Nordin lainaa myös kätilöään, jonka mukaan lapsivuodeajan runsaas lepo saattaa estää myöhempiä sukupuolielinten alueen laskeumia.

Lähipiiri tukee

Lapsivuodeajan onnistuminen vaatii tukea muilta. Nordin kirjoittaa:

Oleellista on, että äiti ei lapsivuodeaikana tee töitä tai kotitöitä. Ei siivoa tai laita ruokaa, vaan keskittyy ainoastaan vauvaan ja itseensä. Tämä vaatii tietenkin perheen tai yhteisön tuen, sillä jonkun pitää tietenkin ruokkia äiti, hoitaa koti ja mahdollisesti isommat lapset.

Nordinin perheessä Reino on nyt laittanut ruokaa enemmän kuin "koskaan". Myös ystävät, Marian äiti ja naapurit ovat auttaneet tuomalla valmiita ruokia. Lisäksi perhe on tilannut ateriapalveluiden illalliskasseja.

Myös siivoamisessa on tarvittu apukäsiä.

Siivooja on käynyt kahden viikon välein. Lisäksi äitini on käynyt useina päivinä (eilen jopa kahdesti) siivoamassa keittiön, joka tuntuu olevan kodin kipupiste ja aina sotkussa.

Isompia lapsia ovat vieneet kouluun naapurit ja harrastuksiin isovanhemmat sekä harrastuskavereiden vanhemmat. Eivätkä isommat lapset ole jääneet ilman huomiota: minun ja vauvan viereen sänkyyn mahtuu ihan hyvin halimaan myös muutama isompikin.

Eroon vaipoista

Moni äiti osaa varmasti itsekin keskittyä vauvaansa tutustumiseen, mutta kovin moni ei ehkä tule ajatelleeksi, että yhdessä kölliessä voi myös kehittää vauvan vessahätäviestinnän lukemista.

Tunnen vauvan tavat tarkkaan ja vessahätäviestintä onkin onnistunut niin hyvin, että jopa itse olen yllättynyt. Meillä on jo ollut pari vaipatonta yötäkin. Kuukauden aikana ei olla saatu kulumaan edes kahta pientä vaippapakettia. Päivät vauva on kanssani sängyssä ihan ilman vaippaa, Nordin kirjoittaa.

Vau.fi-sivuston artikkelin mukaan vauva voi viestiä vessahädästään vaikkapa ilmein, liikkein ja äänin. Vaippojen säästämisen lisäksi vessahätäviestintään tottuneet lapset voivat oppia kuiviksi vaippalapsia nopeammin.

Julkaistu: 30.8.2018