Hupisaaret: Näillä Maltan, Espanjan, Kreikan ja Kroatian lomasaarilla on aivan oma hauskanpidon tai rentoutumisen tunnelmansa
Aurinkolomat
Hupisaaret: Näillä Maltan, Espanjan, Kreikan ja Kroatian lomasaarilla on aivan oma hauskanpidon tai rentoutumisen tunnelmansa
On saaria, joita matkailijat rakastavat, koska niille mennään olemaan tekemättä mitään. Sellainen on esimerkiksi Maltan leppoisa rantalomien kohde Comino, ja annamme vinkit myös muista saarista.
20.9.2023
 |
Mondo

Red red wine, stay close to me, don’t let me be alone…

Kello on noin yksitoista aamupäivällä, ja UB40-yhtyeen vanha reggaehitti soi mukavasti keinahdellen leudossa ilmassa. Kallioiden laella liikkuu siellä täällä ihmisiä uima-asuissaan tai shortseissaan. Moni hakee pikkukioskeista aurinko­päivää viilentäviä juomia.

Punaviiniä täällä nautitaan vain laulun kautta, mutta muutamalla lomanviettäjällä on jo tähän aikaan tujaus alkoholiakin drinkissään. Aikuisten juomahitti on ­ananaksenkuoreen tehty hedelmäinen cocktail-sekoitus.

Cominon kuuluisan Blue Lagoonin luona myydään keväästä syksyyn juomia ja pikku ruoka-annoksia.

Musiikki ja juomat ovat kuitenkin tunnelman täydentäjiä: paikan tärkein asia on turkoosinsinisenä kimmeltävä laguuni Blue Lagoon, jota reunustavat pikku­saarten kalliot. Siihen kaikkien kävijöiden katseet palaavat tuosta, sen kiviseltä rannalta täällä etsitään istumapaikat.

Ja tietysti kaikki ennen pitkää myös pulahtavat uimaan tai kelluskelemaan Välimeren laguuniin.

Tämä on Cominon saari, Maltalle kuuluva lomakohde. Maan keskeiset nähtävyydet ovat muualla, tätä isommissa paikoissa: pääsaarella Maltalla sekä Cominon viereisellä Gozolla. Mutta tänne tullaan nimenomaan pitämään hauskaa ja nauttimaan maisemista sekä ihanan lämpimästä merivedestä.

Cominon sesonki on kesä–syyskuussa, mutta hiljaista on oikeastaan vain tammi–helmikuussa.

Comino on vain 3,5 neliökilometrin kokoinen, ja se on saanut nimensä Maltalla kauan kasvaneesta kuminasta. Saarella asuu vain pari ihmistä.

Tuhansia vuosia sitten Cominolla eli viljelijöitäkin, ja sittemmin paikkaa käyttivät muun muassa Välimeren merirosvot ja Maltan ritarikunta. Ritarit kävivät täällä lomailemassa, ja yhdessä vaiheessa saari oli rötöksiin syyllistyneiden ritarien vankila.

Entisajoista muistuttaa saarella pari rakennusta. Tärkein on Pyhän Marian Torni, ritarikunnan 1600-luvun alussa rakentama jykevä, pienehkö linnoitus.

Cominolla vuokrataan välineitä vesiaktiviteetteihin.

Mutta kovin paljon historiasta ei ole jäljellä. Loikoilun vastapainoksi saarella voi toki kävellä ihan merimaisemia ihaillen. Palveluita on vähän: kourallinen juoma- ja ruoka­kioskeja, pari vessaa sekä muutama vesi­urheiluvarusteita ja ylihintaisia aurinkotuoleja vuokraava yrittäjä. He omivat laguuninrannan parhaat kohdat, ja Maltalla on uutisoitu, että touhu aiotaan laittaa kuriin – mutta se jatkuu kesä toisensa jälkeen, kuten monessa muussakin lomakohteessa maailmalla.

Vaikka Comino tarjoaa yksinkertaisia huveja, se on kuitenkin hyvin suosittu. Tänne tulee keväästä pitkälle syksyyn päivittäin yhteysveneillä ja risteilyillä sadoittain matkailijoita. Kesän vilkkaimpina viikkoina väkeä on niin paljon, että saaren parhaat ranta­paikat ovat täyteen tupatut.

Mikä ihmisiä vetää tänne?

Blue Lagoonin vesi on kirkasta ja suuren osan vuodesta mukavan lämmintä. Reippaimmat kävijät uivat täällä aurinkoisina päivinä joulukuussakin.

Comino on aito hupisaari. Se on lomalla se paikka, jossa aktiivisinkin reissaaja voi ottaa rennosti. Matkailijalle ei ole täällä paljon puuhattavaa, ja juuri se on joskus mukavaa. Paikka on vähän kuin ison hotellin uima-allas, mutta se sijaitsee upeassa luonnonmaisemassa ja on samalla helppo päiväretken kohde. Hupisaarella kävijällä on tunne, että on tekemässä lomallaan jotakin, vaikka lähinnä istuskelisi kallioilla drinkkiä maistellen.

Sinisessä merilaguunissa polskiminen on suloista, ja siihenkin voi löytää päivän aikana kivaa vaihtelua. Voi käydä kurkistelemassa rantakallioiden luolia, joissa merirosvot aikoinaan vaanivat odottaen seuraavaa lähelle tulevaa saalis­laivaa. Voi snorklata tai vaikka purjelautailla.

Moni tulee Cominolle päiväristeilyllä (hinnat Maltan pääsaarelta alkavat noin 25-30 eurosta). Retkillä pysähdellään uimaan eri paikoissa ja nähdään maisemia, mutta pääasiana on viettää täällä muutama tunti. Pelkkä meno-paluu yhteysveneellä Maltan pääsaarelta Cominolle maksaa 10 eurosta ylöspäin. Tunnelma on lapsillekin sopiva – tämä ei ole yleensä hurja bilerysä.

Jos haluaa matkoiltaan levollista hiljaisuutta ja syvää paikallista kulttuuria, tällaiset hupisaaret voi ohittaa. Mutta Cominon kaltainen nautiskelu voi tehdä hyvää kenelle vain.

Täällä alkaa ajatella: Kuinka upea tuo meriveden sävy onkaan, tuollaista turkoosia ei pohjolassa näe. Kylläpä tämä juoma maistuu hedelmäiseltä. Nuo vedessä pulikoivien perheiden iloiset äänet – heistäkin tulee hyvä mieli, lomaolon kyllästämistä ihmisistä.

Red red wine, stay close to me…

Maltan pääsaarelta lähtevillä veneretkillä katsellaan kallioluolia ja uidaan. Retkillä vietetään Cominolla usein muutama tunti.

3 muuta, erilaista hupisaarta

Onnellisten saari Rab, Kroatia

Kroatian Kvarnerinlahdella on useita lomasaaria. Suomalaisille melko tuntematon on Rab, jolla on kuitenkin ollut muualla Euroopassa jo aiemmin hyvä maine. Roomalaiset kutsuivat sitä nimellä Felix Arba, onnellisten saari. Rabilla on ollut myös yksi tämän maailmankolkan ensimmäisistä nakurannoista jo 1900-luvun alkupuolella.

Rabilta löytyy yksi koko Kroatian kauneimmista rannoista: Paradise Beach. Kaunis ja puhdasvetinen ranta muodostuu pehmeästä hiekasta, toisin kuin monet Kroatian rannoista. Täällä voi viettää helposti hauskan päivän: loikoilla, ottaa erän minigolfia ja nauttia herkkuja.

Paradise Beach on sesonki­aikaan niin suosittu, että aurinko­tuoli on hyvä etsiä jo aamulla. Mutta paikka on mukava keväästä syksyyn, ja koko saarella riittää tunnelmaa. Rabin kaupunki kellotorneineen on matkalle mainio tukikohta.

Upeiden rantojen Lefkas, Kreikka

Joonianmeren saari ­Lefkas on pidetty lomakohde, jonne tehdään Suomestakin valmis­matkoja. Lefkasilta löytyy aktiviteetteja ja vehreitä maisemia. Saaren paras puoli on sen monet upeat rannat.

Niistä etenkin Porto Katsiki nousee usein äänestyksissä Välimeren kauneimpien rantojen joukkoon. Sillä on taustanaan dramaattisen komeat kalliot. Porto Katsikille pääsee vain laskeutumalla kiviportaita pitkin tai uimalla veneestä, mutta se auttaa pitämään paikan rauhallisena.

Saaren hauskin ja illanviettoon sopivin ranta on Kathisma, jolla on useita ruokapaikkoja ja baareja. Pitkältä Kathismalta löytää aina oman mieluisan paikkansa.

Espanjan Baleaarien Formentera viehättää levollisella tunnelmallaan. (Kuva Getty Images)

Tyylikkään tunnelman Formentera, Baleaarit

Espanjan Baleaarien kuuluisat saaret ovat Mallorca, Menorca ja Ibiza. Viimeksi mainittu on koko maailman tunnetuin bilesaari, joka voi olla monelle liiankin meluisa. Vain lautta­matkan päässä Ibizalta on kuitenkin Formentera, luonnon­kaunis pikkusaari upeine rantoineen.

Formenteralle tullaan nauttimaan leppoisan boheemista ilmapiiristä. Saari oli jo aikoinaan hippimatkailijoiden suosikki, jossa pidettiin aamuun asti kestäviä juhlia paikallisten kanssa. Nyt se vetää tyyliä ja tunnelmaa arvostavia hipstereitä ja lapsiperheitä.

Saaren ravintoloista pari on päässyt joskus Michelin-­oppaaseenkin. Formenterassa on vetovoimaa, joka saa monet matkailijatkin avoimiksi toisilleen, kuin saari tekisi kävijöistään yhteisön.

Formenteran rantojen ja kylien palvelutarjonta vaihtelee sesongin mukaan, mutta mukavia baareja löytyy aina. Klassikko ja Instagram-hitti on Migjorn-­rannan kulunut baari Kiosko 62, ja siellä kuuluu maistaa pomadaa, giniä sitruunalimonadilla.

Kommentoi »