
Viisisataa vuotta vanha oliivipuu on nähnyt monenlaista kulkijaa Palma de Mallorcan kaupungintalon edustalla. Puuvanhusta tekisi mieli halata, mutta käsivarret eivät ylety sen ympärille. Sen sijaan keskityn suunnittelemaan tulevia lomapäiviä. Mallorcan pääkaupungissa on varaa valita; oli kyseessä sitten ruoka, muoti tai kulttuuri, Palma tarjoaa vain parasta.
Itsetietoiset palmalaiset ovat syystä ylpeitä 400 000 asukkaan kaupunkinsa elintasosta. Täällä asuminen todettiin espanjalaislehden tutkimuksessa jo kymmenen vuotta sitten laadukkaammaksi kuin maan useimmissa muissa kaupungeissa.
Laatu näkyy vanhankaupungin kapeilla, moitteettoman puhtailla kujilla. Toinen toistaan upeampien rakennusten kivijaloissa riittää mielenkiintoisia putiikkeja, joissa myydään paikallista muotia.
Camperin nahkakengät ja Majorica-helmikorut ovat kotoisin Mallorcalta, Jaime Mascaron ja Pretty Ballerinasin kengät taas läheiseltä Menorcan saarelta. Suurempien ostoskatujen Massimo Duttin ja Zaran liikkeitä täydentää kohtuuhintaista aikuisen naisen muotia tarjoava espanjalaismerkki Utergüe.
Ostoskierroksen Palmassa täydentää paikallisen Cappuccino-kahvilaketjun erinomainen kahvi leivonnaisineen.
”Banoffee-kakkumme tunnetaan nykyään myös Madridissa, Dubaissa ja Beirutissa”, kahvilan tarjoilija sivistää minua.
Gaudin kädenjälkeä katedraalissa
Kulttuuria Palmassa löytyy vaikka kadulta. Plaça Mayorin aukiolla laulava sopraano on niin taitava, että häntä kuuntelemaan pysähtynyt mies käy tarkistamassa, tuleeko ääni todellakin yli kuusikymppisestä rouvasta. Upea ääni saisi täyteen oopperatalon, mutta naisen kohtalona on kolikoiden kerääminen aikoinaan Katalonialle kuuluneella saarella.
Jatkan kulttuurikävelyäni palmuin reunustetulla rantakadulla kohti majesteetillista La Seun katedraalia. Vanha temppeli yllättää, sillä siellä pääsen goottilaisarkkitehtuurin ohella tutkimaan myös Antoni Gaudín kädenjälkeä.
Katalonialaistaiteilija osallistui 1900-luvun alussa kirkon restaurointiin ja suunnitteli keskilaivan pylväisiin sähkövalaisimet ja erikoisen, paperista valmistetun alttarikatoksen.
La Seulta jatkan keskikaupungin halki ensin goottilaistyyliseen, kirkkoa muistuttavaan La Llottjaan. Kulttuurikeskukseksi ja galleriaksi muutetun entisen pörssitalon näyttelytila tulvii valoa. Liverpoolilaisen Tony Craggin jännittävät veistokset täyttävät avoimen alakerran.
Mallorca innoitti Miróa
Viiden minuutin kävelyn päässä sijaitsee vuonna 2004 avattu modernin ja nykytaiteen museo Es Baluard. Moderni uudisrakennus on yhteydessä renessanssin aikaiseen puolustuslinnoitukseen, ja sen ravintolan terassilta on mahtava näkymä alas venesatamaan ja katedraalille.
Museon vaikuttavin anti on sanomalehtipohatta Pere Serra Bauzàn modernin taiteen kokoelma. Miquel Barcelón, Pablo Picasson ja Joan Mirón taide ilahduttaa kävijää leikillisyydellään.
Mirón innokkaimmat ihailijat mahduttavat lomaansa retken Palman ulkopuolella toimivaan FundaciÓ Pilar i Joan Miró -museoon.
Katalonialainen Miró vietti lapsuutensa kesät Mallorcalla, jossa Välimeren valo ja meren ja taivaan värit tekivät häneen vaikutuksen. Vuonna 1956 hän muutti saarelle pysyvästi ja lahjoitti myöhemmin ateljeensa Palman kaupungille.
Ostereita ja rapuja kuohuviinillä
Museovierailujen jälkeen poikkean Santa Catalinan muodikkaaseen kaupunginosaan. Trendikkäiden palmalaisten suosimiin kortteleihin on perustettu mielenkiintoisia ravintoloita, mutta Santa Catalinan sydän on edelleen kauppahalli, jossa paikalliset nauttivat lounaansa.
Hallin tarjonta jää kuitenkin toiseksi vanhankaupungin Mercat de l’Olivar kauppahallin kala ja äyriäisvalikoimalle. Täällä lounastajat huuhtelevat osterit ja ravut alas kuplivalla kuohuviinillä, cavalla, eikä sushi-paikan poikien tarvitse vakuutella tuotteiden tuoreutta – sen pystyy haistamaan.
Merisiilien kaltaiset erikoisuudet keräävät halliin myös ravintoloiden sisäänostajia.
Nostalginen junamatka
Pääkaupungin jälkeen olen valmis ihastumaan muuhun saareen. Entinen sangrianhuuruinen juhlimiskohde tarjoaa nykyisin myös maatilamatkailua ja vuoristovaelluksia.
Monet pitävät pohjoisessa sijaitsevia Alcúdiaa ja Pollençaa Mallorcan kauneimpina kaupunkeina, mutta keskiosan eli Es Pla -tasangon erinomaiset maatilamatkailukohteet ja viinitilat kiinnostavat yhä useampia. Tuulen pieksemän etelärannikon villi kauneus pääsee puolestaan parhaiten esiin Cabreran saariston luonnonsuojelualueella.
Sóllerin pikkukaupunki keskellä appelsiini- ja sitruunatarhoja Palman pohjoispuolella kutsuu ihastumaan maalaiselämään. Paikallisten viljelijöiden ylläpitämä, yli satavuotias Sant Bartomeu de Sóllerin osuuskunta tarjoaa aamiaista, joka yksinkertaisessa herkullisuudessaan peittoaa hotellien runsaat buffet-pöydät: valkosipulilla hierottua, oliiviöljyllä kostutettua leipää, kypsää tomaattia ja lasillinen vastapuristettua appelsiinimehua.
Sóllerista palaan Palmaan historiallista rautatietä pitkin. Ensimmäisen luokan junalipun saaneet pääsevät nahkapenkeille, muut pähkinäpuupenkeille kakkosluokan vaunuun.
Vajaan kolmenkymmenen kilometrin junamatkalla ehdin ymmärtää hitaan matkailun merkityksen. Kolmen kilometrin pituisessa tunnelissa aika peruuttaa taaksepäin. Kun tunnelin päästä pilkottaa päivänvaloa, avaan ikkunan ja annan tuulen tuivertaa tukassa.
Chopin ja Elizabeth Taylor viihtyivät vuoristossa
Saaren luoteisosan peittävään Serra de Tramuntana -vuoristoon kotiutui jo 1800-luvulla eurooppalaisia aristokraatteja ja taiteilijoita. Silloin Frédéric Chopin ja George Sand viettivät romanttisia päiviä Valldemossassa. Ava Gardnerin ja Elizabeth Taylorin askeleet keräsivät saarelle tähtipölyä 1950-luvulla.
Luonnonkauniiden maisemien vetovoima on yhä tallella. Tavallista kuolevaista viehättää vuoriston monipuolisuus. Serra de Tramuntanan rinteet haastavat kiipeilijän vaellukselle ja villikukkien koristama kevätmaisema vetää puoleensa lintujen tarkkailijoita.
Vuoristossa sijaitsevan pienen Puigpunyentin kylän raitilla kilpapyöräilijät ponnistelevat kohti huippuja. Kylä on hiljainen lukuun ottamatta kahvilassa istuvien vakioasiakkaiden jutustelua ja puron penkereellä leikkivien lasten ääniä.
Kukkulan laella, noin puolen kilometrin korkeudessa, odottaa yksi saaren hienoimmista viiden tähden hotelleista. 1600-luvulla rakennettu Son Net -kartano on kuin täydellinen koti kaukana kotoa.
Seinillä on taidetta, ja huoneet ovat tyylikkäitä pienimpiä yksityiskohtia myöten. Alakerran Oleum-ravintolassa tarjotaan omalla tilalla tuotettua erinomaista viiniä. Kartanon mailla laiduntavat lampaat ja ponit viiniköynnösten lomassa.
Tiesitkö tämän Mallorcasta?
1. Mallorca on Espanjan Baleaarien saariryhmän suurin saari. Lounaisrannikolla sijaitseva Palma de Mallorca on alueen pääkaupunki.
2. Ostoskadut eivät Palmassa lopu kesken: Avinguda Jaume III:lla ovat tavaratalo El Corte Inglés sekä Jaime Mascaron kenkäkauppa, Passeig del Bornilla sijaitsevat laukkukauppa Tous, Massimo Dutti ja Utergüe ja Plaça Mayorilta lähtevä Carrer de Sant Miquel tarjoaa edullista nuorisomuotia.
3. Taiteesta kiinnostuneelle tärkeimpiä nähtävyyksiä on modernin ja nykytaiteen museo Es Baluard ja Joan Mirón entinen ateljee.
4. Lapsiperheet viihtyvät itäpuolen rantalomakeskuksissa, Serra de Tramuntana -vuoristo vetää puoleensa luontomatkailijoita.
5. Tuliaiseksi kannattaa ostaa paikallisia herkkuja: oliiviöljyä, makeita manteleita, sianlihasta tehtyä, mausteista Sobrasada-raakamakkaraa tai Ensaïmada-leivonnaisia.
Teksti: Jaana Rinne
Kuvat: Ralf Örn ja iStock
Juttu on julkaistu Eevan numerossa 12/2016.