Apu

Näin Suomessa ehkäistään tuhoisia maastopaloja: Torjunnan tärkeä keino suomalainen metsänhoito

Näin Suomessa ehkäistään tuhoisia maastopaloja: Torjunnan tärkeä keino suomalainen metsänhoito
Helle ja kuivuus ovat johtaneet vakaviin maasto­paloihin ympäri Eurooppaa. Kymmeniä tuhansia on jouduttu evakuoimaan.
Julkaistu: 4.8.2022

Vakavat maastopalot ovat tuhonneet suuria alueita Etelä-Euroopassa, ja kymmeniä tuhansia ihmisiä on evakuoitu kodeistaan. Myös korvaamattomia luontoalueita ja eläinten asuinsijoja on tuhoutunut.

Sisäministeriön pelastusosaston pelastusylitarkastaja Rami Ruuskan mukaan Suomessa on vältytty tänä kesänä vakavilta maastopaloilta, koska on satanut tarpeeksi. Viime kesänä oli kuivempaa ja kuumempaa, ja heinäkuussa syttynyttä Kalajoen maastopaloa sammutettiin yli kaksi viikkoa.

– Tunnen myötätuntoa eurooppalaisia kohtaan. Heillä on valtavasti työtä sammuttaessaan useita, yhtäaikaisia ja laajalle leviäviä paloja vajavaisilla resursseilla.

Ruuskan mukaan myös Suomessa varaudutaan siihen, että maastopalot voivat lisääntyä tulevaisuudessa. Maastopalojen ehkäisy, havaitseminen ja torjunta ovat Ruuskan mukaan hyvällä tasolla. Eräs erityispiirre Suomen palojentorjunnassa on metsänhoito.

– Tehostamme koko ajan yhteyttä metsänhoidon ja pelastustoimen välillä. Talousmetsiämme hoidetaan hyvin, ja metsäalueita on lohkottu pienempiin osiin, jolloin palojen hallinta helpottuu. Metsäautoteitä pitkin paloja päästään sammuttamaan.

Olosuhteiden kuten metsäpaloindeksin ja sääennustusten tarkkailu ja maaston havainnointi on olennaista.

– Kun annetaan metsäpalovaroitus, lentokoneet nousevat aina ilmaan tähystämään maastoa. Myös satelliittivalvonta hälyttää paloista.

Ruuska muistuttaa, että hyvänolontunteeseen ei voi silti tuudittautua, vaan toimintaa on parannettava koko ajan. Hän mainitsee uuden erikoisryhmän, joka on perustettu kansainvälisiä pelastustehtäviä varten.

– Noin 50 suomalaista pelastuslaitoksista ja sopimuspalokunnista lähtee kahdessa ryhmässä torjumaan maasto­paloja Kreikkaan.

Valtaosa maastopaloistamme syttyy ihmisen toiminnasta, kuten tupakantumpista, nuotiosta tai työkoneesta, Ruuska korostaa.

– Myös kansalaisten kannattaa olla varovaisia kuivaan aikaan, ettei hölmöiltäisi.

Kuva: Maastopalon sammutusta Espanjan Galiciassa 28.7.2022

Kommentoi »