Faarao Tutankhamonin hämmästyttävä hauta-aarre tulee nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan yleisön nähtäväksi
Historia
Faarao Tutankhamonin hämmästyttävä hauta-aarre tulee nyt ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan yleisön nähtäväksi
Egyptissä avataan maailman suurin arkeologinen museo: sen kokoelmissa on 100 000 esinettä, ja niistä moni pannaan nyt ensi kertaa näytteille.
Julkaistu 8.8.2023
Apu

Kairon ulkopuolelle Gizan pyramidien lähelle rakennettava Suuri egyptiläinen museo (Great Egyptian Museum, GEM) on valmistuessaan maailman suurin arkeologinen museo. Nimensä mukaisesti se on myös egyptologian eli muinaisen Egyptin tutkimuksen suurhanke.

Modernia arkkitehtuuria edustava rakennuskokonaisuus on terävän kolmion muotoinen ja suorassa linjassa kahden kilometrin päässä sijaitsevan Kheopsin pyramidin kanssa. Rakennuksen korkeista lasi-ikkunoista avautuu pyramideille esteetön näkymä. Museokokonaisuus kattaa 50 hehtaarin alueen.

Museon rakentamista ovat hidastaneet monet poliittiset, taloudelliset ja ympäristöön liittyvät syyt. Rakennuksen peruskivi muurattiin jo vuonna 2002, vaikka arkkitehdeistä ei tuolloin vielä ollut tietoa. Museokompleksin kansainväliseen arkkitehtikilpailuun saapui peräti 1 557 ehdotusta 83 eri maasta. Kilpailun voitti irlantilainen arkkitehtitoimisto Heneghan Peng. Rakentaminen alkoi vuonna 2005, ja näillä näkyminen avajaisia vietetään kuluvan vuoden loppuun mennessä. Hankkeen hinta on paisunut 500 miljoonasta dollarista yli miljardiin dollariin.

Vuonna 2002 tuli kuluneeksi sata vuotta Kuningas Tutankhamonin hautalöydöstä. Poikkeuksellisen hyvin säily- neen haudan kaikki 4 549 esinettä pääsevät nyt ensi kertaa kokonaisuutena yleisön ihailtavaksi uuteen museoon.

Kaiken kaikkiaan Suuren egyptiläisen museon kokoelmassa on 100 000 arkeologista löytöä, ja osa niistä on nyt ensimmäistä kertaa esillä. Tutankhamonin hautalöytöjen ohella museon aarteita ovat muun muassa faarao Kheopsin aurinkolaiva sekä lukuisat jumalten ja faaraoiden patsaat.

Museon pääsisäänkäynnin edustalle on jo siirretty 3 200 vuotta vanha Ramses II:n patsas. Yksitoista metriä korkea ja 83 tonnia painava patsas ehti seistä yli 50 vuoden ajan Kairon vilkasliikenteisen Ramses-aukion liikenneympyrässä, ennen kuin se vietiin turvaan liikenteen saasteilta vuonna 2006.

Suureen egyptiläiseen museoon odotetaan viittätoistatuhatta kävijää päivässä eli yli viittä miljoonaa vuosittain.

1 kommentti