Maailman parhaat musafestivaalit
Matkailu
Maailman parhaat musafestivaalit
Viulisti Pekka Kuusisto on maailmalla suosituimpia suomalaisia muusikoita, ja hänet tunnetaan eri musiikinlajien rajojen rikkojana. Näitä musiikkifestivaaleja Pekka Kuusisto suosittelee.
11.7.2017
 |
Mondo

Iceland Airwaves, Reykjavík, Islanti, 1.–5.11.2017

Airwaves on varmasti yksi planeetan hauskimpia ja inspiroivimpia kaupunkifestivaaleja. Musiikki on monimuotoista ja sitä on tarjolla paljon. Villapaidat kahisevat, olutfirmat tekevät holtittoman tilin, kylpylät pullistelevat ja maahiset köpöttelevät viikoksi karkuun. Reykjavík on omalla viistolla tavallaan todella mainio paikka, ja islantilaisen musiikkielämän notkeus pääsee Airwavesissa näytille kaikenlaisilla estradeilla kuumottavimmista räkälöistä huisin hienoon Harpa -konserttitaloon. Oma kontaktini saaren muusikkopiireihin pohjaa paikalliseen sinfoniaorkesteriin sekä Bedroom Community -kollektiiviin.

Suosittelen matkakuuntelemiseksi Islantiin oikeastaan mitä vain Bedroomin julkaisua. Jos ilta festivaalilla venähtää, kuten Reykjavíkissa helposti käy, kannattaa aamulla laittaa soimaan joko Puzzle Mutesonin tai Sam Amidonin teoksia. Jos aikaa riittää festivaalin lisäksi vaellusretkelle, saattavat Ben Frostin jylhästi soivat seinämät osua juuri oikeaan kohtaan. 

MusicNOW, Cincinnati, USA

The National -yhtyeen kitaristi Bryce Dessner on polkaissut vanhaan kotikaupunkiinsa pystyyn todella mielenkiintoisen tapahtuman, jossa esitellään modernin konserttimusiikin viimeisimpiä saavutuksia sekä amerikkalaisen rytmimusiikin eri kerrostumissa tapahtuvaa kehitystä. Kävin soittamassa siellä alkuvuodesta, ja festari alkoi Grateful Deadin komppikitaristin Bob Weirin keikalla. Koskaan en ole nähnyt konserttisalissa niin seipäässä olevaa porukkaa. Seuraavana iltana mentiinkin tapahtumassa vakituisesti soittavan Cincinnatin sinfoniaorkesterin tahtiin, ja ohjelmassa oli muun muassa hurjassa nosteessa olevan säveltäjä Andrew Normanin musiikkia sekä yhteisesiintyminen laulaja-lauluntekijä Lisa Hanniganin kanssa. Andrew Normanin teos Play on viime vuosien mielenkiintoisimpia avauksia orkesterimusiikin piirissä, ja se esitettiin Helsingissä Musica Nova -festivaalilla alkuvuodesta 2017.

Haven, Kööpenhamina, Tanska, 11.–12.8.2017

Jatketaan Dessnerin klaanin parissa. Haven on Köpiksen todella sympaattisen oloinen uusi festivaali, jonka taustalta löytyy muiden muassa Bryce Dessner kaksoisveljensä Aaronin kanssa sekä Mikkeller-panimon tirehtööri Mikkel Borg Bjergsø. Tälle festarille aion itse mennä turisteeraamaan tänä vuonna, kunhan Meidän Festivaalin tomu on laskeutunut.

Ensimmäisessä Havenissa soittaa kaikenlaista jengiä Tinariwenistä Danish String Quartetiin, ja laatuolut virtaa. Kööpenhaminasta löytyy tunnetusti hyvää sapuskaakin, joten tässä on mahdollisuus laajamittaiseen nauttimiseen. Uusi Feist soimaan luureihin ja lippuja varaamaan.

Lofoten Chamber Music Festival, Lofootit, Norja, 10.–16.7.2017

Lofoottien festivaali kutsuu itseään maailman kauneimmaksi kamarimusiikkifestivaaliksi, ja on paha pistää vastaan. Maisemat ovat tyrmistyttävän hienot, ja festivaali hyödyntää niitä tehokkaasti. Yhtenä kruununa kesän muuten melko perinteisessä kamarimusiikkiohjelmistossa on Olli Mustosen vierailu. Olli soittaa liudan keikkoja ja on säveltänyt tapahtumaan uuden jousikvarteton. Teoksen kantaesittää festarin luotsaajan Arvid Engegårdin oma bändi. Arvid on pyörittänyt näitä bileitä jo hyvän tovin, ja tietää mistä narusta vetää, jotta sekä yleisö että soittajat lähtevät kotimatkalle ihastuneina. Kaveri muuten tunnetaan soittajaporukoissa nimellä Hullu-Arvid. Matkakuunneltavaksi Mustosen Nonetto 2, ja mitä tahansa Schubertia.

Vasse Felix Festival, Margaret River, Australia, 8.–10.12.2017

Tämä on listan ainoa festivaali, jolla esiinnyn tänä vuonna itse. Vasse Felix on reippaankokoinen viinitila Länsi-Australian Margaret Riverissä, ja he järjestävät Australian Chamber Orchestran kanssa vuosittaisen musiikkijuhlan, jolla syödään ja juodaan oikein hyvin. Viinitilalla on oma taidegalleria, jossa konsertit järjestetään. Margaret River on tutustumisen arvoinen kohde lukuisine viinitiloineen ja komeine rantoineen. Lento Perthiin on kätevin tapa päästä huutoetäisyydelle, ja Australiassa kannattaa toki varata aikaa myös kaikenlaisille seikkailuille. Joulukuu on kuuminta kesäaikaa down under, joten aurinkovoidetta isot nokareet joka paikkaan, lierihattu päähän ja Crowded House soimaan.

Cartagena Festival Internacional de Música, Cartagena, Kolumbia, 5–14.1.2018

Jokeri. Olin erään orkesterin reissussa tällä festarilla vajaat puolitoista vuotta sitten, ja matkasta tuli monestakin syystä unohtumaton. Cartagenassa on pökerryttävän hauska vanha keskusta, jossa tuli seikkailtua keikkojen jälkeen, ja pikavenematka jonkinlaiselle paratiisisaarelle tuntui aivan siltä kuin eläisi jonkun toisen ihmisen elämää. Taide-elämys.

Kolumbian yleinen turvallisuustilanne on nykyään parempi kuin Escobarin kulta-aikoina tai heti niiden jälkeen, mutta kyllä siellä kaikenlaista sutinaa taitaa varjoissa olla edelleen. Illalla ulkoillessa tuntui siltä, että nietos kokaiinia olisi ollut nopeammin saatavilla kuin pullo samppanjaa. 

Minulla ei ole aavistustakaan ensi vuoden festivaalin ohjelmasta, mutta vuoden 2016 tapahtuma oli monipuolinen ja tuntui istuvan paikallisen yleisön makuun. Järjestelyt olivat ihanasti sivuluisussa suurimman osan ajasta, ja kaikki lähtivät hymyillen kotiin.

Meidän Festivaali pidetään Tuusulanjärvellä tänä vuonna 23.–29. heinäkuuta. ourfestival.fi Lyhyempi versio Pekka Kuusiston festivaalivinkeistä on julkaistu Mondo-lehdessä 6–7/2017.

Kommentoi »