Apu

Maailman lehdet: Stressi sairastuttaa lapsia, saasteet tappavat ruotsalaisia

Maailman lehdet: Stressi sairastuttaa lapsia, saasteet tappavat ruotsalaisia
Moninaisiin stressin aiheuttamiin ongelmiin on löydetty ilmainen lääke: halaaminen.
Julkaistu: 11.3.2020

Stressi sairastuttaa

Iso-Britannia. Newsweek International (6.3.2020) selventää stressin ja sairauksien suhdetta. Esimerkiksi huomattavan ylipainon taustalta löytyy yllättävän usein jokin lapsuuden trauma. Kovia kokeneet lapset kärsivät ikätovereitaan useammin käytösongelmista ja esimerkiksi astmasta. Stressaavan lapsuuden ongelmat voivat myös kertautua seuraavaan sukupolveen. Tutkimuksissa on löydetty hyviä vastalääkkeitä stressille: esimerkiksi halatessa vapautuva oksitosiini.

Vaaleista oikeuteen

Israel. Kuningas Bibi, taikuri. Niin Israelin pääministeri Benjamin Netanjahua nimittää Jerusalem Postin toimittaja Herb Keinon (3.3.2020). Netanjahua odottaa ensi viikolla – ensimmäisenä istuvana pääministerinä – oikeuskäsittely, jossa häntä syytetään korruptiosta ja valta-aseman väärinkäytöstä. Silti hän voitti parlamenttivaalit 2.3. Keinon kirjoittaa, että Netanjahu voitti skandaaleista huolimatta, koska hän on erinomainen kampanjoija. Yksi osoitus siitä oli, että hän veti immuniteettipyyntönsä pois juuri ennen kuin parlamentti ehti perustaa komitean sitä käsittelemään. Käsittely olisi pitänyt aiheen otsikoissa vaalien ajan, mutta nyt se jäi koronaviruksen ja muiden otsikoihin vyöryneiden aiheiden alle.

Ilmansaasteista

Ruotsi. Göteborgs-Posten (3.3.2020) tarttui ilmansaasteisiin, jotka tappavat Göteborgissa vuosittain noin 300 ihmistä. Esimerkiksi typpidioksiditasot ovat Göteborgissa Ruotsin korkeimmat, mikä johtuu osaksi siitä, että kaupunki sijaitsee ”kuin vuoassa, jonne päästöt tulevat monia reittejä pitkin ja jäävät”, ympäristötutkija Erik Svensson kertoo. Aiemmin pahimmat ongelmat olivat hiilimonoksidi ja rikkidioksidi, mutta ne saatiin kuriin katalysaattoreiden ja parempien polttoaineiden avulla. Nykyään ongelmana ovat typpidioksidi ja hiukkaset. Ratkaisuksi esitetään kaupungin jakamista alueisiin, joista osassa saisi ajaa vain autoilla, jotka täyttävät päästövaatimukset. Kuorma-autokannan uudistamisella olisi myös suuri vaikutus.

Tasapaino järkkyy

Kanada. Kun talviunille pitää kerätä kunnon rasvakerros, Kanadan harmaakarhut luottavat Brittiläisen Kolumbian rannikolla ja saaristossa villiloheen. Canadian Geographic (17.2.2020) kirjoittaa, että lohimäärien raju putoaminen ajaa karhuja ahdinkoon. Villilohien katoamisen uskotaan johtuvan kassilohien oheisvaikutuksista, kuten loisista ja taudeista. Lisäksi metsäteollisuus tuhoaa lohien kutupuroja.

Ruuanpuute on jo ajanut karhuja alueille, joilla niitä ei ole ennen nähty. Harmaakarhut ovat syöneet nälkäänsä jopa mustakarhuja, joten myös luonnossa liikkuvia ihmisiä on kehotettu varomaan tavallista enemmän. Nälkiintyneiden, langanlaihojen karhujen kuvat ovat hätkähdyttäneet luonnonystäviä ympäri maailmaa.

Kommentoi »