Apu

Maailman lehdet: Intia taistelee raiskauksia vastaan – Kiinan talous kasvaa kohisten – Afrikan väkiluku kaksinkertaistuu 2050 mennessä

Maailman lehdet: Intia taistelee raiskauksia vastaan – Kiinan talous kasvaa kohisten – Afrikan väkiluku kaksinkertaistuu 2050 mennessä
Vapaakauppa-alueen uskotaan elävöittävän Afrikan maiden välistä, toistaiseksi varsin vähäistä kauppaa.
Julkaistu: 14.2.2020

Vapaakauppa-alue

Ranska. Ranskalainen The Africa Report (tammi–maaliskuu) katsoo erikoisnumerossaan megatrendejä ja muita tekijöitä, jotka muokkaavat Afrikan lähitulevaisuutta.

Merkittävimpiä tapauksia on mantereen sisämarkkinoita kehittävä Afrikan vapaakauppa-alue AfCFTA. Se alkaa toimia kunnolla heinäkuussa, kun valtaosa alueen tullitariffeista poistuu.

Vapaakauppa-alueen uskotaan elävöittävän Afrikan maiden välistä, toistaiseksi varsin vähäistä kauppaa.

Jättimäisen alueen kokoa kuvaa, että Afrikan mantereen väestömäärä on nyt 1,2 miljardia ja ennusteiden mukaan vuonna 2050 jo peräti 2,5 miljardia.

Taistelu jatkuu

Intia. India Today (10.2.2020) tarttuu Intian kipeään ongelmaan. Raa’at raiskaukset nousivat kansainväliseksi puheenaiheeksi jo joulukuussa 2012, kun 23-vuotias opiskelija kuoli vammoihinsa joukkoraiskauksen jälkeen. Sen jälkeen lakeja on kiristetty.

Lehden mukaan on silti huolestuttavaa, että poliisi ei edelleenkään aina ota tapauksia vakavasti ja että rikosten käsittely jumittuu oikeuteen. Ongelman laajuudesta kertoo se, että World Bankin raportin mukaan väkivalta naisia kohtaan maksaa Intialle lähes yhtä paljon intialaisten kouluttaminen.

Myös raiskaajien kuolemantuomiot puhuttavat. Kolumnisti Anup Surendranath muistuttaa, että raiskauksia torjuu parhaiten rangaistuksen todennäköisyys, ei kovuus.

Haamurajalle ja yli

Kiina. Beijing Review (5/2020) pohtii, mitä seuraavaksi, kun Kiinan bruttokansantuote nousi 10 000 dollariin (noin 9 000 euroa) per asukas.

Kiinan noususta kertoo se, että kun maa avautui 1978, se oli maailman köyhimpiä. Kiinan BKT oli asukasta kohti vain 140 euroa – vähemmän kuin Saharan eteläpuolisissa maissa.

Aikaisemmin Kiina panosti kasvun nopeuteen ja määrään jättäen laadun ja tehokkuuden vähemmälle huomiolle, minkä seurauksia olivat muun muassa luonnonvarojen riistäminen ja tulokuilun kasvaminen.

Lehti toivoo muutosta, muun muassa verotuksen kehittämistä ja rahaa koulutukseen ja terveydenhuoltoon.

Maan suolistossa

Maan suolistossa

Italia. Italian Focus (helmikuu) kaivautuu merenpohjaan ja syviin luoliin, jotka voivat auttaa ymmärtämään elämän edellytyksiä muilla planeetoilla.

Elämän on totuttu perustuvan auringonvaloon ja fotosynteesiin, mutta tutkija Donato Giovannelli muistuttaa, että kasvien (autotrofinen) ja eläinten (heterotrofinen) lisäksi on kolmaskin aineenvaihduntatyyppi: litotrofinen, jossa bakteerit poimivat energiaa rikki-, rauta- tai muista metalliyhdisteistä.

Maanalainen elämä pakottaa hitaaseen aineenvaihduntaan, mikä aiheuttaa omat ongelmansa: miten tutkia bakteeria, joka jakautuu kerran kymmenessä vuodessa? Lisäksi tutkijat pohtivat, että mikäli syvä ekosysteemi on luultua kehittyneempi ja tuottaa hiilidioksidia, se pitäisi ottaa huomioon ilmastomalleissa.

Kommentoi »