Apu

"Onks sulla Svenkka vaipat?" – Näin syntyy Suomi-filmi koronan aikaan – Renny Harlinin käsiala näkyy ja kuuluu

"Onks sulla Svenkka vaipat?" – Näin syntyy Suomi-filmi koronan aikaan – Renny Harlinin käsiala näkyy ja kuuluu
Korona-aika on kurittanut suomalaista ja kansainvälistä elokuvaa. Tuotantoja on peruttu, ja monet yritykset ovat kuilun partaalla. Renny Harlin ohjasi kesällä suomalaisen komediaelokuvan kuvauksia Amerikan malliin. Kuvauksissa virusvastaava huolehti turvallisuudesta.
Julkaistu: 4.9.2020

Onks sulla Svenkka vaipat? kysyy Aku Hirviniemi konkarinäyttelijä Pertti Sveholmilta.

Jäätävä mulkaisu ja hiljaisuus ei vaikuta laisinkaan hilpeyttä tihkuvan Hirviniemen mielialaan. On aurinkoinen kesäpäivä, ja Luokkakokous 3 -elokuvan kuvaukset ovat täydessä vauhdissa Vantaalla Seutulan koulun läheisyydessä.

Luokkakokous 3 -elokuvan on yksi ensimmäisiä eurooppalaisia elokuvista, joka kuvataan pandemia-aikana.

Räikeän punainen avomallinen Cadillac seisoo parkkipaikalla ja sen kimpussa hääräävät key grip Mace Mantere, grip Anton Vikström ja gripharjoittelija Joni Lintula. Keulaan kiinnitettävä kamera ei ole vieläkään paikoillaan. Rekan kanssa tehtävä kohtaus vaatii tarkat säädöt.

Cadillacia viritetään kuvauksia varten.
Gripharjoittelija Joni Lintula, grip Anton Vikström (keskellä) ja key grip Mace Mantere valmistelevat kohtausta.

Turvavälit ja käsihygienia kunnossa

Koronaviruksen aiheuttamat muutokset kuvauksissa huomaa siitä, että osalla työryhmästä on suojanaamari kasvoillaan myös ulkona. Sisätiloissa kuvattaessa maski on pakollinen, ja siitä huolehtii elokuvaan sairaanhoitoalalta palkattu virusvastaava Ellen Sallankivi.

– Pidämme mahdollisuuksien rajoissa turvavälit ja käsiä pestään usein. Luonnollisesti korona on lisännyt tuotantokustannuksia, kertoo linjatuottaja Tarja Ahava.

Pitkänhuiskea mies kiertelee auton ympärillä ja vaikuttaa kiinnostuneelta jokaisesta yksityiskohdasta. Hän on elokuvan ohjaaja Renny Harlin, mies, joka on kuvannut elokuvan Suomessa viimeksi 35 vuotta sitten.

Ohjaaja Renny Harlin ja näyttelijä Aku Hirviniemi käyvät läpi päivän kohtausta ja käsikirjoitusta ennen kuvauksia.

Miljoonaluokan kustannukset elokuvateollisuudelle

Korona on vaikuttanut valtavasti koko Suomen elokuvateollisuuteen. Kokonaisuudessaan virus on aiheuttanut pelkästään tänä vuonna miljoonaluokan kustannukset.

– Melkein kaikki meni tilttiin maaliskuun kolmannella viikolla. Ihan muutama tv-tuotanto kuvattiin erityisjärjestelyin loppuun, mutta suurin osa kotimaisista tuottajista joutui siirtämään tuotannot eteenpäin. Jo pelkästään se aiheutti kuluja, Suomen elokuvasäätiön johtaja Lasse Saarinen kertoo.

Saarisen mukaan koronan aiheuttamat järjestelyt ovat lisänneet tuotantojen budjetteja noin kymmenellä prosentilla. Suomalaisessa mittakaavassa se tarkoittaa normaalin elokuvan kohdalla 50 tai 150 tuhatta euroa per elokuva.

– Ne ovat merkittäviä summia rahaa, jota ei ole. Elokuvat on rahoitettu normaaliolojen mukaan, joten siitä aiheutuu isoja ongelmia.

Tällä kuvauspaikalla ilmastointi on kunnossa.

Kulujen lisäksi korona on aiheuttanut kiusaa matkustusrajoitusten vuoksi.

– Esimerkiksi yksi suomalaisohjaaja ei saanut kansainvälistä päätähteään ulkomailla kuvattavaan produktioon. Hän menetti tähtensä koronan vuoksi. Eivät ihmiset lähde nyt perheidensä luota, joten heidän oli pakko vaihtaa produktioon näyttelijä.

Ulkomaiset tuotannot Suomessa loppuivat myös maaliskuussa kuin seinään.

– Lappiin oli sovittu ainakin pari kiinalaista ja yksi ruotsalainen tuotanto. Se on vakava paikka, koska meillä ei ole mitään tietoa, milloin ulkomaiset ryhmät pääsevät jälleen liikkumaan. Jos toinen aalto pahenee, tuotannot siirtyvät taas kuukausia eteenpäin.

Tien päällä. Huomatkaa myös Cadillacin keulaan kiinnitetty kamera kuvassa vasemmalla.

Lapin yritykset kärsivät

Erityisen pahoillaan hän on Lapin yritysten puolesta.

– Moni firma on hankkinut kalustoa, jota tarvitaan kuvauksissa. Iso taloudellinen riski toteutuu, kun ei tule yhtään käyttäjää, Lasse Saarinen sanoo.

Kesällä kuvatut kotimaiset tuotannot saavat syksyllä tukirahaa Elokuvasäätiöltä.

– Etsimme parhaillaan rahaa meidän muista tukimuodoistamme tuotannoille, joille on aiheutunut lisämenoja koronan vuoksi.

Nykyinen tilanne aiheuttaa epävarmuutta, jolle ei voi mitään. Nyt käynnistyvät tuotannot eivät voi olla varmoja, että kuvaukset saadaan keskeytyksettä loppuun asti.

– Jos tulee vaikka tartuntatilanne, kaikki joutuvat kahden viikon karanteeniin. Epävarmuus syö jokaista. Luojan kiitos kesän kuvaukset vaikuttavat menneen hyvin. Eräässä tuotannossa erään näyttelijän lapsi oli altistunut päiväkodissa koronalle. Hän lähti nopeasti kotiin karanteeniin ja näyttelijä korvattiin toisella ihmisellä. Se riitti, varmuuden vuoksi ihmisiä myös testattiin. Kyllä siinä kauhulla odotettiin, että oliko korona ehtinyt levitä.

Turvallisuussyistä autoa ajaa Jaajo Linnonmaan sijaan stuntmies Juha Pursiainen. Etupenkillä Sami Hedberg, takana Pertti Sveholm ja Aku Hirviniemi.

Korona on lyönyt loven myös elokuvien katsojamääriin.

– Olemme tällä hetkellä 38 prosenttia jäljessä viime vuotta. Kevät katkaisi pahasti parin kolmen kotimaisen elokuvan levityksen, ja vaikka teatterit ovat nyt auki, elokuvat eivät tule saamaan niin hyviä katsojamääriä kuin keväällä.

Yhdysvaltalaisten elokuvien isot ensi-illat myös odottavat vuoroaan.

– Toivottavasti syksyn kotimaiset ensi-illat hyötyvät siitä. On todella jännittävää nähdä, miten niitä käydään katsomassa, Saarinen sanoo.

Svenkka ja pojat Cadillacin kyydissä. Keulakamera on pysynyt mukana, ainakin toistaiseksi.

Pitkää päivää

Paksuun toppatakkiin sonnustautunut Sami Hedberg odottelee Vantaan auringossa, että näyttelijät pääsevät tositoimiin. Hän kertoo kuvauspäivien olleen toisinaan yksitoistatuntisia.

– Viime viikolla tehtiin yökuvauksia, se oli aika rankkaa. Iltaysistä aamuseiskaan. Se oli elämäni ensimmäinen kerta, kun olen ollut viikon laivalla nauttimatta yhtään alkoholia.

Stand up -koomikkona tunnettu Hedberg sanoo, että näytteleminen on alkanut kiinnostaa häntä viime vuosina yhä enemmän.

– Vakavatkin roolit olisivat kivoja.

Koronatilanteen vuoksi Hedberg ei vielä tiedä, pääseekö tekemään lavakeikkojaan syksyn aikana.

– Toivon, että syyskuusta eteenpäin se onnistuisi. Siellä odottaisi noin 60 keikkaa. Olisi kiva päästä lavalle kertomaan ajatuksia levänneistä aivoista. Tämä on iso tuotanto, jossa on paljon liikkuvia osia. Jokainen tietää, mitä tekee, ja meillä näyttelijöillä on turvallinen olo. Renny osaa selittää ja käydä kohtaukset läpi. Hän ottaa kaikki muut ihmiset huomioon. Meille syntyi heti alusta luottamus, ja tästä porukasta muotoutui nopeasti yksi iso perhe. Tässä on kaikki tähdet kohdillaan, Hedberg kiittelee.

Monitorista tarkkaillaan, että kohtauksessa tapahtuu se mitä pitääkin ja valaistus sekä rajaus toimivat oikein.

Toimintaa enemmän kuin aikaisemmissa Luokkakokous-leffoissa

Päivän kohtauksessa punainen Cadillac joutuu maantiellä lähellä piti -tilanteeseen rekan kanssa.

Russian arm -niminen mattamustaksi maalattu auto kuvaa, kun näyttelijät ajavat stuntmies ratissa pitkin Vantaan raittia.

Elokuvassa on Rennylle ominaisesti reippaasti toimintaa, enemmän kuin Luokkakokous ykkösessä tai kakkosessa. Sen on saanut tuta Aku Hirviniemi, joka pääsee tekemään roolissaan varsin fyysisiä kohtauksia.

– Valmistauduin treenaamalla kovaa valmentaja Topi Lösösen kanssa. Ruokavalioni oli normaali ja terveellinen, mutta siitä oli leikattu kaikki nautinnot pois. Alkoholia en tosin muutenkaan juo.

– Elämä oli hetken aikaa askeettista. Yritän ylläpitää tätä kuntoa, sillä syksyllä on tulossa toinen leffaprojekti, josta tosin en voi vielä puhua. Sekin sisältää fyysisyyttä ja rohkeita kohtauksia.

Ohjaaja Renny Harlin seuraa kohtausta monitorista.

Akun nenä meni rikki

Improvisaatiota rakastava Hirviniemi innostui eräässä kohtauksessa lyömään nenänsä liian kovaa pöytään.

– Nenäni on nyt maskeerattu, koska siinä on vekki. Oli se turvoksissa, mutta ei murtunut.

Hirviniemi on fanittanut Rennyä pienestä pitäen ja lähettänyt ohjaajalle lapsena ihailevan kirjeenkin. Siksi hän on nauttinut todella paljon työskentelystä Rennyn kanssa.

– Ihailen hänessä elokuvien lisäksi sitä, että pieneltä paikkakunnalta eli Riihimäeltä voi ponnahtaa isoon maailmaan. Kyllä tässä pitää vähän nipistää itseään. Punnersin eilen ilman paitaa setissä ja Renny istui selkäni päällä. Hän myös öljysi rintaani.

Hirviniemi ihmettelee, miten Renny muistaa jokaisen työryhmän jäsenten nimet.

– Hän on tuonut amerikkalaista yltiöpositiivisuutta settiin ja jokainen otto on tyyliin maailman paras. Saatan laittaa Rennylle yöllä viestin jostain ideasta, mikä voisi tehdä kohtauksesta vielä hauskemman. Hän vastaa ja kuuntelee ehdotuksia. Usein ohjaajat ovat mustasukkaisia tekeleistään. Voin rehellisesti sanoa, että tämä on hauskin tuotanto, jossa olen koskaan ollut. Meillä on ollut kivaa, Svenkasta huolimatta.

– Fuck you too, Sveholm kuittaa.

Kuvaustauoilla on aikaa somettaa. Aku Hirviniemi naurattaa Sami Hedbergiä.

Antaa sataa vaan!

On Luokkakokous 3 -elokuvan viimeinen kuvausviikko. Tällä kertaa kuvausryhmä on rakentanut lavastuksen Helsingin Katajanokalle Allas Sea Poolin yhteyteen. Vettä sataa kaatamalla, mutta se ei työryhmää haittaa.

– Tää on tätä luksuselämää. Soitetaan vähän musaa fiilikseen, kajauttaa Renny Harlin käskyn mikrofoniin.

Kool & The Gangin Celebration kajahtaa soimaan jossain kauempana. Harlin tykkää soittaa ennen kohtauksia näyttelijöiden meininkiä nostattavaa musiikkia.

Harlinin selän takaa löytyy tuttu mies. Luokkakokous ykkösen ja kakkosen ohjannut Taneli Mustonen on tullut vierailemaan.

– Ohjaaja pääsee harvoin katsomaan toisten ohjaajien työtä, joten tämä on ollut tosi kiinnostavaa.

Harlin ja Mustonen ovat tavanneet jo vuosia sitten, Mannerheim-elokuvahankkeen aikoihin.

– Tämän kesän aikana olemme tutustuneet paremmin. Meillä on tulossa yhteisiä projektejakin, Mustonen vinkkaa.

Rennyn poika mukana tiimissä

Varsin paljon isänsä näköinen Luukas Harlin, 22, katsoo tarkkaavaisesti monitorien tapahtumia. Tavallisesti kemiaa Denverin yliopistossa opiskeleva Luukas on viettänyt elämänsä ensimmäisen kesän isänsä opissa.

– Tämä on ollut todella mahtava kokemus. Kaikki ovat paiskineet töitä tosi paljon, itse olen tehnyt kaikkea mahdollista, ollut ohjaamassa esimerkiksi liikennettä ja hakenut tavaroita ympäri Helsinkiä.

Luukaksen kaverit Yhdysvalloissa ovat olleet onnellisia, että hän on saanut tehdä kesällä jotain melko normaalia Suomen hyvän koronatilanteen ansiosta.

– Kaipaan tietysti kotiani ja ystäviäni, mutta en palaa vielä Yhdysvaltoihin. Lennän seuraavaksi isän mukana Bulgariaan kuvaamaan uutta elokuvaa, jossa saan toimia kolmantena apulaisohjaajana, Luukas iloitsee.

Ohjaaja Renny Harlin ja hänen poikansa Luukas ovat tehneet yhdessä töitä koko kesän. Elokuva-alasta innostunut Luukas lensi isänsä kanssa tekemään myös seuraavaa tuotantoa Bulgariaan.

Kesä hurahti nopeasti

On viimeisten kohtausten vuoro ennen lounasta. Harlin tsemppaa työryhmää, Celebration-biisin kertosäe rytmittää menoa otosta toi-seen.

– Energiaa ja iloa! Cut cut, ihan loistava, tehdään vielä yksi tällainen. Nyt ruvetaan luomaan taidetta!

Ohjaajan positiivisuus ei lopu kohtausten välillä, vaikka lenkkarit litisevät läpimärkinä.

Lopulta lehdistö pääsee katsomaan lavastusta, jossa kohtaus on kuvattu. Virusvastaava Sallankivi ojentaa jokaiselle maskin, ennen kuin ovesta pääsee astumaan. Renny Harlin istuu rentona meriravintolan alakerrassa.

– Kuvaukset ovat menneet mielettömän hyvin. Kesä on mennyt käsittämättömän nopeasti. Viikonloput olen viettänyt veneillen saaristossa ystävien ja Luukaksen kanssa. Tämä on ollut elämäni kesä, Harlin suitsuttaa.

Ohjaaja ei hämmästele sitä, miten ylistävästi näyttelijät hänestä ovat puhuneet.

– Hyvä tunnelma lähtee siitä, että rakastan sitä mitä teen. Olen itse niin onnellinen ja pursuan iloa, kun tulen kuvauspaikalle. Minulla on periaate, jonka mukaan kokoan työryhmän ja näyttelijät. Olen nähnyt maailmaa sen verran, että ”life is too short to work with assholes”.

Luokkakokous 3 -elokuvan tähdet Aku Hirviniemi, Pertti Sveholm, Jaajo Linnonmaa ja Sami Hedberg sekä ohjaaja Renny Harlin Allas Sea Poolille rakennetussa setissä.

Kuvausryhmästä tulee kuin perhe

Elokuvatyö vaatii pitkiä päiviä, ja ihmiset joutuvat olemaan pois perheidensä ja rakastettujensa luota.

– Kuvausryhmästä tulee väliaikainen perhe. Silloin on tärkeää tulla paikalle iloisella mielellä, ilman että pelkää muita ihmisiä – tai ohjaajaa.

Aku Hirviniemi ja Jaajo Linnonmaa viimeisen kuvausviikon tunnelmissa. Hirviniemi treenasi rankasti rooliaan varten ja vietti ennen kuvauksia askeettista elämää.

Hänen mukaansa moni ohjaaja löytää punaisen langan kaaoksesta ja tykkää pitää työryhmäänsä jännityksessä.

– Itse rakastan ihmisiä, rauhaa ja rakkautta, inhoan konflikteja. Tämä on taiteenmuoto, jossa olen riippuvainen muista ihmisistä. En todellakaan käskytä, itketä tai pelottele, vaan luotan positiivisuuteen ja rohkaisuun.

Hänellä on myös muita ainutlaatuisia tapoja, kuten jokaisen kuvauspäivän päätteeksi valittava MVP – Most Valuable Player eli arvokkain pelaaja -palkinto.

– Sen saa usein vähän huomaamatonkin tyyppi, joka vetää piuhoja, maalaa seiniä tai lakaisee lattioita. Kuka tahansa, joka tekee kovaa duunia. Keksin tämän jo joskus ihan urani alussa.

Palkinto on yleensä pullo alkoholia.

– Meksikossa se on tequilaa, Suomessa vaikka kossua. Pyrin siihen, että kaikilla olisi oikeasti hyvä fiilis.

Elokuviin pitää nykyään palkata virusvastaava. Luokkakokous 3 -tuotannon hygieniasta pitää huolta sairaanhoitoalalta palkattu Ellen Sallankivi, joka jakaa maskeja ja käsidesiä.

Mitä Renny keksii seuraavaksi?

Harlinin elämässä käänteet tapahtuvat nopeasti.

– Katsoin jo vuokrataloja Espanjassa ja Ranskassa, kun tuttu tuottaja soitti. Olin saaressa rantakalliolla, ja hän halusi tietää, koska voin lähteä Bulgariaan ohjaamaan elokuvaa. Se on iso amerikkalainen toimintaleffa nimeltään Ninja Fury.

Kun tämä juttu ilmestyy, Harlin on jo lähtenyt poikansa kanssa Suomesta. Uudet kuvaukset alkavat lokakuussa.

– Ilmoitin Bulgariaan, että tähän pakettiin kuuluu kaksi Harlinia. Unelmoin salaa, että Luukas rakastuisi elokuva- alaan, ja näin on päässyt käymään. Siitä se lähtee, Renny Harlin myhäilee.

Vantaan Seutulan koulun läheisyydessä kuvattiin elokuun alussa Luokkakokous 3 -elokuvaa. Kuvaukset sulkivat hetkellisesti muulta liikenteeltä tien, jolla elokuvan päätähdet ajavat punaisen Cadillacin kyydissä kohti vastaantulevaa rekkaa.
Kommentoi »