Mondo

Löytö Euroopassa: pieni ja pirteä Pohjois-Makedonia

Löytö Euroopassa: pieni ja pirteä Pohjois-Makedonia
Pohjois-Makedonian pääkaupungissa Skopjessa jäävät mieleen ihastuttavat patsaat, kirkot ja muut rakennukset.

Balkanin pieni sisämaavaltio Makedonia pääsi pitkän väännön jälkeen naapurinsa Kreikan kanssa sopuun nimestään, ja siitä tuli Pohjois-­Makedonia. Muu maailma ei siihen paljon ­huomiota kiinnittänyt, mutta itse maa kannattaa kyllä tietää.

Pohjois-Makedonia on juuri sopivan kokoinen löytö. Pääkaupunki ­Skopje ansaitsee pari päivää, joista muutama tunti kuluu ihmetellen kaikkialla komeilevia patsaita.

Muutama vuosi sitten maa kylvi suuria summia tehdäkseen kaupungista kiinnostavamman. Tulos on hätkähdyttävä yhdistelmä klassisten tyylien patsaita ja kulttuurirakennuksia sekä las­vegasmaista nousukas­maisuutta.

Skopjesta löytyy myös vanha basaarialue, jonka kunnostetuilla kujilla toimii hyviä ruokapaikkoja. Päiväretken kohteeksi kaupungin lähiseudulta löytyy Matka-kanjoni. Siellä voi kävellä jokimaisemissa ja istahtaa lasilliselle turistikahvilaan.

Muun Pohjois-Makedonian tunnetuin kohde on suuren Ohridjärven rannalla oleva Ohridin kaupunki. Sen keskiaikaisia ydinkortteleita on mukava tutkia, ja lähes pakollista on napata idyllisen kaunis kuva Johannes Kastajan kirkosta järven laidalla.

Pohjois-Makedonian hinta­taso on edullinen, ­autonvuokraus tosin on hiukan naapurimaita kalliimpaa. Maan vranec-viinit ovat parhaimmillaan erinomaisia.

Julkaistu: 10.5.2020
Kommentoi »