Mondo

Lontoon parhaat palat


Vietä päivä uudessa Olympiapuistossa ja löydä Sohon puhutuin ravintola. Tässä Lontoon kiinnostavimmat osoitteet.
Teksti Johannes Laitila
Kuvat All over press

KOE

Queen Elizabeth Olympic Park Lontoo on puistojen kaupunki. Uusin tulokas on viime vuonna avattu Olympiapuisto, joka syntyi kesän 2012 olympialaisten tapahtuma-alueelle. Puistosta löytyy viheralueita ja uintikeskus. Myös tilataiteeseen on panostettu. Maamerkeistä tunnetuin on Britannian korkein patsas, ArcelorMittal Orbit, johon voi nousta.

queenelizabetholympicpark.co.uk

Alexandra Palace Kaupungin tunnetuimpia näköalapaikkoja ovat The London Eye -maailmanpyörä ja Shard-pilvenpiirtäjän näköalatasanne. Jos haluat välttää jonot ja tyyriit pääsyliput, suuntaa Pohjois-Lontoon Alexandra Parkiin. Puistosta näkee kymmenien kilometrien päähän, Cityn ja Canary Wharfin pilvenpiirtäjien yli. Puiston pääkohde on mäen päällä sijaitseva viktoriaaninen Alexandra Palace, jossa järjestetään kulttuuritapahtumia näyttelyistä keikkoihin.

Alexandra Palace Way, alexandrapalace.com

HERKUTTELE

Rex and Mariano Sohon uusin trendipaikka on marraskuussa avattu Rex and Mariano. Mereneläviin erikoistuneessa ravintolassa tilaukset tehdään pöytään tuodulla iPadilla. Alkupalaksi sopii tonnikalatartar (noin 10 e), pääruuaksi vaikkapa keisarihummeri (noin 15 e).

2 St Annes Court, rexandmariano.com

Crate Brewery & Pizza Itä-Lontoon vanhasta Hackney Wickin teollisuusalueesta on tullut Lontoon trendien suunnannäyttäjiä. Muutama vuosi sitten avattu Crate Brewery & Pizza on pienpanimon ja pitserian yhdistelmä. Se sijaitsee kulttuurikeskuksen yhteydessä kanavan rannassa. Pitsat alkaen noin 10 euroa.

The White Building, Queens Yard White Post Lane, thewhitebuilding.org.uk

Hawksmoor Viime vuosikymmenen lopulla Lontoossa elettiin pihvibuumia. Trendi on jo laantunut, mutta jotPikaopaskut huippupihvipaikoista ovat tulleet jäädäkseen. Hawksmoorin pihvit on hinnoiteltu sadan gramman mukaan (alkaen noin 10 e/100 g), lisukkeet maksetaan erikseen. Ravintolassa tarjotaan myös express-menyytä (kaksi ruokalajia noin 30 e, kolme 35 e). Hawksmoorilla on viisi ravintolaa, Air Street sijaitsee lähellä Piccadilly Circusta.

5 Air Street, thehawksmoor.com

KAHVITTELE

Draughts Kaupungin ensimmäinen lautapelikahvila tarjoaa yli 500 pelin valikoiman, kahvia, laatuoluita ja ruokaa pelkistetyn tyylikkäässä miljöössä Haggerstonissa Hackneyssä. Kahvi alkaen kaksi euroa.

337 Acton Mews, draughtslondon.com

Cereal Killer Cafe Eräänä krapulapäivänä veljekset Alan ja Gary Keery saivat idean muroihin erikoistuneesta kahvilasta. Joulukuussa parrakkaat nuoret miehet avasivat Cereal Killer Cafen trenditietoisten lontoolaisten suosikkikatu Brick Lanelle. Valikoimiin kuuluu yli 120 murolaatua, 30 erilaista maitoa ja 20 täytevaihtoehtoa. Kulhollinen alkaen noin neljä euroa.

139 Brick Lane, cerealkillercafe.co.uk

Browns Hotel Ilman iltapäiväteekulttuuria Lontoo ei olisi Lontoo. Yksi kaupungin kuuluisimmista teepaikoista on Browns-hotellin teehuone, jonka listan tuorein lisäys on terveyspainotteinen Tea-Tox-menyy (53 e). Se sisältää teen lisäksi kanaa spelttileivän kera ja ksylitolilla makeutettua suklaakakkua.

Albemarle Street, roccofortehotels.com

SHOPPAILE

Westbourne Grove Notting Hillin kiinnostavimmat muotiliikkeet löytyvät Westbourne Grove -kadun ympäristöstä. Esimerkiksi Aimé (aimelondon.com) myy vaatteita ja kodintarvikkeita ranskalaiseen tyyliin, kenkäsuunnittelija Emma Hopen liikkeestä (emmahope.com) voi ostaa myös käsilaukkuja.

Stoke Newington Church Street Aiemmin rosoisen, nykyään trendikkään Stoke Newingtonin pikkuputiikit ovat keskittyneet designiin. Suuntaa pääkatu Church Streetille, jonka varrella sijaitsevat muun muassa tunnelmaltaan pohjoismainen sisustustavarakauppa Nook (nookshop.co.uk) ja asusteisiin ja pikkuesineisiin keskittynyt Search & Rescue (searchandrescuelondon.co.uk).

High Street Kensington Oxford Streetin ympäristö on Lontoon suurin ja uuvuttavin ostoskeskittymä. Siksi kannattaakin kävellä tunnelmallisemmalle High Street Kensingtonille. Sen varrelta löytyvät pitkälti samat ketjuliikkeet, mutta tungos ei ole yhtä suuri. Poikkikatu Kensington Church Street tunnetaan antiikkiliikkeiden keskittymästä.

JUHLI

Happiness Forgets Cocktailpaikat haastavat joillain alueilla jo jopa pubit. Nyt muodissa ovat yksinkertaiset juomat, kuten karvaanmakuiset ruisviskicocktailit. Niitä tarjoaa esimerkiksi kellaribaari Happiness Forgets Hoxtonissa. Maista Angel Fizz -drinkkiä, joka sisältää viskin lisäksi akvaviittia, sitruunaa, munanvalkuaista ja soodaa. Cocktailit noin 12 euroa.

8–9 Hoxton Squarehappinessforgets.com

Ye Olde Cheshire Cheese Ikivanha pubi on perustettu vuoden 1666 suuren palon jälkeen. Paikalla on ollut pubi jo vuodesta 1538. Pienet huoneet ja ikkunoiden puute tekevät paikasta hämyisen. Tuoppi bitteriä maksaa noin neljä euroa.

145 Fleet Street

The Blues Kitchen Jos lomalla iskee spontaani halu kuulla livemusiikkia, Camdenin Blues Kitchen on oiva vaihtoehto. Sisäänpääsy on ilmainen ennen iltayhdeksää, ja paikka toimii alkuillasta myös ravintolana. Lavalla soi blues melkein kaikkina iltoina, viikonloppuisin ovet ovat avoinna aamukolmeen. Baarin viskivalikoima tekee vaikutuksen.

111–113 Camden High Streettheblueskitchen.com

NUKU

Ace Hotel London Lontoon start up -yritykset ja taidegalleriat ovat keskittyneet Shoreditchiin, ja siellä sijaitsee myös yksi kaupungin trendikkäimmistä hotelleista. Rento aulabaari on kuin luotu graafisen alan läppärityöläiselle. 2 hh alkaen noin 190 e/yö.

100 Shoreditch High Streetacehotel.com

Palmers Lodge Lontoon hienoimpiin hostelleihin kuuluva Palmers Lodge sijaitsee keskustan luoteispuolella lähellä Swiss Cottagen asemaa. Huoneet on sisustettu vanhan ajan tyyliin. Makuusalissa yksityisyyttä tarjoavat kerrossängyn eteen vedettävät verhot. Vuodepaikka alkaen noin 15 e/yö, 2 hh 80 e/yö.

palmerslodges.com 

Julkaistu: 31.3.2015