Lontoon 10 ihanaa uutuutta: huippuravintola, teatteri-ilmiö ja paljon muuta
Matkailu
Lontoon 10 ihanaa uutuutta: huippuravintola, teatteri-ilmiö ja paljon muuta
Mondo esittelee Lontoon 10 tuoretta löytöä, jotka kannattaa kokea. Kaupungin tyylikkäin ravintolatulokas, nokkela cocktailtrendi, taidepiirien arvostama galleria...
Julkaistu 29.4.2019
Mondo

1: Immersiivisen teatterin nousu

Lontoo on viihdekaupunkina Euroopassa omassa luokassaan, ja nyt puheenaiheiksi nousevat usein immersiivisen teatterin esitykset. Ne ovat teatterin ja tapahtumien välimaastoon sijoittuvaa taidetta, kuten näytelmiä, joissa katsojat syövät, juhlivat, ratkovat mysteerejä tai liikkuvat ulkona esiintyjien kanssa. Niille on Hammersmithiin puuhattu omaa esityspaikkaakin.

Osallistavan teatterin suosituimpia keskuksia on Colab Factory, jossa toimii useita tekijäryhmiä. Ne ovat esittäneet muun muassa F. Scott Fitzgeraldin romaaniin pohjaavaa The Great Gatsbya sekä sarjamurhaajajahtia Copycat. Joskus tarjolla on yhteiskunnallisia esityksiä, kuten Calais’n pakolaisista kertonut, paljon kiitelty Jungle. Sen tuottivat kansallisteatteri National Theatre sekä laadukas Young Vic.

Osa immersiivisestä teatterista on suurten yleisöjen viihdettä, kuten ­illallisteatterit. Niitä on nähty Suomessakin kauan, mutta Lontoossa tarjonta on monipuolisempaa. Huumori­faneille löytyy esimerkiksi Fawlty Towersin eli Pitkän Jussin majatalo -tv-sarjan hahmoihin pohjaava esitys.

Lontoossa tehdään myös eksklusiivisia yhden esityksen performansseja, joihin pääsy voi maksaa parisataa euroa. Jotkin ryhmät tarjoavat sekoilua, joka häilyy taiteen ja provokaatioiden rajalla. Taannoin pienen kohun herätti esimerkiksi katuperformanssi, joka oli ironinen mukaelma prinsessa Dianan hautajaiskulkueesta. Taiteellisten esitysten laadukkaimpia pioneereja ovat PunchDrunk- ja HiddenCity-ryhmät. Liput niiden esityksiin myydään aina hetkessä loppuun.

The Great Gatsby -esityksessä näyttelijät kuljettivat tarinaa ja yleisö sai juhlia.

2: Ottolenghin uusi ravintola

Lontoon ruokakuninkaisiin kuuluu israelilaissyntyinen Yotam Ottolenghi, jonka kasvisruokiin nojaavat deli-ravintolat, ravintola Nopi ja ruokakirjat ovat olleet suuria menestyksiä. Ottolenghi avasi äskettäin toisen varsinaisen ravintolansa Rovin, joka sai nimensä sijainnistaan Fitzroviassa.

Rovi on niin trendikäs, että melkein kipeää tekee. Sen ruuissa kasvikset ovat usein pääosassa, samoin fermentoidut tai tulella kypsennetyt ainekset – huippu­muodikkaita asioita huippukeittiöissä. Kiinnostaviin annoksiin kuuluu esimerkiksi selleri-shwarma, jonka lisukkeena on pinaatista tehtyä bkeila-muhennosta.

Ravintolasali on modernin viehättävä, ja osa asiakkaista istuu salin keskellä baaritiskin ympärillä, mikä tuo tilaan rentoutta. ”Yhteisöllisyys ja lämpö ovat meille tärkeitä – haluamme, että ruokailijat tuntevat olevansa osa tätä paikkaa”, tarjoilija kertoo

Illalliselle pöytä on varattava kauan etukäteen, sillä Rovi on kaupungin kiinnostavimpia ravintoloita juuri nyt.

Rovi, 59 Wells Street.

Rovi-ravintolasta saa muun muassa hyvää shakshukaa.

3: King’s Crossin muuttuva alue

King’s Crossin alue on tunnettu kauan meluisana liikenne­keskuksena, mutta se on käynyt läpi melkoisen kasvojen­kohotuksen. Sen kortteleista ­löytyy nykyään hyvää katuruokaa, kahviloita ja muita syitä pysähtyä kiertelemään.

Paikan kruunu on äskettäin avautunut Coal Drops Yard. Se on 1800-luvun rautatierakennuksista kunnostettu shoppailun ja ruuan monipuolinen keskus. Kymmenistä putiikeista ja ravintoloista löytyy isoja brändejä, kuten Tom Dixonin muotoilua. Ilahduttavasti mukana on myös pieniä yrittäjiä, kuten LPOL, joka tekee kierrätysmateriaaleista laadukkaita nahkalaukkuja ja asusteita. Kesällä keskuksessa ja sen vieressä pidetään tapahtumia, kuten ilmaisia elokuvanäytöksiä.

Coal Drops Yard, King’s Cross.

Coal Drops Yard on iso ravintoloiden ja putiikkien keskus King's Crossin alueella.

4: Älykkäiden drinkkien trendi

Oi, mikä tila! Mutta onko tämä baari vai kasvi­huone? Mr Fogg’s House of Botanicals on hienostuneella Fitzrovian alueella sijaitseva cocktail- ja viinibaari, joka saa kävijöiden puhelinten kamerat räpsimään. Paikka on koristeltu kukilla, köynnöksillä ja muilla kasveilla. Cocktailien innoituksena on käytetty eri maista kerättyjä kasveja, ja paikka on kuin entisajan maailmaakiertävän seikkailijan viihtyisä kaupunkikoti.

Mr Fogg’s on pieni teemabaarien ketju, ja samalla se edustaa älykkäiksi cocktaileiksi kutsuttujen juomien trendiä. Nämä drinkit ammentavat nimensä ja ideansa kirjallisuudesta, tieteestä tai vaikka filosofiasta. Esimerkiksi suosittu Artesian Bar on lanseerannut cocktailit, joita varten se tutki mitkä ovat ihmisten keskeisiä muistoja. Niin syntyi muun muassa juoma, jonka nimi on Se hetki, kun ajoit pyörällä ensi kertaa.

Mr Fogg’s House of Botanicals, 48 Newman Street.

Baarimikko Luca Lodi Rizzini sekoittaa kiehtovia juomia Mr Fogg’s House of Botanicals -baarissa.

5: Vegaaniruuan suosio nousee Lontoossa

Vegaani­ruoka on noussut Lontoossa jo massa­ilmiöksi. Kaupungissa asuu satojatuhansia kasvissyöjiä ja vegaaneja, ja jo sadat erilaiset ravintolat sekä esimerkiksi isot ruokakauppa­ketjut haluavat palvella tätä asiakaskuntaa. Heille löytyy myös vegaanista lohturuokaa – esimerkiksi Temple of Seitanin pikaruokapaikoista – ja vegedonitseja.

Uusimpia vegaanitulokkaita on lauantaisin ydinkeskustan Sohossa Rupert Streetillä ­toimiva Soho Vegan Food Market. Se on ­ruokakojujen rykelmä, josta saa niin ­suolaisia kuin makeita annoksia.

Taannoin avautui Hackneyssä Lontoon ensimmäinen vegaanipubi The Spread Eagle. Sen kaikki juomat ja ruuat ovat vegaanisia, mutta ilmeeltään paikka on tavallinen korttelipubi. Ideana on, että tämän ajan vegaanius on rentoa ja helposti lähestyttävää.

6: Kaupungin kiinnostavin uusi galleria

Kun Tate ­Modern -museon tarjonta on jo tullut katsottua, taiteen­ystävän kannattaa suunnata eteläisen Peckhamin kaupunginosan South London Galleryyn. Lontoon taidepiirit pitävät sitä yhtenä kaupungin ykkösgallerioista, joka tekee fiksuja näyttelyitä. South London Gallery avasi äskettäin päärakennustaan vastapäätä uuden tilan The Fire Stationin, joka on tehty Britannian vanhimpaan paloasemaan.

Täältä Euroopan muut galleriat bongaavat nousevia taiteilijatähtiä, ja näyttelyt ovat pääsääntöisesti ilmaisia.

South London Gallery, 65–67 Peckham Road.

Itä-Lontoon trendialue on nyt Haggerston. Siellä on kivoja pubeja ja ruokapaikkoja sekä esimerkiksi suosittu kävelykohde Regent’s Canal.

7: Itä-Lontoon nouseva alue Haggerston

Vielä jokin aika ­sitten trendi­väki suuntasi Lontoossa Shoreditchiin, Hoxtoniin ja Dalstoniin. Nyt se paikka, joka pitää tietää ja jota turistit eivät ole vielä löytäneet, on Hackneyssä: mukavan nuhjuinen Haggerston.

Paikalliset suosivat etenkin Acton Mews­­in rautatiesiltojen kortteleissa toimivia pubeja ja ruokapaikkoja, kuten Lähi-idän makujen Berber & Q:ta sekä satojen lauta­pelien baari-­kahvila Draughtsia. Vieressä on perinteinen kävelykohde, viehättävä Regent’s Canal.

Parhaimmillaan Haggerston on keväästä syksyyn, mutta ympäri vuoden seudulle vetää väkeä rakastettu lauantaitori Broadway Market. Sen lähellä on myös pienempi mutta kurkistuksen arvoinen Netil Market.

Itä-Lontoon Haggerstonin kulmilla on myös suosittu Broadway Marketin tori.

8: Bongaa tämä ilmiö: neljäs ateria

Lontoon ruokaharrastajat kuhisevat ideasta nimeltä fourth meal, eli aamiaisen, lounaan ja illallisen lisäksi syötävä päivän neljäs ateria. Usein se tarkoittaa iltayön herkkua. Olennaista ei ole syödä paljon vaan jotakin harkittua ja lajissaan laadukasta. Yöpala voi olla makeakin.

Näitä ruokia tarjoaa esimerkiksi Shore­ditchissä konstailematon Smoking Goat. Ravintola on tehty Thaimaan olut­huuruisten yöbaarien tyyliin. Tarjolla on tuhteja grilli­annoksia, myös kasvisruokaa.

Fourth meal liittyy yleistyvään 24 tunnin trendiin: monet Lontoon kaupat, kunto­salit ja ravintolat pidentävät aukioloaan vuorokauden ympäri. Tunnetuin vuoro­kauden ympäri auki olevista ravintoloista on tasokas The Duck & Waffle, josta voi olla vaikea saada pöytää muulloin kuin aamuvarhain.

Smoking Goat, 64 Shoreditch High Street.

Pure Vinyl -levykaupan pitäjä Claudia Wilson on myös arvostettu dj.

9: Muotikorttelit Brixtonissa ja Belgraviassa

Toiveissa löytää syötävää, shopattavaa ja jotakin kulttuuria helposti samalta alueelta? Tällaisia keskuksia Lontoossa riittää, ja uusimpia on nyt Brixtonista löytyvä The Department Store.

Lontoon vanhimman tavaratalon Bon Marchén entiseen sivurakennukseen on tehty arkkitehtuuripalkintoja keräävä toimitila, joka tuo kiinnostavaa tyyliä värikkään Brixtonin keskelle. Talosta löytyy niin toimistoja, galleria, ravintola, kahvila kuin levykauppa Pure Vinyl. Souliin, reggae­hen ja muuhun musiikkiin keskittyvää levypuotia pyörittää Brixtonissa ikänsä asunut Claudia Wilson, joka tekee myös dj-keikkoja. The Department Storen galleriatilassa pidetään toisinaan tilaisuuksia, kuten designerien kollektiivin Badger’s Velvet Undergroundin myyntitapahtumia.

Toinen monipuolinen tulokas on Eccleston Yardsin trendikortteli Belgravian ja Victorian rajalla. Siellä voi ruokailla ja kahvitella, ja persoonallista muotia voi nähdä ja ostaa nousevien suunnittelijoiden työtilassa ja myynti­paikassa nimeltä 50M.

Keväästä alkaen Eccleston Yardsissa järjestetään tapahtumia – taannoin siellä esimerkiksi toimi viikon ajan epätavallinen, ulkoilmaan tehty spa. Ruuanystävät ovat odottaneet suunnitellun Wild by Tart -ravintolan avautumista: paikkaa valmistelee Tart London -firma, joka tunnetaan pop up -ravintoloistaan ja merkittävien muotitapahtumien cateringistä.

The Department Store, 248 Ferndale Road.

Eccleston Yards, 25 Eccleston Yard.

Ystävykset Kathryn Manning ja Stevens Crouilbois nauttivat lauantaidrinkit Broadway Marketilla.

10: Arkeologinen yllätys historian ystäville

Kaupungin ytimessä, Cityn bisneskortteleissa, on avautunut pieni aarre historian ystäville. Mithraeum on uskon­kultin rauniotemppeli lähes 2 000 ­vuoden takaa. Mithralaisuus on vähän tunnettu uskonsuuntaus, joka joiltakin osin muistutti kristinuskoa ja kilpaili tämän kanssa seuraajista. Ajan mittaan mithralaisuus tukahdutettiin, ja se katosi lopulta tyystin.

Bloomberg-yrityksen uuden ­rakennuksen alle on tehty museo raunioille aidossa paikassaan. Itse rauniot ovat pienet, mutta museo luo tunnelmaa äänien ja virtuaali­kuvan avulla. Pääsy on ilmainen, mutta se on varattava etukäteen verkossa tietylle ajalle. Maanalainen näyttely kertoo samalla vähän Lontoon alueen historiasta.

Mithraeum, 12 Walbrook. londonmithraeum.com

Kommentoi »