
Lontoon tyyliputiikeista ja kahviloista löytyy aina jotakin uutta. Muotimaailman ytimeen päässyt suunnittelija Julia Lundsten avasi Mondolle lempipaikkansa kotikaupungissaan.
Pikkuruisia valkeita posliinikannuja on pöydällä kymmenittäin, jokaisesta nousee oma hento tuoksunsa. Kävely Englantilaisessa Metsässä, Notting Hill, Soho Spice.
Julia Lundsten kumartuu pöydän ylle nauttimaan teesekoitusten aromeista, mutta päivä vaatii kofeiinitankkausta ja hän päätyy valitsemaan kahvin. Olemme kenkäsuunnittelija Lundstenin, 37, lempikahvilassa Yumchaassa, Lontoon Fitzroviassa. Yumchaa on yhdistetty kahvila-teepuoti, jonka skonssit ja kakkupalat ovat muhkeita, seiniä peittävät kukikkaat tapetit ja pöytien luota löytyy pelkistettyjen tuolien ohessa mukavasti kulahtaneita nojatuoleja. Asiakkaina on Lontoon nuorta aikuisväestöä.
”Minulla on näitä vakikahviloita joka puolella, istun näissä vapaalla ja koko ajan työpalavereissa”, Lundsten kertoo.
Hän työskentelee lähes joka päivä. Vuoden kiireisin hetki, Lontoon helmikuinen muotiviikko kymmenine näytöksineen, on jo kaukana takana, mutta nyt työn alla ovatkin omat mallistot vuosille 2014–2015.
Lundstenista tuli lontoolainen jo 15 vuotta sitten.
”Tulin muotikaupunkiin”, hän kuvailee.
Hänellä olisi suunnittelijan opintojaan aloittaessaan ollut vaihtoehtona myös esimerkiksi Pariisi, mutta Lontoo oli nuorelle naiselle vahvempi muodin ja kulttuurin maailmanlaajuinen edelläkävijä. Lundsten opiskeli muun muassa Royal College of Artissa ja sieti kimppa-asuntojen ahtauden ja tuhnuiset kokolattiamatot – pahimmassa kämpässä oli kokolattiamatolla päällystetty myös vessanpönttö istuimeen asti. Hän loi nopeasti oman FINSK-kenkämerkkinsä, jonka veistokselliset, muodoiltaan rohkeat kengät ovat saaneet esimerkiksi Manolo Blahnik -suunnittelupalkintoja.
Lontoo on Lundstenille jatkuvan inspiraation lähde, mutta ei vain räväkän katumuotinsa vuoksi vaan myös klassisen kauniin historiansa.
”Minua innoittaa aina kokonaisuus, yhdistelmät, inspiraatio ei lähde vain yhdestä asiasta vaan monen asian yhteensulautumisesta. Lontoossa se ihmisten ja kulttuurien sekoitus on aivan omanlaisensa.”
Siksi hän pitää sekä Itä-Lontoon rosoisesta Shoreditchista että Cityn kortteleista, jonka pilvenpiirtäjien ja klassisten rakennusten lomassa on viikonloppuisin yllättävän rauhallista. Lempiputiikkeja ja -paikkoja hänen on helppo nimetä. Shoreditchissa esimerkiksi Calvert Avenuen pieni Soboye-kauppa, jonka afrovaikutteisten vaatteiden keskelle sopivat myös Lundstenin kengät, ja lähettyvillä ovat monet muodin, gallerioiden ja kahviloiden kadut: Redchurch Street, Brick Lane, Shoreditch High Street, Rivington Street…
”Erityisesti rakastan sellaista modernin luksuksen tunnetta, jossa on mukana laatua ja näkemystä. Sitä löytää esimerkiksi Dover Street Marketista.”
Comme Des Garçons -merkin Rei Kawakubo perusti Mayfairiin vanhaan kauniiseen taloon kuuteen kerrokseen levittäytyvän muotimaailman joitakin vuosia sitten, ja paikasta on tullut niin Lundstenin tapaisten suunnittelijoiden kuin kenen tahansa tyyliä seuraavien keidas. Dover Street Market on oikeastaan kymmenien muotimerkkien vaatteiden, korujen ja tilasuunnittelun suuri installaatio, jossa mikään ostos tuskin onnistuu alle sadan punnan, mutta jo kierteleminen on ilo.
”Kun sinne menee ensi kertaa, tyylimaailma voi vaatia totuttelua, mutta pian se alkaa tuntua hauskalta. Ja siellä myyjät eivät nyrpistele kenellekään, toisin kuin joskus huippuliikkeissä”, Lundsten sanoo nauraen.
Hän käy itse toisinaan Dover-kadun lähialueiden suurissa, kalliissa muotiliikkeissä, kuten Bond Streetin Vuittonilla tai Chanelilla, joihin purjehtii asiakkaiksi Lontoon vauraita kotirouvia kassirykelmineen ja Aasiasta saapuvia ökyrikkaiden perheiden nuoria.
”Niihin liikkeisiin kannattaa mennä, ja suhtautua niihin kuin museoihin”, Lundsten vinkkaa.
Huippumuodin luomuksia on hauskaa ja avartavaakin katsoa oman alansa taideteoksina ja liikkeitä gallerioina.
Kun Lundsten saa Lontooseen vieraakseen ystävänsä vaikka Suomesta, mitä asioita hän heille suosittelee? Mikä on vaikkapa paras tavaratalo?
”Liberty, Regent Streetillä. Se on hieno kokonaisuus: vaate- ja sisustusvalikoimat ovat hyvät, rakennus on historiallinen ja kaunis. Se on mukavasti pienempi kuin vaikka Harrods, ja sekin on kivaa, että se on West Endissä, missä on kaikenlaisia liikkeitä mutta ei olla niin snobeja kuin vaikka Knightsbridgessä.”
Mistä löytää parhaat tarjoukset?
”Sample saleseista. Kun tilaa netissä suosikkimuotimerkkinsä kanta-asiakasviestit, saa tiedon merkin alennusmyynneistä. Ja ehdottomasti paras aika muotiostoksille on kaksi kertaa vuodessa London Fashion Weekendin aikaan, jolloin muodinluojat myyvät edellisen kauden mallistojaan mahtavilla alennuksilla.”
Hyvä museovinkki?
”Wallace Collection, se on upea vanha talo Manchester Squarella. Moni ei tiedä sitä, mutta siellä näkee 25 salissa paljon klassista taidetta ja sisustusta, se on ihana ja vielä ilmainenkin. Käyn usein myös Tate Modernissa ja British Museumissa: vaikka ne ovat maailmankuuluja nähtävyyksiä, lontoolaisetkin rakastavat niiden näyttelyitä. Ne tarjoavat niin monenlaisia tapahtumia, kokonaisen museokulttuurin.”
Mikä olisi kiva päiväkävelyn kohde?
”Jokin markkina, vaikka Spitalfields. Siellä on parissa paikassa kymmenittäin myyntikojuja, joissa on melko edullisia vaatteita, hauskoja uutuuksia, koruja, vanhaa tavaraa. Itse ostin sieltä kerran vanhat tuolit työstudiolleni.”
Toinen suosikkipaikka on Itä-Lontoon Hackneyn Broadway Market -katu, jossa on lauantaisin mainio ruokatori kymmenine kojuineen. Muulloinkin alue on tunnelmallinen, sieltä löytää värikästä arkea ja mukavia pikkuliikkeitä, kuten La Bouche -delin.
”Menen usein perheeni kanssa johonkin markkinapaikkaan päiväretkelle, ja ruuaksi etsimme alueelta hyvän pubilounaan. Lontoossa on joka puolella saatavilla hyvää ruokaa edullisesti, sitä varten ei tarvitse mennä fine dining -ravintolaan, erinomaisia lounaita saa gastropubeista mistä vain.”
Paras kirjakauppa?
”Foyles, Charing Cross Roadilla, siellä on monessa kerroksessa loistava kirjavalikoima, ja käyn aina myös sen kahvilassa. Design-kirjoissa hyvä kauppa on myös Magma.”
Hauskin baari?
”Pidän itse Cityssä Heron Towerin näköalabaarista. Kun nousen hissillä sinne yläilmoihin, minua aina huimaa, mutta siellä ylhäällä avautuu niin upeat kaupunkinäkymät, että unohdan pelätä. Lontoossa on niin paljon hyviä baareja, että menestyäkseen baarilla pitää olla jokin oma juttu, ja siellä tornissa todella on.”
Astumme sisään pieneen puotiin. Joka seinällä on hyllyjä ja vaatteita roikkumassa henkareissa, ja värien ja kankaiden ja yksityiskohtien tulva aivan naurattaa.
Bang Bang on vintagevaatteiden ja käytettyjen nykymuodin asujen putiikkiketju. Se sai alkunsa juuri tästä liikkeestä Goodge Streetillä. Julia Lundsten pistäytyy täällä usein, ei välttämättä ostamassa vaan ihastelemassa.
Vaaterekistä voi pilkottaa mitä vain Junya Watanaben luomuksista vanhaan häämekkoon. Lundsten muistelee hymyillen ystäväänsä, joka osti täältä Diorin puseron mutta tuli kotona heti katumapäälle: värikkäässä vaatekaupassa sopivalta näyttänyt uhkea pusero tuntui muualla liiankin erikoiselta.
Lundsten poimii hyllyltä hulppean kauniin kenkäparin ja tunnistaa tekijän heti: ”Fendi”.
Muotialan syklien mukaan Lundsten luo aina vuodessa kaksi mallistoa, jotka leviävät eri puolille maailmaa. FINSK-mallistoon tulee aina 14–16 eri kenkäparia, vähän edullisempaan Skin by FINSKiin vielä kymmenkunta.
”Se on kovaa, mutta juuri tätä haluan tehdä”, Lundsten sanoo. ”Minulle sopii muodin nopea tahti ja deadlinet, en haluaisi asettua hitaampaan suunnittelutyöhön, jossa tuotteilla ei ole selvää aikataulua.”
Hän matkustaa työn puolesta jatkuvasti. Ranskassa ja Italiassa ovat kenkämuodin monet edelläkävijät, Brasiliassa Lundstenin mallistojen valmistajat. Ruotsiin hän on availlut yhteistyösuhteita, koska haluaa päästä perille siitä, miksi ruotsalaiset menestyvät niin taitavasti muodinkin saralla.
Suomeen hänet tuovat usein suku ja lomamatkat Nauvon ja Korppoon seuduille, ja viime aikoina myös oman, kaupunkikäyttöön sopivan kumisaapasmalliston suunnittelu Nokian jalkineille.
Lundsten omistaa miehensä, brittiläisen animaattorin Jasonin, kanssa Lontoossa pienen asunnon, mutta vaikka tämä on ollut hänen kotinsa kauan, hän uskoo lähtevänsä vielä joskus jonnekin muualle.
”Ihmiset täällä ovat aivan ihania, upean ystävällisiä, mutta asumiseen tämä on myös vaativa ja kallis paikka.”
Jostakin syystä Lontooseen liittyy monella myös kutkuttava väliaikaisuuden ja muutoksen tunne – ehkä se johtuu juuri siitä, että kaikkea on niin paljon, kaupunki tarjoaa koko ajan uutta.
Lundstenin perheelle rauhan kaupungissa tuovat paitsi museot ja päiväkävelyt toreilla, myös puistot. Bang Bang -puodin vintagevaatteiden nuuskimisen jälkeen hän suuntaakin Jasonin ja heidän 2-vuotiaan Ralf-poikansa kanssa Regent’s Parkiin.
”Rakastan sitä”, Lundsten sanoo. ”Se on todella iso puisto, jossa on monenlaisia alueita. Kävelen usein English Gardenissa, joka on niin hyvin hoidettu, ja Rose Gardenissa, joka on sekin hoidettu mutta kiehtovasti vähän villimpi.”
Kovin pian Lundsten ei Lontootaan voisikaan jättää. Kun kaupunki on tarpeeksi iso ja omaleimainen, se on täynnä omia pieniä alakulttuurejaan, niin putiikeissa, museoissa, kahviloissa kuin puistoissa.
Lisää Julian Lontoo-suosikkeja
Lamb’s Conduit Street Vähemmän tunnettu katu Bloomsburyn vauraalla alueella, täältä löytyvät esimerkiksi vaateliike Folk ja laatusisustuksen Darkroom.
Hub Kaksi muodin ja kodintuotteiden puotia Stoke Newingtonissa, yksi Broadway Marketilla. HUBin omat merkit ovat Beth Graham ja Yarn.
Cockpit Arts Luovien alojen tekijöiden yhteenliittymä, joka pitää silloin tällöin Open Studios -päiviä. Niissä pääsee ostamaan uniikkeja koruja, vaatteita ja muita töitä suoraan tekijöiltä.
Diverse Upper Streetin vaatekauppa myy monia tunnettuja, vakiintuneita muotimerkkejä.
Lungta De Fancy Japanilaissyntyisen Mai Morimoton muotimerkin kenkiä ja vaatteita haluavat tähdetkin Lady Gagasta Rihannaan.
Camden Passage Islingtonin kuululta antiikkikauppakadulta löytyy myös hauskoja vaate- ja vintagepuoteja sekä kahviloita.
The Albion Islingtonin gastropubi, joka tuntuu oikealta pubilta. Saman voi sanoa vaikkapa The Scolt Head -pubista iltabilettäjien suosimassa Dalstonissa.
Nordic Bakery Kaksi skandinaavikahvilaa myy karjalanpiirakoita ja korvapuusteja. Sohon Golden Squaren myyjätkin ovat joskus pohjoismaisen kylmiä.
Maison Bertaux Eläväinen, suloinen klassikkokahvila Sohon sydämessä. Kakkupala on vähän tyyriimpi kuin ketjupaikoissa, mutta tunnelmakin on toinen.
Camley Street Park Odottamaton löytö vilkkaassa Kings Crossissa: luonnonpuisto lampineen ja polkuineen.