Suosikkiohjelman uusi juontaja Lloyd Libiso on aktiivinen reserviläinen: ”Reserviläistoiminta on hirveän terapeuttista”
Valokeilassa
Suosikkiohjelman uusi juontaja Lloyd Libiso on aktiivinen reserviläinen: ”Reserviläistoiminta on hirveän terapeuttista”
Puoli seitsemässä juontajana vastikään aloittanut Lloyd Libiso on reservin kersantti ja aktiivinen reserviläinen. Ja nuoruuden toilailuiden opettamana raitistunut pohjalaisuuden ja kenialaisuuden herkkä hybridi, joka on aikanaan toiminut keikkakuskina Eino Grönille ja solistina Kari Tapion muistokiertueella.

Selviytyjät-sarjasta tuttu Lloyd Libiso hyppäsi äskettäin uuteen juontopestiin Puoli seitsemän -ohjelmaan, kun hänet valittiin sijaistamaan vanhempainvapaalle jäänyttä Anniina Valtosta. Energinen Lloyd on toimittaja, joka tekee myös podcasteja ja radiolähetyksiä. Raittius on antanut Libisolle valtavasti lisää aikaa vuorokausiin.

Olet kuvannut lyhyessä ajassa kolme televisio-ohjelmaa, tehnyt suosittua Inttistooreja-podcastia, juontanut YleX-kanavalla ja ollut viime vuonna ehdolla Venla-gaalassa vuoden esiintyjäksi. Ja nyt olet Puoli seitsemän -ohjelmassa. Ovatko kaikki unelmasi käyneet toteen?

Välillä minun pitää nipistää itseäni, että onko tämä kaikki totta. Olen tehnyt hirveän paljon töitä tämän kaiken eteen. Voi ehkä sanoa, että olen kasvanut esiintyjäksi.

Kävin kouluni Veikkolassa Pohjois-Kirkkonummella ja siihen aikaan oppilastoimikunta järjesti aktiivisesti erilaisia tilaisuuksia. Yläasteella minut äänestettiin oppilaskuntaan ja tilaisuuksissa tarvittiin seremoniamestaria. Olin mukana oikeastaan kaikessa mahdollisessa, ja minua kannustettiin esiintymään, mutta olen siitä pitänytkin.

Yleisradiolle tulin alun perin harjoittelijaksi, sitä ennen olin Radio Novalla harjoittelijana kolme kuukautta muun muassa editoimassa podcasteja ja tuottamassa sisältöjä Esko Eerikäiselle, joka muuten oli minua kohtaan aina erittäin mukava. Ylellä esittelin Inttistoorit, ensimmäisen oman ajatusvirtani tuotoksen. Se, että kaikki on vienyt tähän pisteeseen on pitkän periksiantamattomuuden tulos. Minuun on myös luotettu ja annettu mahdollisuuksia.

Olet aikaisemmin juontanut eri medioissa ja esimerkiksi suuria livetapahtumia, mutta puoli seitsemän kaltaisen suoran tv-lähetyksen tekeminen on uutta. Kuka olet ja mistä tulet?

Olen toimittaja, juontaja ja yrittäjä Pohjois-Kirkkonummelta. Olen kasvanut ja asunut koko ikäni Kirkkonummella, se on kotini. Äitini puolen suku on Pohjanmaalta ja isän Keniasta. Olen syntynyt Suomessa heidän rakkautensa hedelmänä.

Kenialaisuus näkyy siinä, että olen kova syömään, kävelemään ja juoksemaan. Pohjalaisuus näkyy taas terveenä temperamenttina ja kunnianhimona. Olen tällainen hybridi!

On totta, että en ole tehnyt aiemmin suoraa, viikoittaista tv-ohjelmaa, vaikka paljon muuta olenkin juontanut. Se on jännittävää, mutta terve jännitys kuuluu kaikkiin merkittäviin tilanteisiin elämässä. Samaan aikaan olen onnellisessa asemassa, sillä olen tullut ammatillisesti tiukan polun läpi.

Olen tiimin ainoa uusi tyyppi, mutta kaikki muut ovat tehneet ohjelmaa jo kauan ja he ovat ottaneet minut erittäin lämpimästi vastaan. Tuntuu kunnialta hypätä liikkuvaan junaan. Lupaan tehdä parhaani.

Et pitänyt pitkään aikaan yhtään lomapäivää. Miten jaksat reipasta työtahtiasi?

En pitänyt vuosiin, koska oli sellainen olo, että on pakko painaa. Jos vaihtoehto oli pitää lomaa tai mennä kesäksi töihin YleX:lle, valitsin työt. Ja jaksan hyvin, kun vietän raitista elämää.

En käytä alkoholia enkä nikotiinituotteita. Siitä saa paljon virtaa, mielialani eivät heilahtele päihteiden vuoksi. Lisäksi käyn paljon ystävieni kanssa metsässä. Siellä on rauhallista ja rentoa. Naapurissani asuu hyviä ystäviäni, jotka olen tuntenut lapsuudesta saakka, myös illanvietot heidän kanssaan ovat erittäin arvokkaita hetkiä.

Suoritin varusmiespalveluksen vuonna 2015, olen reservin kersantti ja aktiivinen reserviläinen. Se porukka on kuin toinen perhe ja niissä puuhissa arki sulkeutuu pois. Vaikka pidemmät reissut voivat olla fyysisesti ja henkisesti kuormittavia, reserviläistoiminta on samalla hirveän terapeuttista. Teemme yhdessä tärkeitä asioita hyvässä hengessä. Kukaan ei toivo, että joutuu koskaan tositoimiin, mutta sitä varten me harjoittelemme.

Miksi päätit luopua alkoholista?

14–15-vuotiaana minua ajoi kokeilunhalu ja jäin koukkuun siihen fiilikseen, kun olin jurrissa. Olin kypsytellyt alkoholista luopumista jo pitkään, mutta olin voimaton tekemään päätöstä.

Muistan vieläkin sen hetken, kun tajusin edessäni olevan kaljan olevan viimeinen. Ensimmäinen vuosi juhlapyhineen ja muine juhlineen oli aikamoinen, kun piti käsitellä kaikki menneet kirkkaalla pääkopalla ja juhlia selvin päin. Mutta se oli tärkeä osa prosessia, henkilökohtaista kasvutarinaani.

Nyt olen ollut kohta pari vuotta jo kokonaan ilman alkoholia. Se on edelleen elämäni paras päätös. Olen saanut tilalle niin paljon energiaa ja tirauttanut tankillisen kyyneleitä onnesta. On ihanaa lähteä lauantaiaamuna seitsemältä kaverin kanssa rannikolle reippailemaan.

Keskustelupalstalla sinua verrataan yhdysvaltalaiseen koomikko Arsenio Halliin. Myönnätkö yhdennäköisyyden?

En kiistäkään! Otan tämän kunnianosoituksena. Monesti asiaan liittyy muutakin kuin ulkonäkö, kuten tapa käsitellä asioita tai komiikan rytmi. Olen otettu, hän on minulle esikuva kuten myös Eddie Murphy ja Vesku Loiri. Olen kasvanut heidän parissaan ja saanut katsoa herrojen esittämää huippukomediaa.

Kerro jokin salaisuutesi.

Olen ollut bussikuskina ja levymyyjänä Eino Grönille sekä muillekin tunnetuille iskelmätähdille. Olen myös päätynyt levymyyjästä solistiksi Kari Tapion muistokonserttikiertueilla. Sain yhden kokonaisen biisin ja sitten menin myymään levyjä. Jossain kohtaa kiertuetta sain laulaa jo kaksi biisiä!

Lloyd Libiso

  • Syntynyt: Raaseporin Tammisaaressa
  • Asuu: Kirkkonummella
  • Harrastaa: Reserviläistoimintaa ja luonnossa liikkumista
  • Ajankohtaista: Juontaa Puoli seitsemän -ohjelmaa perjantaisin TV1-kanavalla. Juontaa myös Yle X -viikonlopussa omaa radio-ohjelmaa.
Kommentoi »