Lissabonin houkuttelevat nähtävyydet – trendikkäät korttelit, putiikit, galleriat ja muut löydöt
Matkailu
Lissabonin houkuttelevat nähtävyydet – trendikkäät korttelit, putiikit, galleriat ja muut löydöt
Lissabon nousee matkailijoiden suosiossa. Etsimme sen parhaat uudet nähtävyydet gallerioista museoihin ja kivoihin kaupunginosiin.
16.7.2018
 |
Mondo

Lissabonin nouseva kaupunginosa Marvila

Teinit potkivat palloa ­Lissabonin satama-alueen vanhan työläiskorttelin kadulla. Jokirannan luona on 1900-luvun alun kauniisti ikääntyneitä, art deco -tyylisiä ­tehdas- ja varastorakennuksia. Niistä komeimpia on tunnetun viiniyrittäjän Abel Pereira da Fonsecan viinivarasto pyöreine ikkunoineen ja punaisine ovineen.

Viini tuotiin Marvilaan aikoinaan maa­seudulta junalla ja lähetettiin maailmalle ­laivalla Tejojokea pitkin. Kun varastot suljettiin, Marvila hiljeni.

Nyt osa hylätyistä teollisuusrakennuksista on saanut uuden elämän baareina, ravintoloina ja kahviloina. Marvilaan vetävät vieraita esimerkiksi viime vuosina perustettujen Musa- ja Dois Corvos -olut­merkkien panimobaarit, joissa maistellaan paikan päällä pantuja käsityöläisoluita. Tällä Lissabonin olut­alueeksi kutsutulla seudulla sijaitsee myös Lince-oluen panimo.

Entiseen ase- ja ammustehtaaseen perustetussa kulttuurikeskus Fábrica Braço de Pratassa on puolestaan galleria, kirjakauppa ja ravintola sekä suuri, hauskasti koristeltu pihaterassi baareineen. Tehdasta ympäröivä muuri on paikallisten katutaiteilijoiden koristelema. Fábrica Braço de Prata tunnetaan myös konserttipaikkana, jossa voi kuulla jazzia, eteläamerikkalaista ja afrikkalaistakin musiikkia.

Baarien, ravintoloiden ja kulttuuritarjonnan ansiosta Marvilasta puhutaan nyt yhtenä ­Lissabonin kiinnostavimmista alueista. Kätevimmin Marvilaan pääsee keskustasta junalla.

Musa, Rua do Açúcar 83, cervejamusa.com

Dois Corvos, Rua Capitão Leitão 94, doiscorvos.pt

Fábrica Braço de Prata, Rua da Fábrica de Material de Guerra 1, bracodeprata.com

Lissabonin nousevia alueita on Marvila, jossa sijaitsee myös MUSA-panimon kiva baari.

Lissabonin tuore huippumuseo on MAAT

Jokin aika sitten Lissaboniin avautui uusi museo, maamerkki ja näköalapaikka: MAAT eli Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia. Se erikoistuu taiteen lisäksi arkkitehtuuriin sekä teknologiaan, ja näyttelyiden tavoitteena on herättää keskustelua sekä käsitellä ajankohtaisia aiheita.

MAATissa on nähty sekä videotaidetta, installaatioita että maalauksia. Muodoiltaan aaltoa muistuttava, vaaleasävyinen rakennus istuu kauniisti Tejojoen rannalle. Jos et ehdi pistäytymään sisälle, kannattaa silti suunnata rakennuksen katon näköalapaikalle katsomaan jokimaisemia tai auringonlaskua. MAAT sijaitsee Belémin kaupunginosassa, jossa on useita histo­riallisia nähtävyyksiä, nykytaiteen museo Berardo sekä kuuluisa Pastéis de Belém -kahvila. MAATin pääsylippu maksaa 5 euroa.

Avenida Brasília, maat.pt

MAAT on taiteen, arkkitehtuurin ja teknologian huippumuseo, josta on nopeasti tullut Lissabonin suosikkikohteita.

Lissabonilaisten rakastama Estufa Fria

Ilmassa tuntuu eksoottinen tuoksu. Kaukomailta kotoisin olevat ­kasvit rönsyilevät kauniisti kapeiden polkujen ja lampien reunoilla.

Lissabonin suuresta, tunnelmaltaan hiukan salaperäisestä kasvihuoneesta Estufa Friasta monen ei tee mieli lähteä pois ollenkaan. Vaikka tiloja on jokunen vuosi sitten uudistettu, muutokset eivät ole vieneet täältä vahvaa, kuin jonnekin entisaikaan pysähtynyttä tunnelmaa.

Paikalla on ollut kasvihuone 1900-luvun alusta asti. Silloin entisessä basalttikaivoksessa säilytettiin maailman eri kolkista Lissaboniin tuotuja kasveja, jotka oli määrä myöhemmin istuttaa kaupunkiin.

Yleisön nähtäväksi kasvihuoneen salit avattiin 1930-luvulla, ja se on kaupunkilaisten tuntema kohde. Jättipeikonlehtien ja saniaisten lisäksi Estufa Friassa voi bongata esimerkiksi kahvipensaan tai banaanipuun. Kaktuksille on omistettu oma sali. Pääsylippu maksaa hiukan yli kolme euroa, ja maksaa voi vain käteisellä.

Eduardo VII -puisto, estufafria.cm-lisboa.pt

Kun etsii kaupunkikävelyn vastapainoksi vehreyttä, sitä löytyy klassisesta, suuresta Estufa Fria -kasvihuoneesta.

Tasokas nykytaiteen galleria Underdogs

Yhdessä Marvilan alueen vanhoista tehdasrakennuksista sijaitsee Underdogs Gallery, joka keskittyy urbaaniin nykytaiteeseen. Hieman ränsistyneen fasadin takana on avara halli, jonka vaihtuvissa näyttelyissä on nähty nimekkäiden ­taiteilijoiden töitä, kuten yhdysvaltalaisen Shepard Faireyn ja portugalilaisen Wasted Ritan teoksia.

Näyttelyihin on vapaa pääsy, ja paikan päältä voi usein ostaa taiteilijoiden töitä tai printtejä myös mukaan. Underdogsin taustavoimat järjestävät lisäksi katutaidekierroksia Lissabonissa ja pyörittävät taidekauppaa kaupungin keskustassa. Underdogs vastaa myös monista kaupungin näyttävimmistä katu­maalauksista. Gallerian perustajiin kuuluu tunnettu portugalilainen katutaiteilija Vhils.

Rua Fernando Palha 56, under-dogs.net

Lissabonissa riittää ihania näköalapaikkoja. Saksalainen Sebastian istahti Santa Luzian terassille katselemaan Alfaman kaupunginosan näkymiä.

Trendikäs São ­Benton alue

Monet Lissabonin kiinnostavimmista putiikeista löytyvät nyt São ­Benton kaupunginosasta. Sen liikkeissä myydään ­vintage­tavaraa (São Bento -kadulla) ja paikallista designia vaatteista koruihin (esimerkiksi liikkeet Apaixonarte sekä +351 Poiais Store).

São Bento ja erityisesti Rua do Poço dos Negrosin kortteli ovat nyt kovassa nousussa. Siitä kertovat muodikkaiden kauppojen lisäksi uudet kahvilat, joita on avattu ­perinteikkäiden ravintoloiden ja liikkeiden rinnalle.

­Esimerkiksi entiseen tupakkakauppaan perustetussa Hello, Kristof -kahvilassa (Rua do Poço dos Negros 103) voi nauttia paikallisista raaka-­aineista valmistetun herkkuaamiaisen ­kansainvälisiä lehtiä lueskellen.

Teepuodista Companhia Portugueza do Chá (Rua do Poço dos Negros 105) voi ostaa esimerkiksi Azorien saaristossa ­kasvatettua teetä. Kasutera-kauppa (Rua do Poço dos Negros 51) on puolestaan erikoistunut japanilais-portugalilaiseen kakkuun, jota saa myös vihreällä teellä maustettuna. Argentiinalaisiin makeisiin herkkuihin voi tutustua pikkuisessa La Argentinassa (Rua do Poço dos Negros 168).

Aiemmin São Benton kulmilla asui paljon Portugalin entisestä siirtomaasta Kap Verden saaristosta tulleita siirtolaisia. Tästä taustasta muistuttavat joissakin ravintoloissa tarjottavat afrikkalaiset ruokalajit. Kuppiloissa voi naapuripöytään istahtaa vaikkapa tunnettu paikallinen poliitikko: kaupunginosassa sijaitsee Portugalin parlamenttitalo, São Benton palatsi.

São Bento sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä Lissabonin ydinkeskustasta, Bairro Alton kaupunginosan kyljessä. Kaupungin­osan halki kulkee myös osa Lissabonin pienistä, keltaisista ratikoista.

Lissabonilaiselle João Mirandalle ovat tuttuja vilkas Chiadon alue ja trendikäs São Bento.
Isabel Laran puodissa Rua do Poço dos Negros -kadulla myydään muun muassa hänen itse kirjomiaan pellavatöitä.
Kiinnostavan São Benton kaupunginosan halki kulkee Lissabonin kuuluisa raitiovaunulinja 28.

Leppoisa rantapromenadi Ribeira das Naus

Aiemmin Tejojoen rannalla Lissabonin keskustassa oleilivat lähinnä kalastajat, mutta nykyään ranta-alueesta on tullut suosittu oleskelupaikka. Muutos johtuu uudistuksista, joiden ansiosta rannassa voi istuskella veden äärellä, loikoilla Portugalin merivoimien rakennuksen edustan nurmikolla ja vaikka nauttia drinkin tai kahvin.

Noin puolen kilometrin pituiseen Ribeira das Naus -promenadiin tutustuminen kannattaa aloittaa Praça do Comércio -aukion jokirannasta ja jatkaa sieltä kohti Cais do Sodrén asemaa. Kävelyn voi päättää kioskikahvilaan, jonka isolla terassilla on aurinkotuoleja.

Rantaa pitkin voi nyt myös pyöräillä esimerkiksi Belémin kaupunginosan nähtävyyksiä katselemaan tai aina Lissabonin lähimmille uimarannoille saakka. Pyörän voi vuokrata Cais do Sodrén alueelta.

Ribeira das Naus -rantapromenadi on tehnyt keskustan jokirannasta lissabonilaisille viihtyisän alueen.
Kommentoi »