Apu

Linda Lampenius hyökkää rajusti managerinaan esiintynyttä miestä vastaan: pääsi käsiksi siiderimiljooniin

Linda Lampenius hyökkää rajusti managerinaan esiintynyttä miestä vastaan: pääsi käsiksi siiderimiljooniin
Linda Lampenius julkaiseen pian elämäkertansa.
Julkaistu: 22.3.2018

Bromman asuinalue Tukholman kupeessa on ihan silkkaa Onnelaa, Solsidania. Isoja huviloita vieri vieressä, viirit lipputangoissa ja ikuinen rauha maassa. Siltä miljöö ulkopuolisen silmin näyttää, vaikka maailman kaikkien seinien sisäpuolelle mahtuu ilon lisäksi myös surua ja epäonnea.

Valkoisen, 1920-luvulla rakennetun talon oven avaa Linda Lampenius. Taiteilija ja huippuviulisti, suomalaisen median monessa sopassa tahtomattaankin keitetty julkkis ja kansainvälisen median haastattelema taiteilija.

Siro, tyttömäinen Linda Lampenius, 48, on edelleen se, miksi hän lapsuudestaan lähtien valmistautui – viulisti. Ruotsissa hän on suosittu esiintyjä, jota pyydettiin soittamaan muun muassa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhliin Kungsträdgårdeniin.

Suomenruotsalaisen Linda Lampeniuksen elämäntarina on niin monipolvinen, että hän valmistelee siitä parhaillaan kirjaa. Sen työnimi on Två liv, Kaksi elämää.

Forumin kustantaman kirjan on tarkoitus ilmestyä tänä vuonna, ja siinä taiteilija kertoo oman versionsa kaikesta, mitä on tapahtunut.

– Aluksi ajattelin kirjoittaa kirjan syömishäiriöstäni, mutta nyt edessäni on pian valmistuva elämäkerta. Kerron siinä kaikista kokemuksistani, hyvistä ja huonoista. Minulla on ollut rikas elämä, mutta syömishäiriöt elävät omaa elämäänsä pimeydessä.

Hän on saanut tehdä paljon enemmän kuin aikoinaan unelmoi.

Valheellisia juttuja

Kauniisti sisustetussa talossa on laatikkokaupalla lehtileikkeitä. Ne kaikki ovat Linda Lampeniuksesta kirjoitettuja artikkeleita. Hän levittää niitä keittiön pöydälle ja on raivoissaan.

– Kirjaani varten aloin paneutua niihin viime syksynä ja aloin ymmärtää, mitä minusta vuosien aikana oli kirjoitettu ja mitä oli väitetty tapahtuneen. Ystäväni ja äitini olivat säästäneet kaikki leikkeet, enkä ollut lukenut niistä kuin muutaman. Asuin Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa ne vuodet, jolloin minusta kirjoitettiin paljon virheellisiä artikkeleita.

Jutuista ja säästetyistä fakseista hän on tajunnut, kuinka muutamat ihmiset ovat luvatta syöttäneet tietoa hänen elämästään ja antaneet valheellisia juttuja medialle.

Tarinan ihmeellisin tapaus on mies nimeltä Wille Wilenius. Hän esiintyi 1990-luvulla julkisuudessa viulistin managerina ja kehuskeli, miten Lindan nimellä tehdään rahaa.

– Hän ei ollut managerini, vaan avusti pääasiassa ottamalla vastaan haastattelupyyntöjä vuodenvaihteesta 1996–1997 huhtikuuhun 1997. Huomaan nyt artikkeleista, että kunnia siitä työstä, mitä Pertti Pasanen, Tom Merilahti, Dag Bjurström ja Tapio Susiluoto tekivät, on mennyt Wille Wileniukselle.

Tämä työskenteli aikoinaan markkinoinnin parissa Svenska Teaternissa, jossa Linda Lampeniuksen äiti Ulla Eklund ja isä Börje Lampenius näyttelivät.

Ulla Eklund pyysi Wileniukselta apua vuonna 1996, kun median kiinnostus Lindaa kohtaan alkoi olla vaikeaa hallita, ja Lampeniusten kotipuhelin soi tauotta.

– Wille ilmoitti, ettei hänellä ollut aikaa ja neuvoi äitiäni ottamaan yhteyttä Tom Merilahteen, joka oli hoitanut Hype-musikaalin markkinoinnin Willen kanssa. Tom suostui ja sai pr-henkilön tittelin lisäksi tittelin manageri. Hän pysytteli visusti taustalla. Hän lähetti mainoskirjeen suomalaisille yrityksille ja sai paljon palautetta.

Pian Linda Lampeniuksella oli sopimus Suomen Björn Borgin kanssa.

– Wille on myös väittänyt lanseeranneensa minut Ruotsissa ja olleensa Björn Borg -sponsorisopimukseni takana. Sen sai aikaan Tom Merilahti, joka lähetti yhteistyöehdotuksen Ruotsin Björn Borgin Anders Arnborgerille marraskuussa 1996.

Pian tämän jälkeen Lampenius buukattiin esiintymään Björn Borg -gaalaan ja sen jälkeen uuden kalenterin kuvauksiin.

– Soitin viulua uimapuvussa ainoastaan Björn Borg -muotinäytöksissä. On hävytöntä väittää, että olisin esiintynyt konserteissa alusvaatteissa.

Väärää tietoa vielä vuonna 2014

Linda Lampeniukselle on selvinnyt, miten Wille Wilenius on antanut väärää tietoa niin lehtijutuissa kuin vielä vuonna 2014 radioidussa Yle Vegan Sommarpratare-ohjelmassa.

Lampenius sanoo, ettei hän koskaan marssinut Wileniuksen huoneeseen ja pyytänyt tekemään itsestään tähteä. Tai olevansa valmis tekemään sen eteen mitä tahansa.

– En tietenkään tehnyt tai sanonut sellaista! Wille oli minulle täysin tuntematon henkilö, eikä hän ollut agentti tai manageri. Olin esiintynyt jo satoja kertoja ja allekirjoittanut levytyssopimuksen AudioVoxin kanssa syyskuussa 1996. Olin myös Pertti Pasasen tallissa kaksi vuotta. Hän oli jo buukannut minut yhtä elokuvaa ja yhtä tv-sarjaa varten vuosille 1997–1998.

Linda-siiderin mysteeri

Yksi valheista on, että maailmankuulun musikaalisäveltäjä Andrew Lloyd Webberin sihteeri olisi soittanut Wille Wileniukselle Suomeen ja pyytänyt Linda Lampeniusta esiintymään Englantiin.

– Kun Webberin toimistosta Lontoosta otettiin yhteyttä manageriini Michael Reynoldsiin ja oltiin iloisia siitä, että pääsen esiintymään Webberin Sydmonton-festivaaleille, asuin jo Los Angelesissa. Kaikki neuvottelut käytiin Lontoon ja Los Angelesin välillä.

Linda Lampenius on raivoissaan siitä, että Wilenius on vääristellyt hänen elämäntarinansa aivan toiseksi kuin se on ollut.

– Yksi mystinen juttu on Linda-siideri, jonka keksi toimitusjohtaja Dag Bjurström, ei Wille, vaikka luulin niin. Kiitokseksi loistavasta ideasta palkkasin hänet hoitamaan siiderin markkinointia ja annoin hänelle kaksikymmentä prosenttia siiderimiljoonista, jotka tienasin. Palkkio-osuuteni sekä sopimuksen neuvotteli asianajaja Tapio Susiluoto.

Lampenius näyttää kertomistaan asioista sopimuspapereita, asiakirjoja ja fakseja, jotka todistavat, miten asiat oikein menivät.

Kommentoi »