Tuulilasi

Liikenneturva esittää: Rokkiviikonloppu ilman rattijuoppouksia


Festarikesä kuumenee samalla kuin kelitkin ympäri Suomea. Liikenneturva haastaa festivaalikansan pitämään toisistaan huolta ja jokaisen olemaan se #rohkee, joka estää kaverin pääsyn rattiin kännissä.
Kuvat Nina Mönkkönen

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista nuorista lähes jokainen toivoi, että kaverit estäisivät päihtyneenä ajamisen.

Kesä-Suomi on erilaisten festivaalien kulta-aikaa, ja tapahtumien perässä liikutaan paljon myös autolla. Liikenneturva kysyi viime keväänä nuorilta heidän ajatuksiaan ajamisesta kesäfestareiden jälkeen. Yli yhdeksän kymmenestä nuoresta (92 %) ei varmasti tai todennäköisesti lähtisi ajamaan, jos uskoisi olevansa niin päihtynyt, että rattijuopumusraja ylittyisi. Hieman yli kaksi kolmesta (69 %) taas lähtisi varmasti tai todennäköisesti ajamaan, jos uskoisi olevansa lievästi päihtynyt, mutta alle rattijuopumusrajan.

”Alkoholi näkyy nuorten liikenneonnettomuuksien taustalla edelleen: yli kolmannes rattijuopumusonnettomuuksissa loukkaantuneista tai menehtyneistä on nuoria. Tilanteessa, jossa kaveri pyrkii kännissä tai kamoissa rattiin, on ystävien väliintulo tuiki tärkeä rattijuopumuksen ennaltaehkäisykeino. Eikä se ehkäise pelkästään rattijuopumusta vaan mahdollisesti myös onnettomuuden, jolla voi olla pahoja seurauksia”, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Mari Voutilainen.

Nuorisokyselyyn vastanneista nuorista yli yhdeksän kymmenestä (92 %) toivoisikin kavereiden tulevan väliin, jos olisi itse aikeissa ajaa humalassa. Instagramissa tägillä #rohkee jaetut kuvat kertovat, että kännissä tai kamoissa ei mennä rattiin.

Esimerkiksi viime vuonna Ilosaarirockin vapaaehtoisella puhalluspisteellä vieraili maanantaiaamupäivän aikana lähes 600 autokuskia tarkistuttamassa ajokuntonsa.

”Myös matka rockista kotiin kannattaa suunnitella kaveriporukassa ennakkoon ja hyvissä ajoin, sillä henkilöauton kuljettajiin liittyviä suurimpia riskitekijöitä ovat alkoholin tai muiden aineiden vaikutuksessa ajaminen sekä väsymys. Puhallutus on maksuton ja vaivaton tapa varmistaa, ettei vahingossakaan mene rattiin alkoholin vaikutuksen alaisena”, Voutilainen toteaa.

Julkaistu: 17.7.2018