Tuulilasi

Lexuksella tyytyväisimmät huollon asiakkaat v. 2013, mutta...


Vuoden 2013 Merkkien Merkki -tutkimuksessa tyytyväisyys huoltoon on miltei samalla tasolla kuin myyntipalveluissa. Syynä on se, että tyytyväisyystaso huoltopalveluissa on laskenut vähemmän kuin myyntipalveluissa.

Kolme merkkiä yltää huollon alueella yli 800 indeksipisteen tasoon. Lexus on selkeä voittaja, Porsche kakkonen ja Audi kolmas. Seuraava merkki, Audi putoaa jo alle 700 pisteen tason. Sekin merkitsee, että tyytyväisyys on edelleen hyvällä tolalla. Edellisvuodesta on kuitenkin tultu alaspäin, mutta vähemmän kuin myyntipalvelujen alueella.

Kymmenen huoltopalveluiltaan parhaan merkin joukossa on vain neljä valiomerkkiä, Lexus, Porsche, Audi ja Volvo. Niistä Audilla ja Volvolla ajavien tyytyväisyystaso on noussut, sen sijaan sekä Lexuksen että Porschen taso on hieman laskenut.

Suuren markkinaosuuden merkit Kia, Ford ja Skoda ovat myös kymmenen kärkijoukossa, ja ne ovat hieman tavoittaneet Toyotan tasoa. Tämänkin vuoden vertailussa Toyota on kuitenkin edelleen selkeästi edellä.

Huoltopalvelujen yllättäjä on Seat. Se kipusi nyt viidenneksi ohittaen Volvon, ja Seatin tyytyväisyystaso on miltei Subarun veroinen.

Keskiarvotason liepeillä merkittävin muutos on Dacian tulos. Viime vuoteen verrattuna tyytyväisyystaso nousi peräti 120 indeksipistettä. On kuitenkin muistettava, että Dacia on niin uusi merkki Suomen markkinoilla, ettei sen tulokseen vaikuttanut lainkaan  arviot 5 -7 -vuotiaiden autojen omistajakunnassa. Tämän ikäryhmän Dacioita ei markkinoilla vielä ole. Jos vertailu tehdään vain 1-4 -vuotiaitten ikäryhmässä, Dacian tulos ei olekaan aivan yhtä hyvä.  Monen merkin huoltopalvelun tyytyväisyystaso laskee selkeästi auton vanhetessa. Vasta tulevina vuosina nähdään, käykö Dacialle samoin.

Jos huomio kiinnitetään vain 1-4 -vuotta vanhojen autojen huoltopalveluihin, osoittautuu, että yksi merkki ylittää jopa 900 indeksipisteen tason. Se on Porsche. Mutta sen tulos ei ole aivan yhtä hyvä 5-7 -vuotiaitten ryhmässä. Siksi kokonaistuloksissa Lexus sivuuttaa Porschen ja nousee huoltopalvelujen ykköseksi.

Keskiarvotason alapuolellakin on merkkejä, joiden huoltopalveluissa on edistytty. Minin, Fiatin ja Land Roverin huoltopalvelut saavat nyt selkeästi paremman tuloksen kuin vuosi sitten, mutta kaikki ne ovat edelleen selvästi keskiarvotason alapuolella. Land Rover jopa miltei samalla tasolla Alfa Romeon kanssa.

Chryslerin tulos ansaitsee myös kommentin. Merkin maahantuontia ollaan järjestelemässä uudelleen, eikä uusia autoja myydä lainkaan. Sen sijaan huoltopalvelut toimivat edelleen. Tyytyväisyystaso on noussut jopa 125 indeksipistettä viime vuodesta. Tulos saattaa selittyä osittain sillä, että autojen ominaisuuksia vertailtaessa Chrysler sijoittui varsin hyvin, ollen tyytyväisyystasoltaan kuudenneksi paras merkki.

Julkaistu: 25.10.2013