Apu

Tähtihaastattelussa Leonardo DiCaprio: ”Meidän on tuettava alkuperäiskansoja ja taisteltava luonnonsuojelun puolesta – Aika on loppumassa”

Tähtihaastattelussa Leonardo DiCaprio: ”Meidän on tuettava alkuperäiskansoja ja taisteltava luonnonsuojelun puolesta – Aika on loppumassa”
Paljasjalkaisesta Hollywoodin kasvatista tuli elokuvatähti ja ympäristönsuojelija, joka nauttii sukeltamisesta ja koripallon katsomisesta.
Julkaistu: 22.9.2020

Hillitty. Sellainen on Leonardo DiCaprio, 45, haastatteluissa. Hän luo itsestään reilun ja mutkattoman tyypin kuvan, joka vitsailee silloin tällöin. Hän päätti menestyselokuva

Titanicin jälkeen suhtautua työn mukana tulevaan julkisuuteen asiallisesti. Siinä hän on onnistunut. Tosin hän väittää, että hänessä on myös räväkkä puoli.

– Olen suorasukainen, mutta kärsivällinen. En tee asioista monimutkaisia vaan yritän elää mahdollisimman yksinkertaisesti, hän kuvailee itseään.

James Cameronin ohjaama Titanic (1997) teki DiCapriosta seksisymbolin. Hän on pysynyt ystävänä vastanäyttelijänsä Kate Winsletin kanssa, ja he kuvasivat myös yhdessä vuonna 2008 valmistuneen draaman Revolutionary Road.

Suorapuheisuus on peruja äidiltä, saksalaissyntyiseltä Irmeliniltä, joka on usein poikansa mukana edustustilaisuuksissa.

– Äidistäni on tullut vanhemmiten yhtä suorapuheinen kuin hänen äitinsä oli. Hänelle tuntuu olevan kunniakysymys, että hän uskaltaa sanoa, mitä ajattelee. Välillä se naurattaa minua, mutta olen myös ollut tilanteissa, joissa olen joutunut selittämään hänen sanomisiaan. Minussa on samanlaisia piirteitä. Se on geeneissäni, hän kertoo.

Ota kiinni jos saat (2002) vei Leon tekemään töitä Tom Hanksin ja Steven Spielbergin kanssa.

Isältään, italialaissyntyiseltä Georgelta, joka on työskennellyt asbestilevyjen asentajana, sarjakuvakauppiaana ja sarjakuvien käsikirjoittajana, hän peri kärsivällisyyden, avarakatseisuuden ja positiivisen elämänasenteen.

– Hän sanoo aina, että ammatilla tai statuksella ei ole väliä, vaan pitää yrittää elää mahdollisimman mielenkiintoisesti ja olla onnellinen siitä, että on elossa. En ole vielä täysin sisäistänyt hänen elämänfilosofiaansa, mutta se on tavoitteeni.

Vanhemmat erosivat, kun Leo oli seitsenkuinen. Sihteerinä työskennellyt Irmelin ja George asuivat kivenheiton päässä toisistaan niukoissa oloissa itäisessä Los Angelesissa ja kasvattivat pojan, joka haaveili näyttelijän, matkaoppaan tai meribiologin ammatista.

Alejandro González Iñárritun ohjaama ja 1800-luvulle sijoittuva, kuolemaan jätetyn turkismetsästäjän kostotarina The Revenant toi DiCapriolle hänen ensimmäisen Oscar-palkintonsa. Hänellä on yhteensä kuusi ehdokkuutta.

– Molemmilla vanhemmillani on ollut suuri vaikutus minuun. Nuorena olin isän kyydissä farmariautossa, kun hän myi sarjakuvia ympäri Los Angelesia. Keräsin silloin Marvelin sarjakuvia ja ihailin Stan Leetä.

Myöhemmin DiCaprio asui sarjakuvien käsikirjoittaja Leen naapurissa ja pääsi juttelemaan idolinsa kanssa hänen luomistaan tarinoista ja niiden hahmoista.

– Se oli mahtava hetki. Hän oli mieletön tyyppi.

Tämän pojan elämä -elokuvan (1993) kuvauksissa Leonardo tutustui Robert De Niroon.

Hollywoodin oma poika

Lapsena Leonardo ihaili velipuoltaan Adamia, jolla oli oma agentti jo kahdeksanvuotiaana. Hän esiintyi mainoksissa ja pikkurooleissa tv-sarjoissa.

– Minä en pystynyt samaan, mutta en olisi ulkonäköni takia edes sopinut muromainoksiin. Minulla oli irokeesi ja tanssin breakdancea.

Kun hän sai agentin, hän kävi sadoissa koekuvauksissa, mutta yksikään ei tärpännyt.

– Olin vähällä antaa periksi, mutta 14-vuotiaana tajusin, ettei minun tarvitse välittää siitä, mitä muut ajattelivat minusta.

Silloin hän pääsi leikkikalumainokseen. Hänen ensimmäisen isompi televisioroolinsa oli Parenthood-sarjassa vuonna 1990. Se avasi nuorukaiselle ovet viihdebisneksen.

– Olen aina sanonut, että minusta ei olisi tullut näyttelijää, ellen olisi asunut Hollywoodissa. En usko, että minulla olisi ollut rahkeita muuttaa Iowasta tai Missourista unelmien perässä Los Angelesiin. Äitini vei minut koe-esiintymisiin koulun jälkeen, joten koko homma tapahtui minulle luonnollisesti.

Leon ja Martin Scorsesen yhteistyö alkoi vuoden 2002 Gangs of New York -rikosdraamalla. Se on jatkunut elokuvilla Lentäjä, The Departed, Suljettu saari ja The Wolf of Wall Street.

Sitoutunut näyttelijä

Teininä Leonardo ihaili Robert De Niroa ja Jack Nicholsonia. Myöhemmin hän on työskennellyt molempien kanssa. Nicholsonin tekniikkaa hän seurasi rikoselokuvassa The Departed, De Niro oli hänen mentorinsa draamassa Tämän pojan elämä.

– Vieläkin, jos näen Tämän pojan elämä -elokuvan televisiossa, pala nousee kurkkuuni. Se oli minun lottovoittoni.

Hän muistaa hetken, kun hänen isoisänsä näki elokuvan.

– Isoisäni työskenteli kaivoksilla pitkiä päiviä kolmekymmentä vuotta ja soti toisessa maailmansodassa. Hän eli rankan elämän. Minua kosketti, kun näin, miten ylpeä hän oli minusta.

"Jos päättäjät puhaltaisivat yhteen hiileen, he voisivat ratkoa ympäristöongelmat ja nälänhädän."

De Niro suositteli häntä ohjaaja Martin Scorseselle, jonka kanssa DiCaprio on tehnyt elokuvat Gangs of New York, Lentäjä, The Departed, Suljettu saari ja The Wolf of Wall Street. Nyt DiCaprio ja De Niro ovat työstämässä Scorsesen kanssa ensimmäistä yhteistä elokuvaansa, osaget-intiaanien murhista 1920-luvulla kertovaa Killers of the Flower Moonia.

– Olen oppinut paljon molemmilta ja on kunnia työskennellä heidän kanssaan.

Scorsese taas kehuu DiCaprion sitoutumista rooleihinsa. Hän sai ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa draamasta Gilbert Grape vuonna 1994. Seuraavana vuonna hän sai kiitosta elokuvasta William Shakespearen Romeo ja Julia.

Vuonna 1996 ilmestyneen William Shakespearen Romeo ja Julia -leffan ohjasi Baz Luhrmann. Parivaljakko kuvasi myös The Great Gatsby – Kultahatun, joka ilmestyi vuona 2013.

Titanic muutti kaiken

Koko maailman kultapojaksi hän nousi vuonna 1997 ilmestyneen romanttisen draaman Titanicin ansiosta. Kukaan ei osannut ennustaa elokuvan menestyksen mittasuhteita. Se nosti Leonardon yhdeksi sukupolvensa suurimmaksi elokuvatähdeksi.

– Titanicin aikaan homma riistäytyi käsistä. Kohu tuntui epätodelliselta. Kuviani oli kaikkialla. Pelkäsin, että liika julkisuus syö uskottavuuttani näyttelijänä ja että yleisö ei kiinnostu enää töistäni.

Mediamylläkkää oli mahdoton pysäyttää.

– En täysin ymmärtänyt, mitä tapahtui. Ensireaktioni oli juosta karkuun sydäntenmurskaajan imagoa. Sen jälkeen valitsin tietoisesti matalan profiilin. Pidin lomaa ja matkustelin.

Lasse Hallströmin ohjaama Gilbert Grape toi Leon ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden vuonna 1994.

Hänen suosikkipaikoikseen ovat vuosien aikana nousseet Amazonin sademetsä ja Kambodžassa sijaitseva Angkor Watin temppeli.

Rooleja valitessaan Leonardo on kuunnellut usein isänsä neuvoa.

– Jo urani alussa hän kehotti minua paneutumaan haastaviin hahmoihin ja yhteiskunnallisesti merkittäviin tarinoihin.

Meriittilista kasvoi elokuvilla kuten Rautanaamio, Ota kiinni jos saat, Blood Diamond – veritimantti, Valheiden verkko, Revolutionary Road, Inception, J. Edgar, Django Unchained, The Great Gatsby – Kultahattu, The Revenant ja Once Upon a Time in Hollywood.

Motiivinsa näyttelijänä eivät ole juuri muuttuneet sitten nuoruusvuosien.

– Tosin en enää ota stressiä samoista asioista kuin 16-vuotiaana, jolloin tavoittelin kunnianhimoisesti päämääriäni. Olen tyytyväinen valintoihini ja uraani, mutta etsin tietenkin aina uusia haasteita.

Clint Eastwood ohjasi Leoa draamassa J. Edgar (2011). Se kertoo FBI:n pitkäaikaisen johtajan J. Edgar Hooverin elämästä.

Ympäristö ja luonto sydäntä lähellä

Hän perusti nimeään kantavan säätiön vuonna 1998. Leonardo DiCaprio Foundationin missio on maapallon asukkaiden pitkäaikainen terveys ja hyvinvointi.

– En ole hyvä numeroiden kanssa, mutta siksi palkkaan ihmisiä, jotka ymmärtävät taloutta. Teen sekä hyväntekeväisyystyötä että sijoitan. Olen aina tiennyt, että tietty taloudellinen vakaus korreloi taiteellisen vapauden kanssa.

– Siksi olen maltillinen raha-asioissa ja yritän olla kuluttamatta liikaa. Keskityn simppeleihin asioihin ja yritän tehdä ne hyvin niin hyväntekeväisyydessä kuin henkilökohtaisissa asioissa.

"Katsoin lentokoneen ikkunasta ulos ja näin, kun sen moottori räjähti. Valot ja moottorit sammuivat."

Leonardo innostuu puhuessaan lempiaiheestaan, ympäristöpolitiikasta ja luonnonsuojelusta.

– En halua poliitikoksi, mutta tunnistan vastuuni ja otan kantaa asioihin.

Hän on ylpeä siitä, että säätiö on muiden asioiden lisäksi rahoittanut yli 200 ruohonjuuritason organisaatiota.

– Ne auttavat paikallisia yhteisöjä taistelemaan olemassaolonsa ja elinympäristönsä puolesta. Meidän on tuettava alkuperäiskansoja myös sen takia, että he voivat turvata tiettyjen luonnonvarojen, kuten Amazonin, säilymisen.

Django Unchained (2012) vei Leon ohjaaja Quentin Tarantinon maailmaan. Yhteistyö jatkui viime vuonna ilmestyneessä Once Upon a Time… In Hollywoodissa.

Hän saa jatkuvasti tietoa uusista tutkimuksista.

– On todella vaikea pysyä optimistisena. Elämme ennennäkemättömiä aikoja, olemme sivilisaation kääntöpisteessä.

Tutkimuksista ilmenee, että tiedeyhteisössä ollaan lähes yksimielisiä siitä, että suurin osa kasvihuonekaasuista on ihmisten aiheuttamia.

– Ilmastonmuutoksen nopeus ja luonnon ääri-ilmiöiden kuten myrskyjen, tulvien ja kuivuuden lisääntyminen ovat yllättäneet jopa tutkijat. Meiltä on aika loppumassa. Meidän on jatkettava taistelua ilmastonmuutosta vastaan ja luonnonsuojelun puolesta.

Hän peräänkuuluttaa erityisesti päättäjiä.

– Jos päättäjät haluaisivat ja puhaltaisivat yhteen hiileen, he voisivat ratkoa ympäristöongelmat ja nälänhädän.

Irmelin Indenbirken on yleensä poikansa seurassa edustustilaisuuksissa. – Ilman äitini tukea minusta ei olisi tullut näyttelijää.

Matka, joka ei unohdu

Hän on ollut keräämässä miljoonia myös villieläinten hyväksi. Hyväntekeväisyystyöt veivät hänet vuonna 2010 Venäjälle, kahden isovanhempansa kotimaahan. Silloin hän lahjoitti miljoona dollaria tiikereiden suojeluun uhanalaisen eläinlajin puolesta pidetyssä huippukokouksessa. Matka Pietariin jäi hänen mieleensä.

– Katsoin lentokoneen ikkunasta ulos ja näin, kun sen moottori räjähti. Ensin kaikki olivat hiljaa. Sitten joku huudahti ja sen jälkeen valot ja moottorit sammuivat. Ajelehdimme pimeydessä Atlantin yllä. Tunnelma oli aavemainen.

DiCaprio muistelee, että lentokapteeni sammutti moottorit, koska halusi varmistaa, ettei räjähtänyt moottori ollut liekeissä.

– Lopulta hän käynnisti toisen moottorin ja pääsimme ikuisuudelta tuntuneen ajan jälkeen tekemään hätälaskun. Sen jälkeen löysin yksityiskoneen, jonka omistaja oli valmis lentämään minut Pietariin. Atlantin yllä myrskysi, ja lentokone kulutti arvioitua enemmän bensaa, joten jouduimme laskeutumaan Helsinkiin ja tankkaamaan koneen.

Leonardo DiCaprio nimettiin YK:n rauhan lähettilääksi vuonna 2004. Hän avasi Pariisin ilmastosopimuksen kokouksen YK:n päämajassa New Yorkissa 22. huhtikuuta 2016.

Kun DiCaprio ei pelasta maailmaa tai kuvaa elokuvia, hän viihtyy parhaiten kotona tyttöystävänsä, malli-näyttelijä Camila Morronen, 23, kanssa.

Morrone on syntynyt Argentiinassa, ja hänen äitinsä, näyttelijä Lucila Polak seurusteli pitkään näyttelijä Al Pacinon kanssa.

Aiemmin hän on pitänyt yhtä muiden muassa brasilialaisen mallin Gisele Bündchenin, 40, ja israelilaismalli Bar Refaelin, 35, kanssa.

Parisuhteitaan hän ei julkisuudessa pui.

– Olen oppinut iän myötä ymmärtämään enemmän naisia. Nyt tiedän, että parisuhteeseen pitää sitoutua ja sen eteen nähdä vaivaa, hän kommentoi yleisellä tasolla.

Kaverit ja perhe elämän tukipilareita

Kavereitaan hän kuvailee perheensä lisäksi tukipilareikseen.

– Arvostan ystävyyssuhteita. Olen tuntenut osan ystävistäni lapsesta asti. He ovat rehellisiä ja vetävät minut arkitodellisuuteen, jos leijun liian korkealla. Minulla on paljon hyviä ihmisiä ympärilläni.

Näyttelijä-tuottaja Tobey Maguiresta, 45, tuli hänen kaverinsa varhaisteininä. He pyörivät samoissa näyttelijäkuvioissa Los Angelesissa.

– Kasvoin Tobeyn kanssa aikuiseksi. Olemme käytännössä kuin perhettä. Luotamme toisiimme ja annamme rehellistä kritiikkiä toisillemme.

Leonardo DiCaprio 92. Oscar-gaalassa 9. helmikuuta 2020 Hollywoodin Dolby- teatterissa.

Aikuistunut näyttelijä on oppinut ottamaan rauhallisemmin.

– Olen vähentänyt extreme urheilua, enkä enää riskeeraa terveyttäni tai elämääni tieten tahtoen. Olen oppinut suhtautumaan asioihin kohtuudella ja tavoittelen tasapainoa. En meditoi tai ole henkinen tyyppi, mutta nautin hiljaisuudesta ja metsän huminasta.

Hän seuraa koripalloa ja vapaaotteluita, mutta ennen kaikkea hän nauttii sukeltamisesta.

– Merenalainen maailma on kaunis kuin satu, ja siellä unohdan maalliset murheet.

Hänen heikkoutensa ovat taide ja takit.

– Minulla on liian monta takkia, jotka näyttävät melkein samoilta. Suurin investointini on Andy Warholin taulu sekä toinen asunto, jonka ostin äidilleni.

Leonardo tietää, että oikeiden mahdollisuuksien saaminen elämässä on vaikeaa. Lahjakkuuden lisäksi tarvitaan onnea ja oikeaa ajoitusta.

– Minua on onnistanut. Kaiken kaikkiaan olen onnellinen. En voi valittaa mistään, enkä toivoa mitään enempää itselleni.

Kirjaudu ja lue
Haluatko lukea koko jutun?
Voit jatkaa lukemista kirjautumalla palveluun. Lukeminen on maksutonta.
Kommentoi »