Apu

Lenin-museon entinen johtaja Aimo Minkkinen: "Rajalle nouseva aita symboloi sitä, että suhteemme Venäjään on katkennut"

Lenin-museon entinen johtaja Aimo Minkkinen: "Rajalle nouseva aita symboloi sitä, että suhteemme Venäjään on katkennut"
Vaikka itselläni menee ihan hyvin, tulevaisuus on tummien pilvien varjostama, kun ajattelee Euroopan turvallisuutta ja talouden kehitystä, pohtii 75 vuotta täyttävä Aimo Minkkinen.
Julkaistu: 15.11.2022

Tamperelainen Aimo Minkkinen on viettänyt viime ajat kotimiehenä, koska hän auttaa jalkansa loukannutta puolisoaan. Lenin-museon johtajana vuosia työskennellyt Minkkinen ei juhli 75-vuotispäiväänsä, mutta suhtautuu ikääntymiseen valoisin mielin.

– Kun koko ajan lukee, kuuntelee ja katselee elämänmenoa, tuntuu siltä, että viisautta kertyy lisää, Minkkinen lausahtaa, mutta lisää varauksen.

– Vaikka itselläni menee ihan hyvin, tulevaisuus on tummien pilvien varjostama, kun ajattelee Euroopan turvallisuutta ja talouden kehitystä.

Minkkinen tuntee naapurimaamme Venäjän historian ja kulttuurin hyvin. Hän on asunut yhdeksän vuotta Moskovassa ja väitellyt siellä tohtoriksi Yhteiskuntatieteiden akatemiasta.

– Tuntuu pahalta, että minun elinikäni ajan meillä on ollut rauhan raja itänaapurimme kanssa, ja nyt rajalle on nousemassa aita, joka symboloi sitä, että suhteemme Venäjään on katkennut.

Minkkinen toivoo sodan loppuvan ja diplomatian ja yhteistyön palaavan.

– Ehkä joskus tulevaisuudessa voimme taas elää rinnakkain: Allegro-juna kulkee, käymme kauppaa ja kulttuurivaihtoa, ja välit ovat naapurin kanssa ystävälliset.

Minkkinen lähettää terveisiä pojilleen: toinen on tulevaisuudentutkija Turun yliopistossa, toinen virkamies Suomen konsulaatissa New Yorkissa.

– Vaikka pandemia on löysyttänyt ihmissuhteita, WhatsAppilla pääsee valtamerenkin yli.

Minkkisellä on neljä lastenlasta.

– Heidän vuokseen toivon rauhaa maan päälle. Se on tärkeintä.

Aimo Minkkinen

  • Syntynyt: Hankasalmella 22.11.1947.

  • Ura: Töissä Lenin-museossa yli 30 vuotta, viimeisimpänä johtajana. Eläkkeellä vuodesta 2013.

  • Perhe: vaimo, kaksi poikaa ja neljä lastenlasta.

1 kommentti