Apu

Leena Majander: Minkä viestin haluat kenkävalinnallasi välittää?

Käsitykset naiskauneudesta ovat muuttuneet ajoista, jolloin sisuskalut tungettiin korseteilla pois luonnollisilta paikoiltaan.
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Vaatekomeroni pohjalta kurkistavat punaiset korkkarit, joiden aktiivi­ura on takana. Kauniit kengät olivat istumakäytössä hienosteluhetkinä, kun ojentelin katseenkestäviä nilkkojani kuohuviinilasi kädessä.

Nyt kun jalassa on pipi, maailman ja minun välille tarvitaan pehmopohja iskuja vaimentamaan. Hyvästi korkkarit, tervetuloa comfort sole ja lesti H. Yritän kulkea ylväästi pystypäin, vaikka lähden palaveriin punaiset aamutossut jalassa. Lohduttaudun sillä, että ongelma ei ole yläpäässä vaan kroppani alakerrassa.

Aamutossut eivät ole kaupunkijalkineina trendikkäät, mutta onneksi tennarit ja lenkkarit ovat. Lenkkarien design on sitten 70-luvun ikonisten Trampasten muuttunut taiteenlajiksi ja niiden teknologia kehittynyt älylaitteiden tasolle. Urheilutossut ovat juosseet pururadoilta parketeille.

Punaiset trenditennarit pilkistivät biletykseen sonnustautuneen lukiolaistytön selfiessä hulmuhelmaisen juhlapuvun alta. Tuo tyttö taisi vanhojentanssia aamuun asti, ehkä pidempään kuin kukaan toinen.

Tiukkailmeinen tv-toimittaja pujottaa jalkansa punaisiin, kymmensenttisiin piikkikorkoihin. Katsoja jännittää, pystyykö hän horjumatta kulkemaan uutisruudun halki tuoliinsa. Minkä viestin hän haluaa kenkävalinnallaan lähettää?

Käsitykset naiskauneudesta ovat muuttuneet ajoista, jolloin sisuskalut tungettiin korseteilla pois luonnollisilta paikoiltaan. ”Kasvatettakoon poikaa yhtä typerästi ja ahdasmielisesti kuin naista, puristettakoon nuorukainen kureuumiin ja katsottakoon, kuinka pitkälle hänellä voimia ja terveyttä riittää”, kirjoitti Minna Canth.

Kehopositiivisuus on monimuotoistunut

Kehopositiivisen ajattelun myötä kauneus on monimuotoistunut, ellemme itse tee valintoja kropan rutistamisesta sitä vahingoittavaan formaattiin. Silmälääkärit varoittavat pitkien räpsyripsien liimoista ja luomihermojen venymisestä. Ehkä ne kohta näyttävätkin pelkästään noloilta.

H. C. Andersenin julma satu Punaiset kengät kertoo tytöstä, jonka kengät kuljettivat toteuttamaan tanssimisen intohimoaan. Annika Saarikko joutui eduskuntavaalien jälkeen etsiskelemään komerosta punaisia voimakenkiään. Neuvoja sateli joka suunnalta: punnitse nyt tyttö hyvä puheenjohtajakisaan lähtemistä siitä ja tästä näkökulmasta! Omiin jalkoihinsa sopivat kengät hän sitten komerostaan löysi.

Työhönsä intohimoisesti suhtautuvat naiset tasapainoilevat sydämen ja järjen äänen välillä ja kysyvät, mihin minä riitän. Ulkopuolisten rooliodotukset ja oma velvollisuudentunto haastavat tekemään valintoja. Symboliset punaiset kengät, koroilla tai ilman, voimaannuttavat ja tuovat itsevarmuutta, eikä kauniista turhuuksista nauttiminenkaan ole hullumpi juttu.

Kevätruoho houkuttelee tunnustelemaan sen kutitusta paljaassa jalkapohjassa. Mukavuus rulettaa, ei tarvitse miettiä, mistä kenkä puristaa. Huopatossuista vapautuneet varpaat työnnetään kesäsandaaleihin, muovisiin jokapaikan kalosseihin tai kotimaassa vielä toistaiseksi valmistettaviin tupsutossuihin. Jalat kiittävät ja mieli, etenkin, kun kenkien väri on voimaannuttavan punainen.

Julkaistu: 9.5.2019
Kommentoi »