Lapsenlapsen kanssa reissussa
Matkailu
Lapsenlapsen kanssa reissussa
Isovanhempien ja lapsenlapsen etelänmatkan suurin elämys on nähdä lapsen riemu, kun hän ensimmäistä kertaa lentää ja pääsee kesään kesken talven.
15.1.2016
 |
Apu

Isovanhempien ja lapsenlapsen yhteisen etelänmatkan kohde valitaan meillä jo runsas puoli vuotta ennen matkaa. Hotellin valintaan vaikuttavat 7-vuotiaan Lilianin toiveet enemmän kuin isovanhempien mieltymykset. Kun valinta on tehty, hotellin kuvia katsellaan monta kertaa netistä ennen reissua. 

Kun matkaan on aikaa kaksi kuukautta, valmistautuminen aloitetaan tärkeimmistä, rokotuksista ja Lilianin ensimmäisestä passista. Viisumia ei matkakohteeseemme Teneriffalle tarvita, mutta jos matka suuntautuu vaikkapa Intiaan, viisumi on pakollinen myös lapselle.

Jos matka olisi suuntautunut Etelä-Afrikkaan, mukana matkustavilta alle 18-vuotiailta lapsilta vaadittaisiin mukaan englanninkielinen virkatodistus. Se tarvitaan, vaikka kyseessä olisi ainoastaan välilasku Etelä-Afrikassa.

7-vuotiaalla ekaluokkalaisella Lilianilla on neuvolan ansiosta jo hyvä rokotushistoria, mutta kannattaa tarkistaa kohdemaassa vielä erikseen tarvittavat rokotukset. Tarvittava tieto löytyy terveysasemilta tai netistä osoitteesta rokote.fi.

Lapsella pitää olla olla matkalla mukana myös voimassaoleva sairasvakuutus. Ihan kaiken varalta.

Aikaa lähtöön kuukausi. Lapsen vanhemmat eivät ole vielä hankkineet passia, vaikka mummi on muistuttanut asiasta laskujensa mukaan kymmenen kertaa. Isovanhemmat eivät voi passia hankkia, korkeintaan maksaa passin kustannukset.

Passiin tarvitaan lapsen molempien huoltajien suostumus. Kun asia on edennyt valokuvan ottamiseen, voi passihakemuksen tehdä sähköisesti. Toinen vaihtoehto on viedä hakemus lähimmälle poliisiasemalle. Ajan voi varata netistä. 

Valmis passi toimitetaan lapsen kotia lähinnä olevalle R-kioskille. Ja tuleehan se sieltä, ja passin onnellinen omistaja hymyilee tyytyväisensä saadessaan sen käteensä. Tosin mummi ottaa sen saman tien haltuunsa.

Lähtöön aikaa vuorokausi. Lilian tulee yöksi isovanhempien luokse, sillä Teneriffan-lento lähtee aamuvarhain. Lilianille on ostettu oma matkustamoon otettava, perässä vedettävä matkalaukku. Mukana on myös hänen pieni olkalaukkunsa, jonne hän on pakannut aarteitaan ja ennen kaikkea 7-vuotislahjakseen saaman pienen kameran. Se on ahkerassa käytössä heti lentokentällä.

Perässävedettävään pakataan kaikki tarvittava, mikäli isot matkalaukut eksyvät väärään osoitteeseen. Tarvittava tarkoittaa alusvaatteita, muutamaa sukkaparia, yöpukua, muutamaa hellemekkoa ja t-paitaa sekä leggingsejä, aurinkohattua, uimapukua ja aurinkolaseja.

Isovanhempien käsimatkatavaroihin mahtuvat aurinkovoide (korkea suojakerroin Suomen talvessa kalvenneelle Lilianin iholle), lasten särky- ja ripulilääkkeet, hyönteisten puremiin tarkoitettu voide, hiusharja ja koko porukan hammasharjat. Mukana on myös Lilianin unilelu ja lukemista pitkälle lennolle ja hotelliin. Kirja on Astrid Lindgrenin Ronja Ryövärintytär.

Lentokentällä aamukuudelta. Lilian vetää perässään matkalaukkuaan kuin ikänsä reissannut. Ensimmäinen lentomatka ei pelota, eikä näytä edes jännittävän. Jalassaan hänellä on upouudet sandaalit, mutta perillä huomataan, että kävelyretkiä varten tarvitaan myös uudet lenkkarit ja altaille varvassandaalit.  

Kun hänelle kerrotaan koneessa, että sen laskeutuessa on hyvä pitää nenästä kiinni ja puhaltaa lujaa, etteivät korvat mene lukkoon, ensikertalainen lentomatkaaja sanoo: – Niinhän mä aina lentokoneessa teen!

Muistelemme, miten hänen tätinsä Riina sanoi 8-vuotiaana kahden viikon Kreetan-matkan jälkeen yhtä tottuneena matkailijana unohtaneensa suomen kielen. 

Perillä Teneriffalla. Koska hotelli on valittu Liliania ajatellen, siellä on useita uima-altaita ja varsinkin monta lasten-allasta. Päivät hotellilla rytmittyvät hänen mukaansa: aamupalan jälkeen altaalle, lounaan jälkeen uudelleen. Kavereita suomalaisia vilisevässä hotellissa riittää.

All inclusive -pakettia emme varanneet, ja hyvä niin. Yhden illan kokeilu hotellin isossa ruokasalissa riittää, ruoka kaupungilla on paljon parempaa, ja vaihteluvaraa riittää.

Lilian on onneksi reippain tuntemamme kävelijätyttö, joka ei nurise reissuista kaupungin keskustaan. Ravintolan valitseminen yhdessä on hauskaa hommaa – mennäänkö tuohon, missä on kynttilät pöydällä vai tuohon, jonka valot vilkkuvat kutsuvasti.

Lilian saa päättää! ●

Isovanhempien muistilista

Tarkista, että mukana on lapsen passi.

Hellevaatteet, myös lämmintä mukaan, muutama kenkäpari.

Aurinkohattu, aurinkolasit, lapselle sopiva aurinkovoide.

Lapsen lääkkeet mahdollisen sairastumisen varalle.

Tekemistä illoiksi, kirja, muutama lelu, piirustusvälineet.

Unilelu!

Teksti Liisa Talvitie, kuva ZZVE Illust / Eastnine Inc. / Corbis / All Over Press

Kommentoi »