Apu

Kuuma kesä sopi hyvin päiväperhosille – Syke: Uusi sukupolvi vielä elo–syyskuussa on mahdollinen

Kuuma kesä sopi hyvin päiväperhosille – Syke: Uusi sukupolvi vielä elo–syyskuussa on mahdollinen
Lämmin kesä- ja heinäkuu nopeutti perhosentoukkien kehitystä, ja helteet suosivat myös aikuisten perhosten lentoa ja pariutumista.
Julkaistu: 25.8.2021

Vaikka monet kasvit ja eläimet ovat kärsineet helteisestä ja kuivasta kesästä, päiväperhosille kelit ovat olleet parahultaiset. Suomen ympäristökeskuksen Syken ennakkotietojen perusteella 45:stä yleisimmästä päiväperhoslajista kolme neljäsosaa runsastui edellisestä kesästä.

Kaikkein eniten perhoslaskennoissa on havaittu nokkosperhosia. Laji on runsastunut eri puolilla Suomea.

Kesällä syntyvät nokkosperhoset talvehtivat aikuisina ja lähtevät keväällä etsimään kumppania. Aikuisina talvehtivista perhosista myös neito- ja sitruunaperhosen sekä suruvaipan kannat ovat vahvistuneet.

Tesma- ja lanttuperhosia oli takavuosina runsaasti, mutta ne ovat vähentyneet parina viime vuonna. Tänä kesänä myös niiden kannat ovat toipuneet. Suhteellisesti eniten ovat viime kesästä runsastuneet vaeltavat perhoset, varsinkin amiraali ja ohdakeperhonen. Toisaalta kesä 2020 oli vaeltaville perhosille niin huono, että kuluva kesä oli niille pitkällä aikavälillä korkeintaan keskinkertainen.

Perhoskesä jää jälkeen huippuvuosista

Kokonaisuutenakaan tästä vuodesta ei tule erityisen kovaa perhoskesää, jos sitä vertaa huippuvuosiin.

Syken mukaan takana on useita heikkoja perhoskesiä, minkä vuoksi monien perhoslajien määrät ovat edelleen selvästi pienempiä kuin huippuvuosina 2010 ja 2011.

Lämmin kesä- ja heinäkuu nopeutti perhosentoukkien kehitystä, ja helteet suosivat myös aikuisten perhosten lentoa ja pariutumista. Kuivuus saattoi kyllä heikentää perhosten lisääntymistä, sillä loppukesästä toukkien ravintokasvit ovat voineet kuihtua.

Päiväperhosia on yhä paljon liikkeellä. Varsinkin nokkosperhosia, suruvaippoja, neitoperhosia, amiraaleja, ohdakeperhosia ja kaaliperhosia voi nähdä lennossa.

Lämpimän kesän vuoksi moni perhoslaji saattaa tehdä ylimääräisen sukupolven elo–syyskuussa, kun koteloituneet toukat kuorituvatkin jo syksyllä.

Kommentoi »