Tuulilasi

Lakiasiantuntija autonosien 3d-tulostuksesta: "Ei estettä, vaikka myisikin"

1

Auton osien 3d-tulosteiden myyntiä voisi teoriassa rajoittaa hakemalla niille mallisuojan, mutta se edellyttäisi uutta ja yksilöllistä muotoilua.
Kuvat Jaakko Nissi

Kirjoitin aiemmin latausluukun avausvivun tulostaneesta autoilijasta, joka tarjoutui tulostamaan osia halukkaille. Hän kuitenkin kertoi, ettei myy niitä, koska niissä on ”varmasti joku Nissanin mallisuoja ja patentti ja ties mikä”.

Patentteja myönnetään vain uusille keksinnöille, tekijänoikeudet taas vaativat teoskynnyksen ylittymistä, ja kumpikaan näistä ei tule kyseeseen auton mekaanisen varaosan kohdalla. Jäljelle jää enää mallioikeus, jonka kanssa olen joutunut tekemisiin niin harvoin, että parempi kysyä neuvoa oikealta lakimieheltä.

”Varaosat eivät yleensä saa mallisuojaa”, kertoo lakimies Jussi Kari immateriaalioikeuksiin erikoistuneesta Turre Legal -lakiasiaintoimistosta.

”Mallisuoja voidaan kyllä myöntää varaosalle, jos sen muotoilu on muutakin kuin vain funktionaalinen. Esimerkiksi auton moottorin jollekin hammasrattaalle ei voi saada mallisuojaa, koska se ratas on sen oleellinen tekninen toimintakeino. Mutta jos ratas on muuten muotoiltu uudesti ja yksilöllisesti, niin sitten voi”, Kari jatkaa.

Tavanomaisia auton varaosia voi siis 3d-tulostella ja myydäkin huoletta. Niin kauan kun osassa ei ole automerkin logoa tai vastaavaa, ollaan turvallisilla vesillä.

Julkaistu: 30.1.2016