Apu

Lakialoite muistisairaiden seurantapannasta etenee eduskunnassa – Kansanedustaja Marko Kilpi: "Turvallisuus ensin"

Lakialoite muistisairaiden seurantapannasta etenee eduskunnassa – Kansanedustaja Marko Kilpi: "Turvallisuus ensin"
– Elektroninen valvonta säästäisi ihmishenkiä, omaisten huolta ja poliisin sekä yhä kuormitetumman hoitohenkilöstön resursseja, kansanedustaja Marko Kilpi sanoo.
Julkaistu: 17.2.2020

Kansanedustaja Marko Kilven (kok.) lakialoite mahdollisuudesta asettaa muistisairaat elektroniseen valvontaan niin sanotulla jalkapannalla sai 90 allekirjoitusta ja on edennyt eduskunnan käsittelyyn. Kannatusta on tullut yli puoluerajojen.

Kilpi kertaa, että aloite perustuu hänen pitkään käytännön kokemukseensa poliisina Kuopion seudulla.

– Olen ollut monta kertaa etsimässä kadonneita muistisairaita, ja liian monta kertaa heidät on löydetty liian myöhään. Poliisille tulee 3 300 tällaista tehtävää vuodessa, eli kymmenen päivässä. Elektroninen valvonta säästäisi ihmishenkiä, omaisten huolta ja poliisin sekä yhä kuormitetumman hoitohenkilöstön resursseja, hän sanoo.

Lainsäätäjänä Kilpi on perillä myös siitä, että elektroninen seuranta on ristiriidassa itsemääräämisoikeuden kanssa. Hän muistuttaa, että päätöstä ei tehtäisi kevein perustein, vaan aina lääkärilausuntojen ja viranomaisyhteistyön jälkeen.

– Vakavasti muistisairaat ihmiset eivät kykene enää huolehtimaan itsestään, ja he ovat jo edunvalvonnan piirissä. Näen, että näissä tapauksissa turvallisuus ajaa perusoikeutena edelle. Elektroninen seuranta voisi pikemmin parantaa muistisairaan itsemääräämisoikeutta ja elämänlaatua.

Ikääntyneiden määrä kasvaa Suomessa, yhä useampi elää yhä vanhemmaksi ja joka kolmas yli 65-vuotias on ilmoittanut kärsivänsä muistioireista. Kilpi kehottaa epäilijöitä miettimään asiaa omalle tai läheisen kohdalle.

– Löydät itsesi metsästä keskellä talvea, ei hajuakaan missä olet ja miten pääsisit pois. Toivoisit ihan varmasti, että sinua autetaan ja sinut löydetään.

Marko Kilpi

  • Vanhempi konstaapeli, rikoskirjailija ja dokumenttiohjaaja
  • 1. kauden kansanedustaja (kok.) Savo-Karjalan vaalipiiristä

Kommentoi »