Apu

Kysy Kiminkiseltä: Mistä johtuvat läikät näkökentässä?

Kysy Kiminkiseltä: Mistä johtuvat läikät näkökentässä?
Kirkkaasta hämärään/pimeään siirtyessä näkyy usein hetkellisesti jälkikuvia.
Julkaistu: 21.5.2018

Katson (tuijotan) televisiota illalla ja menen sitten makuuhuoneen hämärään. Kun odottelen unta selälläni ja avaan silmäluomeni, näen katossa mustan ympyränmuotoisen läikän näkökenttäni keskellä. Vaikka suljen silmäni hävittääkseni mustan kuvion, se on siellä, kunnes sitten ajan kuluessa häipyy pois. ­Pitääkö olla huolissaan ja mennä silmälääkärille?

Lääkitys on kohdallaan, joten en mielestäni näe harhoja. Silmälääkärin tutkimuksessa joitakin vuosia sitten todettiin silmänpohjan rappeutumaa (ikärappeutumaa, ikäni on 80 vuotta).

Taidat nähdä jälkikuvia, mikä lienee kaukaista sukua Varjokuvalle, mikä myös hulvattoman verbaalisen Kyösti Mäkimattilan yhtyeenä tunnetaan.

Silmässä esiintyy sauvoja ja tappeja – liekö sitten teletappeja. Sauvasolut ovat silmän verkkokalvolla sijaitsevia hämärässä näkemiseen erikois­tuneita näköreseptorisoluja. Tappisolut ovat taas perehtyneet värien näkemiseen. Sauvasolut aistivat valon intensiteettiä, eivätkä osallistu värien näkemiseen.

Sauvasolujen avulla hämäränäkö mahdollistuu. Niissä ­on näköpigmenttiä rodopsiinia, johon valo vaikuttaa. Silmämme sopeutuvat helposti pimeästä valoisaan, mutta päinvastainen ottaa aikaa. Kirkkaasta hämärään siirtyessä ei näe juuri mitään, koska kaikki rodopsiini on hajonnut, ja uutta muodostuu hitaasti. Sen synteesiin tarvitaan A-vitamiinia, minkä puutos tunnetaan vanhemman polven keskuudessa klassisena hämärä­sokeutena.

Kirkkaasta hämärään/pimeään siirtyessä näkyy usein hetkellisesti jälkikuvia, mikä on itsellenikin tuttu ilmiö. Aistimus saattaa tulla, vaikka pitää silmiä kiinni. Koska näkö on tuntemuksena moninainen, eikä kaikkia sen ilmentymiä löydä alan kirjallisuudestakaan, pidin hyvänä keskustella kysymyksestäsi kahden eri silmälääkärin kanssa, joista toinen toimii yksityissektorilla ja toinen yliopistoklinikassa.

Molemmat olivat samaa mieltä, että kyseessä on todennäköisimmin jälkikuva. Ilmoitat sen pysyvän paikoillaan ja sitten häipyvän. Toisaalta sinulla on todettu verkkokalvon ikärappeuma, joten verkkokalvo ei ole enää terve. Silloin oirekuvaan voi kuulua suorien viivojen vääristymistä tai kuvakoon muuttumista. Potilaat saattavat nähdä keskeisen harmaan läiskän, tai keskeisestä näöstä puuttuu alue. Näiden aistimusten kuvittelisi kuitenkin olevan esillä pikemminkin valoisassa lukiessa tai ihmisiä ja maailmanmenoa seuratessa.

Mikäli silmälääkärikäynnistä on kulunut jo useampi vuosi, kannattaa nyt joka tapauksessa tehdä uusi tarkastus. Siinä tulee samalla selvitetyksi, ettei sinulle ole tulossa harmaakaihia (periaatteessa se tulee kyllä kaikille, mutta on merkittävä vain silloin, jos se haittaa näkemistä). Toinen keskeinen syy käydä silmä­lääkärissä on sulkea pois glaukooma, jota myös silmänpainetaudiksi kutsutaan. Toisaalta muuta hoitoa siihen ei tunneta kuin laskea silmänpainetta. Näkö on niin arvokas asia, että sitä kannattaa helliä.

Kommentoi »