Apu

Kysy Kiminkiseltä: Miksi henki haisee?

Kysy Kiminkiseltä: Miksi henki haisee?
Hampaat tutkittu, samoin kurkku. Missä vika, kun henki haisee?

Olen 68-vuotias mies, jolla on ongelmana pahanhajuinen hengitys. Hampaat on katsastettu kuntoon ja korva- ja kurkkulääkäri käyty. Samoin on suoritettu kurkkutähystys pitkällä kameralla, mutta mitään ongelmaan viittaavaa ei löytynyt.

Syön verenpaine-, koles­teroli- ja eturauhaslääkettä. ­Itse epäilen, että vika olisi ­niiden yhteisvaikutuksessa, mutta se on vain arvaus. Ruisleipä on suosikkejani. Mikä avuksi?

Pahimmat tapaukset urani varrelta liittyvät hammasperäiseen poskiontelotulehdukseen ja hajunenään, joiden ­aromi tuo elävästi mieleen nuoruuteni aseman vessan. Puistoissa kemiaa opiskelevien huolimaton suuhygienia yhdistettynä reagenssien aamuiseen tuulahdukseen (mursun lämmin henkäys) vetää joskus näille vertoja.

Vaivasi todentuu epäilemättä kiusalliseksi. En aseta tässä oirettasi kyseenalaiseksi, mutta joskus esiintyy tapauksia, joissa tunne onkin vain potilaalla itsellään. Silloin kyseeseen voi tulla hajuaistin häiriö tai psyykkinen harha-aistimus. Yleisempää on, että potilas on tottunut hajuun, eikä tiedosta sitä itse lainkaan.

Keskeiseksi sylttytehtaaksi paljastuu 80 prosentin kertoimella suuhygienian laiminlyöminen. Hajun saavat aikaan bakteerien tuottamat haihtuvat rikkiyhdisteet. Ikääni eläneet tietävät, että aamulla herätessä hengityksessä saattaa hyvinkin esiintyä ohi menevä ummehtunut tuulahdus, mitä pahentaa nukkuminen monttu auki. Se kuivattaa limakalvoja ja lisää kesäisin vaaraa kärpästen lentämisestä suuhun.

Lääkärin kauppalista oireesi selvittelyssä näyttäytyy tällaisena: huono suuhygienia, hammasmätä, ientulehdukset, lahot proteesit, vähentyneeseen syljeneritykseen yhdistyvät Sjögrenin oireyhtymä, sädehoidon ja leikkausten jälkitilat, antikolinergisesti vaikuttavat lääkkeet, haisevat ravinto-, lääke- ja nautintoaineet ja ­niiden hajoamistuotteet (valkosipuli, tupakka, alkoholi, Antabus), tulehdusreaktiot (kielen pinta, haavaumat ja kasvaimet suun limakalvoissa), nielu-, ­kita- ja kielirisan tulehdukset, risakudoksen ­tulpat (risojen käytäviin kertyvä haiseva massa, joka irtoaa painelemalla hammasharjalla), nielun takaseinän ja nenänielun lima- ja märkäkertymät, sivuontelotulehdukset, nenän tulehdukset ja kasvaimet, karstoittuminen, haju­nenä (atrofinen nenän limakalvoja karstoittava nuha), ruokatorven pullistumat, refluksi, keuhkoputkitulehdus, keuhkoputken laajentumat, ­sokeritauti (epätasapainoinen) ja munuaisten vajaatoiminta (loppuvaiheen).

Kysymyksestäsi käy päätteleminen, että olet käynyt kiitettävästi oireesi vuoksi tutkimuksissa. Ne vaikuttavat asiallisilta ja kattavilta (hammaslääkäri sekä korva- ­nenä- ja kurkkutautilääkäri). Voin tulkita, ettei vaivaasi ole löydetty hoidettavaa syytä. Käyttämäsi ­lääkeyhdistelmän osallisuus todentuu epätodennäköiseksi – en näe niissä antikolinergisestikään vaikuttavia osia. Suositusten mukaan tapauksessasi hoito perustuu huolelliseen hammashygieniaan, syljen ­erityksen herättelyyn sekä ­raikastavien suu- ja kurlaus­vesien käyttöön.

Julkaistu: 19.5.2018
Kommentoi »