Kysely paljastaa: Auton yhteiskäyttö ei nappaa, mutta yksityisleasing kiinnostaa suomalaista autoilijaa
Autot ja liikenne
Kysely paljastaa: Auton yhteiskäyttö ei nappaa, mutta yksityisleasing kiinnostaa suomalaista autoilijaa
Auto- ja liikennealan järjestöt toteuttivat kesä-heinäkuun vaihteessa kyselyn, jolla kartoitettiin näkemyksiä autoilun ja liikkumisen tulevaisuudesta.

Tulosten mukaan suurin osa suhtautuu kuljettajaa avustaviin järjestelmiin myönteisesti. Mitä autonomisempi järjestelmä on, sitä varauksellisempaa suhtautuminen on. Uudet liikkumispalvelut eivät ole vielä niin houkuttelevia, että ne korvaisivat oman auton paikan kotitaloudessa.

Verkkokyselyyn osallistui 538 vastaajaa. Noin 85 % vastaajista olisi kiinnostunut hankkimaan autoonsa kuljettajaa tilannekohtaisesti avustavia järjestelmiä. Tällaisia ovat esimerkiksi kaistanvahtijärjestelmä tai pysäköintiavustin. Noin 70 % vastanneista olisi kiinnostunut ottamaan käyttöön ajamiseen puuttuvia järjestelmiä, kuten hätäjarrutuksen tai automaattisen ruuhkassa ajamisen. Sen sijaan kokonaan itse ajava autonominen auto kiinnosti vain joka kolmatta vastaajaa.

Noin 50 % vastanneista olisi valmis hyväksymään autonsa kilometrien ja liikkumisen seurannan vakuutusmaksujen tai verotuksen pohjatiedoksi. Myönteisimmin kilometrien seurantaan suhtautuivat vähän ajavat.

Sähkö- ja hybridiautojen kysyntä on alkuvuonna kasvanut selvästi, mutta toistaiseksi niiden hinta on noin 20–60 % vastaavankokoista polttomoottoriautoa korkeampi. Lähes puolet vastanneista pitää täyssähköautoa kiinnostavana vaihtoehtona ja noin 70 % vastanneista olisi kiinnostunut ladattavan hybridiauton hankinnasta. Kaasukäyttöisen auton hankinnasta oli kiinnostunut noin 40 % vastanneista.

Leasingautoja myös kotitalouksille

Uudet liikkumispalvelut koetaan melko kiinnostavina. Ne yhdistävät eri kulkutapoja, kun samalla kuukausimaksulla on mahdollista käyttää joukkoliikennettä, taksia, vuokra-autoja ja yhteiskäyttöisiä autoja. Uusien liikkumispalvelujen merkitys on tulosten mukaan nykyisiä liikkumistapoja täydentävä. Vain joka kymmenes vastaaja arvioi, että ne voisivat korvata oman auton. Myönteisimmin uusiin palveluihin suhtautuivat nuoret vastaajat. Yhteiskäyttöisten autojen kiinnostavuus arvioitiin uusia liikennepalveluja pienemmäksi.

Leasingautojen kiinnostavuus on suurempi. Noin neljännes vastaajista arvioi, että leasingauto voisi korvata omistusauton. Ruotsissa jo lähes kolmannes uusista autoista hankitaan yksityisleasingillä. Suomessa yksityisleasingin suosio on vielä pieni, mutta sen ennakoidaan lähtevän lähivuosien aikana Ruotsin tapaan kasvuun.

Autojen vertaisvuokrausta ei pidetty kovinkaan kiinnostavana vaihtoehtona. Vain noin kymmenes piti oman auton antamista vuokralle kiinnostavana vaihtoehtona. Noin 40 % olisi valmis vuokraamaan auton käyttöönsä vertaisvuokrauspalveluna.

Kommentoi »