Tuulilasi

Kysely: Nämä ovat kiinnostavimmat automerkit käytettyjen autojen kaupoilla – ”Jos auto on haluttu uutena, se on sitä myös käytettynä”


Käytettyjen autojen kaupoilla kiinnostavimmat merkit ovat Toyota ja Volkswagen, ja niiden lähituntumassa Audi ja Volvo.
Teksti Niko Rinta
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto, Anssi Kienanen

Suomalaisten suosikkimerkit pysyvät samoina jopa sukupolvelta toiselle. Kiinnostavat mallit, autokaupoilla vastaan tulleet houkuttelevat yksilöt ja vaihtelunhalu vaikuttavat käytännössä kuitenkin automerkin valintaan.

Suomalaiset autokaupoilla -kyselyyn vastanneiden mukaan Toyota ja Volkswagen ovat automerkkien ykkösvaihtoehdot käytetyissä autoissa. Ykkösmerkkien perässä kiihdyttävät Audi ja Volvo melko tasaväkisesti. Myös Skoda, BMW, Mercedes-Benz ja Ford kuuluvat suomalaisten suosikkeihin.

Nuorempien harkintalistalla on useampia automerkkejä, siinä missä vanhempien vastaajien kiinnostus kohdistuu vaan muutamaan, yleisestikin suomalaisten suosimiin merkkeihin.

”Tietyt suomalaisten suosikkimerkit pitävät pintansa vuodesta toiseen, myös niiden iän ja kilometrien karttuessa. Suosikkimerkin aineksia ovat luottamus automerkkiin, huoltovarmuus sekä arvon pysyminen”, toteaa kyselyn teettäneen käytettyjen autojen kauppias Kamuxin maajohtaja Jussi Mäkinen tiedotteessa.

”Liikehdintää merkkien välillä tapahtuu usein sen mukaan, kun kiinnostavia uusia automerkkejä tai -malleja tulee markkinoille. Jos auto on haluttu uutena, se on sitä myös käytettynä.”

Naiset ja miehet ostavat auton mieltymysten mukaan ‒ ei sukupuolen

Suomalaiset autokaupoilla -tutkimuksen mukaan miehet ja naiset harkitsevat käytettyä autoa hankittaessa melko samoja merkkejä, joskin naiset kallistuvat miehiä hieman useammin Nissaniin, Opeliin ja Peugeotiin.

Miehistä taas useampi tunnustautui Skoda- tai Mersu-kuskiksi, ja he myös harkitsevat Hyundaita, Mazdaa tai Mitsubishiä naisia useammin.

Alle 15 000 euroa yleinen budjetti käytetylle autolle

Suomalaiset autokaupoilla -kyselyn mukaan suosituimpana käytettyjen autojen hintaluokkana ovat alle 10 000 euron autot ja seuraavaksi suosituin hintaluokka on 10 000–15 000 euroa.

Ostajan ikä vaikuttaa selvästi myös käytetyn auton ostohintaan, sillä alle 24-vuotiaissa nuorissa on enemmän alle 5 000 euron auton hankkivia, kun taas 35‒44-vuotiaista useampi kallistuu 15 000‒20 000 euron tai sitä kalliimpaan autoon. Yli 54-vuotiaat miehissä on enemmän niitä, jotka satsaavat yli 25 000 euron autoon.

Suomalaiset autokaupoilla -kysely on tehty M3 Research Finlandi toimesta Kamux-autoliikeketjun toimeksiannosta maaliskuussa 2017. Vastaajia oli 1 000 ajokortinomistajaa, iältään 18‒70-vuotiaita.

Julkaistu: 6.7.2017