Kysely: Kansa haluaa presidentille lisää valtaa – ”Tuloksen vahvuutta voi pitää yllättävänä”
Puheenaiheet
Kysely: Kansa haluaa presidentille lisää valtaa – ”Tuloksen vahvuutta voi pitää yllättävänä”
Suomalaiset toivovat lisää valtaa tasavallan presidentille, selviää EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta.
1Kommenttia
Julkaistu 24.1.2018
Apu

Presidentinvaltaa koskevassa kyselyssä vastaajia pyydettiin arvioimaan sopivaa presidentinvallan määrää riippumatta siitä, mikä vallanjako nykyään on. Tutkimuksessa kysyttiin, kuinka paljon valtaa presidentillä pitäisi olla yhteensä 17 eri asian tai asiakokonaisuuden osalta.

Eniten valtaa presidentille annettaisiin ulko- ja turvallisuuspolitiikan saralla. Yllättävämpää on, että jopa 60 prosenttia vastaajista antaisi presidentille melko paljon valtaa eduskunnan lainsäädäntötyöhön.

”Tuloksen vahvuutta voi pitää yllättävänä, koska ylimpien valtioelimien välistä vallanjakoa Suomessa on parlamentarisoitu ja presidentin valtaoikeuksia karsittu määrätietoisesti jo noin 30 vuoden ajan”, sanoo Elinkeinoelämän valtuuskunnan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Haaviston mukaan vastauksia voidaan tulkita siten, että presidentin valtaoikeuksien karsimisessa on kansalaisten mielestä menty liian pitkälle.

”Kyse on myös siitä, että kansalaiset kokevat, että presidentti voisi toimia jonkinlaisena kansakunnan erotuomarina. Hän voisi viheltää pilliin, kun hallituksen muodostaminen ei ota onnistuakseen, kun hallituksen toiminta halvaantuu erimielisyyksien vuoksi tai kun hallitus tuo eduskuntaan lakiesityksen, joka on perusteltu huonosti tai valmisteltu puutteellisesti”, Haavisto toteaa.

Taloustutkimuksen toteuttaman internetpanelin tulokset perustuvat 2 073 henkilön antamiin vastauksiin, ja tiedot kerättiin tammikuun alkupuolella.

1 kommentti