Tuulilasi

Kysely: jopa 30 000 ajaa yhä nastarenkailla!

1

Suomessa ajaa kesäkuussa vielä lähes 120 000 henkilö- tai pakettiautoa talvirenkailla - näistä jopa 25 prosenttia eli n. 30 000 nastarenkailla. Luvut on saatu Michelinin vuotuisesta kuluttajakyselystä suhteuttamalla vastausten prosentuaalinen osuus liikenteessä olevien henkilö- ja pakettiautojen kokonaismäärään, joka vuoden 2017 lopussa oli hivenen vajaa 3 miljoonaa.
Kuvat Michelin

Michelin Nordic toteutti kesäkuun ensimmäisellä viikolla jokavuotisen rengaskyselynsä autoilijoille. Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa kysyttiin kustakin maasta tuhannelta autoilijalta, minkälaiset renkaat heidän autossaan on alla.

Kyselyssä esitettyihin vaihtoehtoihin suomalaisten autoilijoiden vastaukset jakaantuivat seuraavasti:

Kesärenkaat 94%

Ympärivuotiset renkaat 2%

Nastattomat talvirenkaat 3%

Nastarenkaat 1%

Ei tiedä -

Ruotsissa ja Norjassa oli kesärenkaisiin vaihtanut 93 prosenttia autoilijoista, kun taas Tanskassa vain 80 prosenttia oli näin tehnyt. Suomi on ainoa neljästä maasta, jossa oli jätetty nastarenkaat alle kesäksikin. Ympärivuotisten renkaiden osuus on Suomessa ja Norjassa kaksi prosenttia, Ruotsissa neljä prosenttia, mutta Tanskassa 12 prosenttia.

Mielenkiintoinen ero maiden välillä verrattaessa vuoteen 2014, jolloin kyselytutkimus vertailukelpoisena tehtiin ensimmäisen kerran, on se, että Suomessa kesärenkaiden osuus on pysynyt 93–94 prosentin tasolla koko tämän ajan, kun Ruotsissa kesärenkaiden osuus on kasvanut 85:stä 93 prosenttiin ja Norjassa 82:sta samoin 93 prosenttiin vain viidessä vuodessa.

”Liikenneturvallisuuden kannalta on kuitenkin huolestuttavaa, että niinkin moni autoilija luottaa kesäkeleillä talvirenkaisiin, jotka on kehitetty kylmälle ja talviselle kelille”, sanoo Toni Rämet, Michelinin tekninen asiantuntija.

”Olipa kyseessä nastarengas tai nastaton talvirengas (”kitkarengas”), sen kesärengasta pehmeämmän kumilaadun ominaisuudet eivät kesäisillä teillä riitä turvaamaan vakavilta tieltä suistumisilta ääritilanteissa. Riski on suurin sadekelillä. Kesärenkaat ovat auton ainoa oikea rengastus kesällä, sillä niiden ominaisuudet on suunniteltu toimimaan turvallisesti niin kuivilla kuin märillä kesäsäillä.”

Julkaistu: 23.6.2018