Apu

Kymenlaakson paperiteollisuuden vuoristorata: Loiston vuosia seurasi rysähdys, nyt suunnitellaan uutta paperikonetta

Kymenlaakson paperiteollisuuden vuoristorata: Loiston vuosia seurasi rysähdys, nyt suunnitellaan uutta paperikonetta
Suomi - ja varsinkin Kymijoen rannat elivät metsästä ja paperista. Kunnes paperiteollisuus rysähti.
Julkaistu: 6.4.2018
Vuolaan Kymijoen rantamaat Kuusankosken Voikkaalta Kotkaan olivat pitkään paperitehtaiden valtamaisemia, kunnes runsaat kymmenen vuotta sitten rysähti.
Kyyti oli kylmää Kymijoella. Myllerryksen alku osui pohjoisimpaan tehtaaseen, kun kesäkuussa 2006 murheellinen viesti kohtasi Voikkaan paperitehtaalaiset Kuusankoskella. Tuolloin Kymenlaaksossa tuskin kukaan uskoi niin kovaan lopetustahtiin, joka runsaassa viidessä vuodessa toteutui.
UPM-Kymmene lopetti Kuusankosken Voikkaan paperitehtaan. Koko 575 henkilöä työllistänyt tehdas pantiin säppiin. Taajamassa kävi pahansisuinen viima, joka masensi ihmisiä, pudotti asuntojen hintoja sekä pakotti palveluliikkeitä lopettamaan.
UPM ilmoitti paperitehtaan lakkautuksen syiksi hinnat sekä kansainvälisten ja kotimaisten markkinoiden supistumisen ynnä ylikapasiteetin.
Väki ei kuitenkaan lannistunut kokonaan. Tehtaan ravintolatiloihin perustettiin entisen tehtaalaisen pitopalveluyritys. Tehdaskiinteistöihin syntyi myös kulttuuria, yhtenä komeimmista Kuusankosken Taideruukki, jossa monen toimijan ohessa jyrää elinvoimainen Pato-klubi.

Kylmää kyytiä Kymijoella

Vuoden 2006 kesällä myös Kymin tehdas Kuusankoskella sai huonoja uutisia. UPM-Kymmene pysäytti yhden paperikoneen, työtä vaille jäi 37 ihmistä. Paperiliiton muistion mukaan lakkautukselle ei ilmoitettu yksilöityä syytä.
Vuonna 2006 Kotkan Sunilassa lopetti Keräyskuitu Oy ja työttömäksi jäi 36 ihmistä. Syyksi kirjattiin yrityksen selitys: uusiomassan käyttö on vähentynyt.
Vuonna 2007 (25.10.) Anjalankoskella 200 henkilöä työllistäneellä Stora Enson paperitehtaalla suljettiin yksi paperikone. Syyksi ilmoitettiin heikko kannattavuus.
Vuonna 2008 (30.1.) Haminan tuntumassa Summassa 420 henkilöä työllistäneen paperitehtaansa lopetti Stora Enso. Lakkautuksen syyksi ilmoitettiin kallis tuontipuu.
Summan tehdasrakennukset on remontoitu uusien toimijoiden tarpeisiin, ja tilat ovat nyt muun kuin paperiteollisuuden tyyssijana.
Vuonna 2011 (28.7.) Stora Enso lakkautti elintarvikekartonkia valmistaneen tehtaan Kotkaan kuuluvassa Karhulassa. Henkilöstöä oli 75, ja lakkautuksen syy tuotannon siirto Imatralle.
Samana vuonna Myllykosken tehtaan lopettamispäiväksi kirjattiin 3.11., mutta lopullisesti koneet hiljenivät joulukuussa. UPM Kymmene oli ostanut Myllykoski Oy:n kesällä 2011. Se lakkautti 556 henkeä työllistäneen tehtaan, ja selitti syyksi heikon kustannuskilpailukyvyn.

Kotkaan suunnitellaan nyt uutta paperikonetta

Paperiteollisuus ei onneksi ole kuollut Kymenlaaksosta, ja vaihteeksi kuuluu hyvää. Kotkamills selvittää mahdollisuuksia uuden laminaattipaperikoneen perustamisesta Kotkaan. Syynä on laminaattipaperin kasvava kysyntä.
Ja jo on aikakin uuden, sillä edellisestä paperikoneinvestoinnista Suomessa on kulunut 20 vuotta. Mikä parasta, parhaillaan selvitetään myös toista paperikoneinvestointia – sijoitus­paikasta ei ole vielä päätöstä.
Kommentoi »