Tuulilasi

Kyllä käy kateeksi pick up -kansaa!


Jenkkien automaku on muuttunut pysyvästi.
Kuvat GMC

Näinhän sitä luultiin vielä pari vuotta sitten. Että pieniin päin oltiin menossa, ja kovalla ekopaineella. Tämänvuotisessa Detroitin autonäyttelyssä paljastui karu totuus: iso on kaunista – jälleen kerran.

USA:n autoteollisuus kävi kuilun reunalla vuonna 2009. Kaikkivoipa General Motorskin olisi ajautunut konkurssiin ilman valtion apua.

Vuonna 2009 USA:ssa myytiin hieman yli 10 miljoonaa uutta autoa. Viime vuonna kilpiin saatiin 15,6 miljoonaa, ja tänä vuonna uskotaan yli 16 miljoonan auton myyntiin. Äärimmäisen rajuja kasvulukuja.

Kriisivuonna 2009 kaikki amerikkalaisvalmistajat vannoivat sähköautojen nimeen. Viittä vuotta myöhemmin ääni kellossa on toinen. Detroitissa vieraillut toimittajamme Vesa Eskola tiivistää tilanteen yhteen lauseeseen: "Amerikkalaisten tarjonta Detroitissa oli kuin matka aikakoneella menneisyyteen".

Entäs Euroopan näkymät? Samealta näyttää. Täällä Atlantin toisella rannalla automyynti on laskenut jo kuusi vuotta putkeen, eikä selvää muutosta parempaan ole näkyvissä.

Uskon, että jonain päivänä käyrät kääntyvät täälläkin sojottamaan yläviistoon. Päivää, kuukautta tai vuotta en uskalla veikata.

Joka tapauksessa on selvää, että jenkkityylistä Onnen päivät -huumaa emme pääse täällä kokemaan. Kyllä käy kateeksi tuota pick up -kansaa!

Lue raportti Detroitin mammuttimarkkinoilta tuoreimmasta Tuulilasin numerosta 2/2014.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 12.2.2014