Kuusi tärppiä Tukholmaan: parasta kulttuuria, shoppailua ja uusi trendialue
Matkailu
Kuusi tärppiä Tukholmaan: parasta kulttuuria, shoppailua ja uusi trendialue
Tukholma tarjoaa joka käynnillä jotakin uutta ja kiinnostavaa. Mondo valitsi kulttuurikohteet, putiikit ja muodikkaan kaupunginosan, jotka kannattaa tietää nyt.

Tukholman uusi trendialue Midsommarkransen

Tukholman keskusta on muuttunut kovin kalliiksi. Siksi paikalliset eivät enää syö ja shoppaile vain alueella, josta käytetään nimitystä inom tullarna, eli kantakaupunki vanhojen tullien sisällä. Edullisempi esikaupunki kiinnostaa yhä useampia.

Nyt nousussa on ”juhannuskranssi”, Midsommarkransen, joka sijaitsee vain lyhyen metromatkan päässä keskustasta. Naapurusto rakennettiin 1900-luvun alkupuolella tiilitehtaan työläisten asunnoiksi, ja puhelinyritys Ericsson toi lisää väkeä. Värikkäissä kivitaloissa asuu nykyään urbaania kulttuuria arvostavia, nuoria tukholmalaisperheitä.

Midsommarkransen muistuttaa läheistä, tyylikästä Södermalmia. Kivijalkaputiikeissa myydään vintagea, ja sympaattiset kahvilat tarjoavat lounasta. Kierros alueella kannattaa aloittaa metroaseman läheltä Svenska Armaturer -liikkeestä, joka myy vanhoja, kunnostettuja valaisimia. Täältä voi löytää esimerkiksi halutun Sputnik-valaisimen 1950-luvulta.

Mimmi Staafs Möbelmakerissa verhoilija ja stylisti Mimmi Staaf ehostaa huonekaluja ja myy kauniita pikkuesineitä. Läheisestä 2 Little Spoons -liikkeestä löytyy huolella valikoituja sisustustuotteita peitoista pellavankukkiin.

Koffertmannen-puoti myy vanhoja matkalaukkuja ja karttoja, ja putiikki Ett Chokladeri käsintehtyä suklaata, lakritsia sekä teetä. Syötävää löytyy vaikka paikallisten suosimasta A. B. Cafésta, jossa on viikonloppuisin maukas brunssi. Nalle o Kroppkakan -ravintola tekee smoolantilaisia kroppkaka-nyyttejä erilaisilla täytteillä, myös kasvisversiona.

Putiikit ovat usein auki vain viikonloppuisin tai muuten rajattuina aikoina. .

Svenska Armaturer on vintagevalaisimien metsästäjän unelma Midsommarkransenin alueella. Erik Heggestad etsii ja myy ruotsalaisia ja italialaisia valaisimia 1920–70-luvuilta.

Tukholman uusittu kansallismuseo

Upeaksi kunnostettu Ruotsin kansallismuseo on koettava paikan päällä. Viiden vuoden remontissa Nationalmuseum sai yhtä aikaa majesteettisiltä ja intiimeiltä tuntuvat tilat. Pysyviä näyttelyitä saa kaiken lisäksi katsella ilmaiseksi.

Wow-vaikutelma syntyy jo avarassa aulassa suurine portaikkoineen. Rakastetun klassikkotaiteilijan Carl Larssonin puhdistetut seinämaalaukset loistavat värikkäinä, ja valoa tulvii ikkunoista.

Voimakkaat värit on muutenkin nostettu avainrooliin: täällä on luovuttu museoita hallinneesta ajatuksesta, että taide pääsee parhaiten oikeuksiinsa valkoisessa kuutiossa. Esillä on yli 5 000 teosta museon taide- ja designkokoelmista. Lapsille on näyttely Villa Curiosa. Paikkoihin tutustumisessa auttaa museon oma sovellus.

Södra Blasieholmshamnen, nationalmuseum.se

Tukholman kunnostetun National­museumin veistospiha on rauhallinen keidas, jonka kattoikkunoista tulvii sisään luonnonvaloa. Ilmaiselle museolle kannattaa varata ainakin pari tuntia.

Muodin outlet Afound

Muotimerkkien outletit sijaitsevat yleensä kaukana keskustasta, mutta H&M:n konsepti Afound toimii toisin. Keskellä Drottninggatania sijaitseva liike myy lukuisten tunnettujen merkkien tuotteita aiemmista mallistoista jopa 80 prosentin alehintaan.

Noin kolmannes tarjonnasta on H&M:n tuotantoa, mutta laadukkaammankin muodin ystävän kannattaa tutustua tarjontaan. Täältä voi löytää Celinen kengät, Casallin treenivaatteet tai Stella McCartneyn paitapuseron edullisesti.

Käsilaukkuihin ja asusteisiin keskittyvä vintage-osasto on omiaan yksilöllisiä löytöjä rakastavalle fashionistalle. Tarjolla on säännöllisesti vaikkapa Guccin laukkuja, Chanelin koruja ja Hermèsin huiveja. Tuotteita on miehille, naisille ja lapsille eri hintaluokissa, ja Afoundilla on myös sisustusosasto.

Afound, Drottninggatan 53. afound.com

Afound-outletin omistaa H&M, mutta liike myy useiden merkkien tuotteita jatkuvalla alennuksella.

Hieno boutiquehotelli Bank

Entiset pankkirakennukset sopivat loistavasti hotelleiksi. Niiden arkkitehtuurissa on usein arvokkuutta, kuten Tukholman uusimmassa boutiquehotellissa Bankissa. Sen sijainti Berzelii-puiston takana on loistava. Läheltä löytyy shoppailtavaa, yöelämää ja kulttuurinautintoja.

Bankin valtteja on aamiainen ja sillä tarjoiltava greippi-brûlée: vaaleanpunainen greippi, jonka päällä on kaasupolttimella rapeaksi poltettua raakasokeria ja tuoretta minttua. Hotellin Papillon-baariin voi piipahtaa drinkille, ja illallista saa komeaan saliin tehdyssä Bonnie’s-ravintolassa.

Paikan jälkiruoka Smash the Piggy Bank on jo Instagram-hitti. Se koostuu suklaaporsaasta, jonka ruokailija rikkoo pienellä vasaralla. Sisältä paljastuu marenkia ja muita herkkuja.

Bank Hotel, Arsenalsgatan 6. bankhotel.se

Bank Hotel toimii vanhassa pankissa, jonka pääaula on muutettu ravintolaksi.

Modernin tyylin putiikit

Ruotsalainen muoti tunnetaan käytännöllisyydestään ja klassisesta eleganssistaan. Södermalmille hiljattain ensimmäisen putiikkinsa avannut laukku- ja asustemerkki ATP Atelier jatkaa perinnettä kunniakkaasti. Yritystä vetää suunnittelija Maj-La Pizzelli, joka työskenteli aiemmin Filippa K:lla. Viihtyisää kotia muistuttavasta liikkeestä löytyy Italiassa tehtyjen laukkujen ja asusteiden ohella taidetta, hajuvesiä, koruja ja vintagekalusteita.

Toinen kiinnostava liike Södermalmilla on stylisti ja lavastaja Johan Svensonin Fablab. Svenson työskentelee Voguelle, Ellelle ja GQ:lle, ja hän valikoi lifestyle-putiikkiinsa löytöjä pieniltä merkeiltä. Entisessä maitokaupassa toimivasta liikkeestä voi tarttua mukaan tyylikäs tulitikkurasia, kylpyveteen sekoitettava maitokylpyaine tai anatomisen sydämen muotoinen maljakko.

ATP Atelier, Skånegatan 86. atpatelier.com

Fablab, Bondegatan 7. fab-lab.nu

Bank-hotellin Bonnie’s-ravintolan aamupalan kuningatar on mintulla viimeistelty Grape Brûlée.
Kommentoi »