Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Kuusamon kesä

Saunaloitsuja, kartanohotelli ja Michelin -ravintola – 6 elämystä, jotka Kuusamossa kannattaa kokea

Rukan ja Kuusamon seutu tarjoaa luontoelämyksiä ja ihania makuja.

8.6.2025 Apu

1. Nauti kartanohotellista

House of Northern Senses on erämaan hiljaisuutta ja yksityisyyttä rakastavan valinta. 1950-luvulla rakennettu kartanomainen tila on toiminut muun muassa Finnairin johdon virkistyskohteena, ja se on remontoitu laadukkaaksi majoituspaikaksi. Täältä voi tehdä luontoretkiä kansallispuistoon tai käydä Rukan hiihtokeskuksessa, jossa voi kesällä ulkoilla monenlaisissa aktiviteeteissa aina zipline-liu’usta erikoiseen kesäkelkkailuun kilometrin mittaisella radalla. Tai kipua läheisen Konttaisen huipulle ja anna silmän levätä vaaramaisemassa.

Lepoa kaipaava voi jäädä kämpille ja saunoa hotellin spassa tai Pikku Porontima -järven rantasaunassa. Paikkaa pitää pariskunta: entinen kansanedustaja Leena Harkimo ja hänen puolisonsa, Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa.

Leena Harkimon ja Timo Kousan kartanohotelli sopii rauhaa rakastaville matkaajille.
Leena Harkimon ja Timo Kousan kartanohotelli sopii rauhaa rakastaville matkaajille.

2. Koe luonnon lumoa

Oulangan kansallispuistossa pääsee syvälle luontoon. Voit tutustua Oulanka- ja Kitkajokiin melontaretkellä (esimerkiksi Kuusamo Safaris -firman melonta alkaen 35 euroa hengeltä). Vaella pieni (12 kilometriä) tai suuri (80 kilometriä) Karhunkierros, Suomen tunnetuin luontovaellusreitti.

Tietoa alueesta tarjoaa Oulangan luontokeskus, jonka luota alkaa polku kilometrin päässä pauhaavalle myyttiselle Kiutakönkäälle. Se on punaisten ikikallioiden rajaama vesiputous, jonka äärellä muinaissuomalaiset pitivät majaa ja tulta jo vuosituhansia sitten.

3. Sauno ja syö hyvin

Saisiko olla vihtomista katajalla, huumaavia saunaloitsuja ja kuusamolaisia kylpyperinteitä? Ja löylytysten päälle lähiseudun riistaa, kalaa ja marjoja sisältävää maalaisruokaa vanhassa tuvassa?

Kyllä saisi. Näitä tarjoilee Pohjolan Pirtti & Kievari ja niiden yrittäjäpariskunta Tanja ja Matti Pohjola. Vuonna 1891 Vuotungin kylään rakennettu matkailutila vie kävijän keskelle kuusamolaisia tarinoita ja mielenmaisemia.

Tanja Pohjola pitää Vuotungin kylällä matkailutilaa ja toimii loitsuja lausuvana saunottajana.
Tanja Pohjola pitää Vuotungin kylällä matkailutilaa ja toimii loitsuja lausuvana saunottajana.

4. Ripaus Ranskaa brunssilla

Totta kai Kuusamon korkeudelta löytyy myös häivähdys keskieurooppalaista henkeä. Sitä edustaa The French Café, jota asiakkaat kutsuvat yhtä aikaa kotoisaksi ja elegantiksi elämykseksi. Keskellä Kuusamon kirkonkylää sijaitsevaa ranskalaistyylistä kahvilaa pyörittää ihastuttava nuoripari: Nizzasta paluumuuttanut kuusamolainen Moona Mankinen sekä ranskalainen Arthur Bataille.

Kahvila-konditorian tarjonnan erityisyyksiin kuuluu aina kuukauden toisena sunnuntaina tarjolla oleva brunssi. Ranskalais-kuusamolaiseen brunssiin sisältyvät liekitetyt letut, huippukahvit, avokadoleivät, pöytiin tarjoilu ja kerrosvateihin käsityönä nostetut herkut. Ja tietysti paikka käyttää lähiseudun aineksia.

Saisiko olla ihania ranskalaisen kahvilan herkkuja keskellä Kuusamoa? Oui!
Saisiko olla ihania ranskalaisen kahvilan herkkuja keskellä Kuusamoa? Oui!

5. Keraamista kauneutta

Suomen kiinnostavimpiin keramiikkatehtaisiin, tehtaanmyymälöihin ja matkamuistokauppoihin kuuluva Bjarmia on kuusamolaista alkuperää. Yritystä on vetänyt jo pian 20 vuoden ajan bisnesmaailman metropoleista kotimaisemiin palannut Kaisa Valkama-Kettunen.

Alakerran keramiikkapajalta löydät kuusamolaista keramiikkaa ja taidetta, ylhäällä on mainio kahvila ja suomalaisen muodin outlet. Jo itse rakennus on tutustumisen arvoinen. Sen piirsi aikanaan kuusamolaislähtöisen huippuvalokuvaaja Meeri Koutaniemen arkkitehti-isä Seppo Koutaniemi.

6. Tunturi- ja Michelin-herkkuja

Viime joulukuussa Rukan yllä kohoavan Saaruatunturin huipulle valmistui saunaravintola Base Eat and Heat. Tarjolla on Suomen parhaita maisemia saunojille ja ruokailijoille. Miten olisi hibachi-grillin antimia, tunturikahveja tai lasi kuohuvaa höyryävässä altaassa, edessä upea maisema? Vai menisitkö sittenkin nauttimaan Rukan kylään, jossa on maailman pohjoisin Michelin-tähdellä palkittu ravintola Tapio? Sinne pääsee illalliselle vain pöytävarauksella ja tarjolla on ainoastaan usean ruokalajin moderni menyy (175 euroa), mutta kokemus on mieleenpainuva.

Rukatunturi sekä Rukan kylä tarjoilevat matkaajille uusia makuja.
Rukatunturi sekä Rukan kylä tarjoilevat matkaajille uusia makuja.
Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt