Apu

Kuntosalien rajoitukset karhunpalvelus terveydelle? ”Kiinni pitämisellä aiheutetaan vain ihmisille lisää terveydellistä haittaa”

Kuntosalien rajoitukset karhunpalvelus terveydelle? ”Kiinni pitämisellä aiheutetaan vain ihmisille lisää terveydellistä haittaa”
Kuntoiluala on kamppaillut koronarajoituksissa kohta kaksi vuotta. Kuntoilupaikkojen sulkemisten perusteet ovat paikoin hataria, sillä THL:n arvion mukaan yksilöliikunta on matalan riskin toimintaa ja ryhmäliikunta kohtalaisen riskin toimintaa.
Julkaistu: 21.1.2022

Kuntoiluala on kärsinyt liikuntapaikkojen suluista, kävijöiden rajoituksista ja alaa koskevien toiminta­ohjeiden sekavuudesta pian kaksi vuotta. Valtaosa yrittäjistä on vienyt toimintaansa myös verkkoon, sillä pandemia nopeutti verkon hyvinvointipalvelujen kehitystä.

Monet pienet toimijat ovat kuitenkin joutuneet supistamaan, myymään toimintansa tai lopettamaan kokonaan.

– On surullista, että juuri persoonalliset yksityiset toimijat ovat hätää kärsimässä. Pienet paikat tuovat rikkautta elämään, sanoo TWF Helsinki Oy:n perustaja Johannes Hattunen.

"Kun sulut ja rajoitukset joskus päättyvät, kaikki alan yrittäjät ovat syvällä suossa. Kassat ovat tyhjiä ja velka lisääntynyt."
Mikko Mustala, Forever-ketjun toimitusjohtaja

Myös suuremmissa ketjuissa ollaan hankalassa tilanteessa, sillä niiden kulurakenne aiheuttaa suuret tappiot, kun paikkoja pidetään kiinni.

– Toimintaamme on rajoitettu pian kahden vuoden ajan ja se on aiheuttanut meille tuhansien jäsenien menetyksen. Olemme saaneet tukea tulonmenetyksistä rajoitus- ja sulkuaikoina, mutta ne eivät ole läheskään korvanneet tappioita, kertoo Forever-ketjun perustaja ja toimitusjohtaja Mikko Mustala.

– Emme voisi mitenkään jatkaa toimintaamme ilman merkittävää lisärahoitusta. Kun sulut ja rajoitukset joskus päättyvät, kaikki alan yrittäjät ovat syvällä suossa. Kassat ovat tyhjiä ja velka lisääntynyt. Jäsenmäärän kerääminen pandemiaa edeltävälle tasolle vie pitkään, eikä se välttämättä onnistu koskaan.

Arvokeskustelu puuttuu

Sekä Mustala että Elixian maajohtaja Jussi Raita korostavat liikunnan merkitystä kansanterveydelle ja toivovat, että viranomaiset ymmärtävät myös sen.

– Arvokeskustelu puuttuu. Minusta liikunta on osa meidän kaikkien terveydenhuoltoa. Liikuntakeskusten kiinni pitämisellä aiheutetaan ihmisille vain lisää terveydellistä haittaa. Jos paikat saisivat olla auki, vaikka sitten rajoituksin, edistettäisiin terveyttä ja hyvinvointia, Mikko Mustala sanoo.

Johannes Hattunen on huomannut ongelmia myös oman alansa sisällä.

– Moni hyvinvointialan vaikuttaja, joka on itse sairastanut koronan lievässä muodossa, nostaa tällä hetkellä ehkä turhaan sitä, että hän on pystynyt selättämään taudin helposti jonkin tietyn treeniohjelman, tiettyjen lisäravinteiden tai vaikkapa avantouinnin avulla.

"Ainoa tapa päästä vaikeassa tilanteessa eteenpäin on toimia fiksusti ja löytää ilo liikkumiseen. Se on aina parempi vaihtoehto kuin tapella internetissä ja levittää väärää tietoa."
Johannes Hattunen, TWF Helsinki Oy

Hattunen sairasti itsekin koronan ja pääsi taudin kanssa helpolla. Syytä sille, oliko lievän tautimuodon syy geeneissä, rokotteissa, hyvässä fyysisessä kunnossa vai kohdalle sattuneessa lievemmässä tautimuodossa, ei todellisuudessa voi täysin tietää.

– Siksi omien palvelujen tai myynnissä olevien tuotteiden markkinointi tällaisilla väitteillä voi olla valheellista ja tekopyhää. Vaikka me kaikki olemmekin tukalassa tilanteessa, on turha alkaa värittää totuutta itselleen mieluisaksi.

– Ylipäätään ainoa tapa päästä vaikeassa tilanteessa eteenpäin on toimia fiksusti ja löytää ilo liikkumiseen. Se on aina parempi vaihtoehto kuin tapella internetissä ja levittää väärää tietoa, Hattunen sanoo.

Tästä on kyse

Valtakunnallisten sulkujen lisäksi kunkin alueen aluehallintavirasto on saattanut sulkea liikuntayrityksiä oman arvionsa perusteella ja sitten alueen hallinto-oikeudet kumota AVI:n päätöksen kesken määrätyn sulun.

Kommentoi »