Tuulilasi

Kuluttaja käräytti halpatunkin – katso viranomaisten lista vaarallisista tunkeista


Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on havainnut puutteita kuluttajakäyttöön tarkoitettujen tunkkien rakenteessa sekä merkinnöissä ja käyttöohjeissa.
Kuvat Marko Mäkinen

Tukes testautti kuusi hallitunkkia ja yhden sähköllä toimivan saksitunkin. Viidessä hallitunkissa oli turvallisuuspuutteita, joiden takia yritykset poistivat ne markkinoilta. Saksitunkin turvallisuuspuutteet olivat niin vakavia, että yritys keräsi myydyt tuotteet kuluttajilta pois.

Tukesin testauttamat viisi halvemman hintaluokan hallitunkkia poistettiin markkinoilta, koska ne eivät soveltuneet käytettäväksi valmistajan ilmoittamalla enimmäiskuormituksella. Noin 20 euron hintaisilla tunkeilla ei voinut nostaa ilmoitettua kahden tonnin kuormaa, ja lisäksi laskeminen oli hallitsematonta suurimmalla kuormalla.

"Auton sähköjärjestelmään liitettävä kahden tonnin saksitunkki rikkoutui laskettaessa tunkin nostamaa 700 kilon kuormaa. Nivelen molemmat pultit repeytyivät irti vastakappaleen kierteistä", kertoo tiedotteessa tuoteturvallisuusinsinööri Jaakko Laitinen Tukesista.

Tunkki testautettiin Tukesiin tehdyn kuluttajailmoituksen perusteella.

Markkinoilta poistetut tunkit:

Motonet, hallitunkki 2T, 140-330 mm, ITEM: 80-7522

Motoral, hallinosturi 2000 kg, 135-330 mm, 50644020, TA820012

Rautakesko, hallinosturi TA820012 / 500656284, 2 tonnia, 135- 330 mm

TamForce, LC22001, hydraulinen hallitunkki 127- 330 mm, 2000 kg

AWD, AWD009002, hallitunkki 135 mm-330 mm / 2000 kg

Palautusmenettely:

Biltema, sähkökäyttöinen saksitunkk, Art.15-367

Vastuu myyjällä

Tukes korostaa, että toiminnanharjoittajat ovat vastuussa tuotteidensa turvallisuudesta. Tunkkien tulee täyttää koneiden turvallisuudesta annetun valtionneuvoston asetuksen vaatimukset.

Turvallisuuden lisäksi toiminnanharjoittajien on varmistettava, että koneissa on mm. CE-merkintä sekä suomen- ja ruotsinkieliset käyttöohjeet. Käyttöohjeiden liitteenä tulee olla vaatimustenmukaisuusvakuutus.

Viranomaiset eivät tarkasta ennakkoon koneiden turvallisuutta. Koneet on suunniteltava ja valmistettava koneasetuksen mukaisesti.

Asetuksessa on annettu yleisiä turvallisuusvaatimuksia koneiden rakenteelle ja merkinnöille. Lisäksi on olemassa koneita koskevia turvallisuusstandardeja, joissa on tarkempia teknisiä ohjeita turvallisuustason täyttämiseksi.

Tukes muistuttaa, että osa autojen mukana tulevista tunkeista on niin sanottuja hätätilannetunkkeja, joita ei ole tarkoitettu kausittaiseen pyörien vaihtoon. Siinä kannattaa käyttää alalla toimivia yrityksiä tai hankkia laadukashallitunkki.

Mikäli työ tehdään itse, tulee varmistua auton oikeista nostokohdista ja tunkin käyttöohjeiden mukaisesta käytöstä.  Turvallisuuden varmistamiseksi auton alle kannattaa laittaa lisäksi mekaaninen tuki, kuten irtonainen pyörä tai pukki.

Kuvan tunkki ei liity tapaukseen.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 21.10.2014