Tuulilasi

Kuljettajan näkökenttään tulossa rinnakkaistodellisuus


Saksalainen Continental suunnittelee teknologiaa, joka toisi kuljettajan näkökenttään eräänlaisen virtuaalisen todellisuuden. Se auttaa kuljettajaa ajamaan turvallisemmin.
Kuvat Continental

Tuulilasiin heijastavat näytöt (Head-Up-Display) ovat jo tuttuja automaailmassa, mutta Continental aikoo viedä teknologian vielä pidemmälle, kertoo Auto Bild. Nyt tuulilasiin heijastettavaa näyttöalaa halutaan kasvattaa voimakkaasti ja minimoida tarve siirtää katse pois näkökentästä.

Tekniikan nimi on AR eli "augmented reality", jossa todelliseen näkökenttään lisätään erilaisia objekteja. Tällöin todellisen ja virtuaalisen maailman raja hämärtyy. Continental haluaa hyödyntää autoissa tätä teknologian uutta kehitysalaa.

Continental esittelee ylpeästi, kuinka navigoinnissa seuraavaa käännös piirtyy ikään kuin kuljettajan näkökenttään korostusvärein, jotta olisi selvää, mihinkä seuraavaksi käännytään. Ero nykyisiin järjestelmiin on, että kuljettajan näkökenttään heijastuvat objektit muuttuvat reaaliajassa todellisen ympäristön mukana.

Järjestelmä osaa toimia myös yhdessä kaistallapitoavustimen kanssa. Se piirtää kaistojen reunaviivat punaisiksi, jos kuljettaja on harhautumassa liiaksi sivuun.

AR-teknologia on Continentalin mukaan valmis tuotantoon kolmen vuoden päästä. Tekniikka toimii jo nyt käytännössä, mutta kulut ovat liian suuret tavallisiin autoihin. Myös järjestelmän vaativa projektori ja erilaiset peilit vievät liikaa tilaa kojetaulusta.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 9.7.2014