Eeva

Kuka on kukin kuohujuomissa?


Samppanja syntyi sattumalta, kun makea viini alkoi käydä pulloissa. Kuplat hyväksyttiin samppanjaan 1600–1700-lukujen vaihteessa.
Kuvat Fotolia

Samppanja, cava, crémant, asti vai prosecco? Kaikki ovat kuohuviinejä, mutta miten ne eroavat toisistaan?

”Erot syntyvät valmistus-tavasta ja alkuperästä. Parhaat samppanjat kypsyvät pulloissa jopa 7–8 vuotta, kun tankissa käynyt kuohujuoma on valmis tarjoiltavaksi jo muutamassa viikossa”, kertoo viiniasiantuntija Juha Rantala Norexilta.

Samppanjaksi saa sanoa vain Ranskan Champagnen alueelta peräisin olevia kuohuvia. Muualla Ranskassa valmistetaan myös tyylikkäitä kuohuviinejä, niitä kutsutaan nimellä crémant.

Hedelmäiset prosecco-viinit taas ovat kotoisin Koillis-Italiasta, ja ne valmistetaan tankissa.

”Prosecco eroaa selvästi kuivemmasta espanjalaisesta cavasta, jota voidaan pitää samppanjan maalaisserkkuna.”

Italian Piemontesta tulevat, makeat asti-kuohuviinit valmistetaan tankissa matalassa lämpötilassa, jolloin niiden alkoholipitoisuus jää suhteellisen alhaiseksi.

Julkaistu: 13.3.2019