Kuiva iho kaipaa pesua ja rasvaa
Terveys ja hyvinvointi
Kuiva iho kaipaa pesua ja rasvaa
Päivittäinen vesipesu ja rasvaus ovat parasta hoitoa kuivalle iholle. Myös aurinko kosteuttaa ihoa, joten sen säteistä kannattaa nauttia – tietysti suojattuna.
Julkaistu 30.3.2016
Apu

Tähän aikaan vuodesta lähes jokaisen suomalaisen iho tuntuu kuivalta kuin pergamentti. Iho saattaa kutista ja hilseillä.

Tämä johtuu talvesta, sillä mikään ei rasita ja kuivata ihoa samalla tapaa kuin kylmä ilma, tuuli ja pakkanen. Ihoa koettelevat myös lämpötilan vaihtelut, kun astutaan ulkoa lämpimään sisätilaan.

– Tasainen lämpö ja melko kostea ilma, etenkin pieni tihkusade, ovat iholle hyväksi, kertoo Helsingin Ihopisteen johtava hoitaja Maria Aitasalo.

Iho nauttii myös auringosta. Toisin kuin usein kuvitellaan, auringon ultraviolettisäteily ei kuivata, vaan kosteuttaa ihoa.

– Heti kun vaatekerros vähenee, iho alkaa voida paremmin. Auringosta pitää kuitenkin nauttia aurinkovoiteilla suojattuna, koska palamisesta on iholle vain haittaa. Myös solarium on iholle haitallista, sillä sen UVA-säteily rappeuttaa ja vanhentaa ihoa. Solariumiin liittyy myös suurempi ihosyöpäriski kuin auringonsäteilyyn.

Lääketieteellisesti kuivalla iholla tarkoitetaan ihoa, jossa veden haihtumista estävien rasvojen määrä sarveiskerroksessa eli marraskedessä on niin pieni, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista vapaasti. Tämän seurauksena ihon pintakerros eli epidermis kuivuu. Kuivuminen aiheuttaa ihoon lievän tulehduksen, joka aistitaan kutinana.

Veden haihtumista estävä rasvakerros muodostuu ihosolujen valmistamista keramideista, kolesterolista ja rasvahapoista. Kahdesta jälkimmäisestä ei ole pulaa, mutta keramideista kyllä. Noin 25 prosentilla suomalaisista keramideja syntyy normaalia vähemmän tai niiden hajoaminen on kiihtynyt.

– Heillä on niin sanottu atooppinen, kuivuuteen taipuvainen ihotyyppi. Hoitamattomana iholle syntyy atooppinen ihottuma, Aitasalo sanoo.

Keramidien tuotto vähenee myös ikääntymisen myötä. Tämän vuoksi kaikkien yli 70-vuotiaiden iho on kuiva.

– Naisilla iho pysyy yleensä kimmoisana vaihdevuosiin asti. Sen jälkeen iho alkaa kuivua ja rypistyä silmissä, eikä tätä voi estää edes hormonikorvaushoidolla. Miesten iho ei vanhene yhtä dramaattisesti, koska se on paksumpi ja siten kestävämpi.

Rasvainen iho ei ole kuivan ihon vastakohta, sillä ihon rasvaisuus ei johdu liiallisesta kosteudesta, vaan talin suuresta määrästä. Joka kolmannella suomalaisella talirauhaset ovat suuria ja toimivat vilkkaasti niin sanotuilla rasvaisilla ihoalueilla, kuten nenän seudulla ja korvien tienoilla.

Ihon pinnassa tali härskiintyy, ja härski tali aiheuttaa ihossa tulehduksen. Tulehdus kiihdyttää ihon uusiutumista. Samalla ihon keramidimäärä vähentyy, mikä aiheuttaa ihon kuivumista.

– Saippua ja alkoholipitoiset kasvovedet kiihdyttävät talin erittymistä. Niitä kannattaa vältellä, jos iho on rasvainen.

Ihoa kuivattaa myös pesusienten ja -harjojen käyttö, koska niillä hangataan ihoa. Sen sijaan vesipesu kosteuttaa ihoa: usein suihkussa käymistä rajoitetaan, koska sen kuvitellaan kuivattavan. Keramidit eivät kuitenkaan liukene veteen eivätkä tavallisiin pesuaineisiin.

– Puhtaus ja vesi vähentävät ihon kutinaa jopa silloin, kun iho on raavittu ruville. Tällöin pesu on entistä tärkeämpää, koska vesi huuhtoo bakteerit ja ihoa ärsyttävät aineet pois.

Uimassakin voi käydä vaikka joka päivä, kunhan pesee ihon kunnolla uinnin jälkeen. Uima-allasveden kloori ei ärsytä ihoa, mutta se hajottaa vedessä olevaa likaa. Hajoamisjäte tarttuu ihon pintaan ja saa sen ärtymään.

– Pesun jälkeen iho pitäisi aina rasvata hyvin. Rasva kannattaisi levittää vielä kostealle iholle, mutta toki ihon voi rasvata vasta sen kuivuttuakin. Rasvaaminen sitoo ihoon vettä. Jos ihoa ei rasvata, se kuivuu uudestaan.

Myös kuivat kädet ja jalkapohjat johtuvat pitkälti talven vaatimasta paksusta vaatekerrasta. Kovettumat ja kuivettuminen olisivat helposti ehkäistävissä.

– Kun rasvaa jalkapohjat säännöllisesti joka ilta, raspausta ei tarvita. Itse asiassa raspaaminen sarveistaa ihoa lisää. Rasvaus pitää kädetkin pehmeinä, mutta myös käsineiden käytöstä on hyötyä. Käsineet pitäisi olla talvella kädessä aina, kun on ulkona, vaikka menisi vain viemään roskia.

Lähde: Lääkärikirja Duodecim

Näin hoidat kuivaa ihoa

1. Pese päivittäin.

Pese iho vedellä ja tarvittaessa saippualla kerran päivässä. Voit pestä ihon myös perusvoiteella. Se puhdistaa ihon yhtä hyvin kuin saippua. Voit myös saunoa vapaasti. Älä käytä pestessä harjaa tai sientä. Taputtele iho kuivaksi, älä hankaa.

2. Rasvaa pesun jälkeen.

Rasvaa iho pesun jälkeen, mielellään sen ollessa yhä kostea. Perusvoiteet toimivat hyvin. Keskirasvainen voide on ehkä paras valinta, koska siinä ei ole liikaa vettä eikä vaseliinia, ja se imeytyy mukavasti.

Jos ihoa kirvelee tai kutittaa rasvauksen jälkeen, voide on liian vesipitoista. Jos voide ei imeydy, se on liian rasvaista, ja tällöin kannattaa valita vesipitoisempi voide. Myös vuodenaika vaikuttaa voiteen valintaan. Talvella tarvitaan rasvaisempaa ihovoidetta, kun taas kesällä riittää kevyempi voide.

Jos iho kutiaa päivittäisestä rasvaamisesta huolimatta, kutinan aiheuttava tulehdus kannattaa hoitaa miedolla hydrokortisonivoiteella. Sitä voi käyttää turvallisesti viikon ajan.

3. Syö terveellisesti.

Syö monipuolisesti ja terveellisesti. Tarkista, että ruokavaliossasi on riittävästi kalaöljyjä. Ne vähentävät elimistön tulehdustilaa ja korjaavat rasvahappotasapainoa, mikä voi näkyä myös ihon kunnossa. Muista ravintolisistä ei ole iholle hyötyä. Iho ei liioin hyödy veden kittaamisesta, koska ihoa ei voi kosteuttaa sisältäpäin.

4. Kostuta sisäilma.

Kuivaa pyykki välillä sisällä. Se on parempi tapa kostuttaa kuivaa huoneilmaa kuin ilmankostuttajat. Ilmankostuttajat levittävät homeitiöitä, joten niiden puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää.

5. Ulkoile auringossa.

Nauti auringosta, mutta maltilla. Auringon hyvää tekevät vaikutukset ulottuvat myös varjoon. Ne eivät liioin häviä, kun suojaat ihosi aurinkovoiteella.

Milloin lääkäriin?

Jos kotikonstit eivät riitä kuivan ihon hoitoon: iho kutiaa ja kirvelee niistä huolimatta, tai iholle tulee ihottumaa, joka ei katoa. Jotkut sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes ja munuaissairaus, lisäävät ihon kuivumista.

Jos iholle tulee yhtäkkisiä muutoksia tai jos iholla on haava, joka ei parane itsestään. Muutokset ovat harvoin vaarallisia, mutta ne on aina syytä tarkistaa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ihosyöpä todetaan, sitä parempi on ennuste.

Teksti: Maarit Vuoristo

Kuva: iStock

Kommentoi »