Apu

Osaako mustekala avata purkin kannen? – Kuinka kauan ihminen voi elää juomatta? – Apu Juniorin tiedekysymykset

Osaako mustekala avata purkin kannen? – Kuinka kauan ihminen voi elää juomatta? – Apu Juniorin tiedekysymykset
Apu Juniorin tiedekysymyksissä pohditaan mustekalan älykkyyttä ja sorminäppäryyttä, tutustutaan sammakoiden erikoisimpiin tapoihin kasvattaa jälkeläisiään sekä etsitään ihmisen elimistön äärirajoja.
Julkaistu: 24.4.2021

”Onko totta, että mustekala voi avata purkin kannen?”

Toimitus vastaa: Lasipurkin kierre­kannen avaaminen sujuu mustekalalta (Coleoidea) melko vaivattomasti. ­Mustekalat ovat älykkäitä eläimiä, jotka oppivat temppuja, pystyvät puristautumaan ulos pienistäkin aukoista ja ovat mestareita naamioitumaan väriä vaihtamalla. Mustekalojen hermojärjestelmä on ­erilainen kuin selkärankaisilla, ja niiden noin 500 miljoonasta hermo­solusta noin 350 miljoonaa sijaitsee ­lonkeroissa. ­Hiljattain saatiin selville, ­että lonkerot pystyvät jopa itsenäisiin päätöksiin!

”Äiti väitti, että on sammakko, joka kasvattaa poikaset selässä!”

Toimitus vastaa: Vaikka juttu kuulostaa melkein liian oudolta ja vähän ällöttävältäkin, totta se on. Kyseessä on Etelä-­Ameri­kassa elävä kennosammakkolaji, jonka hauska tieteellinen nimi on Pipa pipa. Kun koiras on hedelmöittänyt ­munat, ne asettuvat naaraan selkään ja uppoavat sinne. Selkään muodostuu kennosto, jos- sa poikaset kehittyvät ja pompsahtavat sitten ulos muutaman senttimetrin mittaisina sammakoina.

Kennosammakko.

"Kuinka pian ihminen kuolee janoon?"

Ihminen selviää ilman ­nestettä hieman olosuhteista riippuen muutaman vuorokauden. Kuumassa ja kuivassa ilmassa, kuten aavikolla, voi kuolema kohdata hyvinkin nopeasti, jopa tunneissa. Viikkoa pidempään ei ihminen selviä ilman vettä missään olosuhteissa. ­Pienikin nestevaje suhteessa painoon ­heikentää toiminta­kykyä. Siksi hyvä ­nesteytys on tärkeää myös urheilusuoritusten aikana. Nälkäkuolema sen sijaan riippuu melkoisesti ihmisen vararavinnosta eli rasvakerroksesta ja lihasmassasta. Ilman ruokaa ihminen voi pärjätä muutamasta viikosta jopa kuukauteen, kunhan ­nestettä on saatavilla riittävästi.

  • Kysyjä: Sisu, 9
  • Vastaaja: Työterveys- ja yleislääkäri Toni Vänni, Terveystalo

Kommentoi »