Kreeta: Lomalaisen parhaat menovinkit
Matkailu
Kreeta: Lomalaisen parhaat menovinkit
Kreikan suurin saari Kreeta on monipuolinen lomakohde, jonka tutkimiseen ei yksi ihmisikä riitä.

1 Kreetan kaunis luonto

Vuoristoinen, karu ja kuivahko Kreetan saari on hämmästyttävän vihreä: punaisesta maaperästä kohoavat oliivipuut vihertävät ja vuoristoiden kivikkoisissa pensastoissa tuoksuvat oregano, salvia, rosmariini ja meirami.

Kirkas sinitaivas ja turkoosi meri hurmaavat: Kreeta on täynnä paratiisirantoja ja puoliautioita saaria, kuten esimerkiksi Baloksen laguuni, Elafonissinlahti, Melissa Sandhillsin ranta Rethymnonissa sekä Chrissi-saaren Golden Beach, joka muistuttaa melkein Karibiaa.

Vuoristoinen luonto tarjoaa myös hienoja vaelluskokemuksia, esimerkiksi Samarián, Zákroksen ja Rouvaksen rotkoissa, joissa reitit mutkittelevat oliivilehdoissa ja joenuomissa. Zákroksen rotkoa kutsutaan Kuolleiden laaksoksi rotkon seinämiin kaivettujen minoalaisten hautojen vuoksi.

Bussiaikataulut: www.e-ktel.com/en

Knossoksen minolainen palatsi, Minotauruksen koti, on yli 3500 vuotta vanha.

2 Ihmiskunnan historiaa

Muinaiset kreetalaiset jättivät jälkipolville huikaisevat Knossoksen, Faistóksen ja Málian minolaiset palatsirauniot, Bysantin aikana saarelle rakennettiin upeita luostareita, ja italialais- sekä turkkilaismiehitysten aikojen jäljet näkyvät saarella myös.

Iraklionin arkeologisesta museosta löytyvä Faistoksen kiekko on kiehtonut arkeologeja jo yli vuosisadan, sillä mikään tulkintayritys ei tunnu paljastavan hieroglyfien arvoitusta.

Knossoksessa kannattaa maksaa museo-oppaan palveluista tai tutustua kohteeseen itsenäisesti etukäteen, sillä pelkkiä raunioita tuijottamalla alue ei paljasta koko kauneuttaan. Hanian kaupungin pieniin museoihinkin kätkeytyy todellisia aarteita, kuten esimerkiksi arkeologisen museon minolaiset esineet sekä Mitsotákis-poliitiikkossuvun yksityiskokoelma. Myös muinaisen Kreikan mytologia on saarella vahvasti läsnä: esimerkiksi Lasíthin tasangolta löytyy Díktin luola, jossa Zeus-jumalan sanotaan syntyneen.

Iraklionin arkeologinen museo: www.heraklion.gr/en

Kreetan historian museo: www.historical-museum.gr/eng

Hanian arkeologinen museo: chaniamuseum.culture.gr/en

Kreetalaisen oliiviöljyn laatua pidetään yhtenä maailman parhaista.

3 Maailman terveellisin ruoka

Kreetalainen ruokavalio on yksi maailman terveellisimmistä, sanovat ravintotieteilijät, ja se on helppo uskoa. Tämä korkealuokkainen välimerellinen ruokavalio koostuu siitä, mitä saaren maaperä tarjoaa yltäkylläisesti: oliiviöljyä, luonnonvaraisia vuoristoyrttejä, hedelmiä, kasviksia ja vihanneksia, leipää, hunajaa, viiniä sekä vuohen- ja lampaanjuustoa.

Arkeologiset kaivaukset osoittavat, että kreetalaiset söivät pitkälti samoja ruokia 4 000 vuotta sitten, ja ruokavalio onkin vuosituhansien aikana hioutunut huippuunsa. Kreetalainen ruoka ei koostu äärettömän monesta eri raaka-aineesta, mutta sen hienous piilee ruoka-aineiden tuoreudessa, niiden vähäisessä käsittelyssä sekä makujen yksinkertaisessa kauneudessa.

Kreeta on täynnä oliivilehtoja – vanhimmat oliivipuut ovat jopa 3 000 vuotta vanhoja – ja lähes joka toinen perhe omistaa oliivipuita ainakin oman tarpeen verran. Huhujen mukaan yksi kreetalaisperhe kuluttaa 200 litraa neitsytoliiviöljyä vuodessa, ja sitä käytetäänkin kaikkeen ruoanlaittoon, kakkuja myöten! Turistin kannattaa ehdottomasti järjestää itselleen kierrokset viinitilalla ja oliiviöljytehtaalla – sekä varata matkalaukkuun tyhjää tilaa jo ennalta.

Ravintola Agioklima, Palea EO Kissamou Chanio 228, Platanos, Hania, agioklima-restaurant.gr

Ravintola Gramvousa, Kalyviani, Hania (Falassarnan rannan ja Baloksen laguunin suunnalla), gramvousarestaurant.com

Coas Café & Bar, Navarchou Nearchou 2, Hersonissos, www.coastcafe.gr

Ravintola Karnagio, Konstantinou Paleologou 1, Agios Nikolaos, karnagioagiosnikolaos.com

Ravintola Kanali, Akti Olountos, Agios Nikolaos, eloundakanali.gr

Ágios Nikólaoksessa on idyllisen pikkukaupungin tuntua. Iltaelämä keskittyy kauniin sataman ja järven ympäristöön.

4 Kreetan kauniit kaupungit

Paikalliset sanovat, että saari on niin monimuotoinen, ettei sen tutkimiseen riitä yksi ihmisikä. Mutta jos mahdollista, turistin kannattaa vuokrata tutkimusmatkoihinsa auto – julkisella liikenteellä seikkailuihin hujahtaa muuten nopeasti kaksi ihmisikää, ja saaren monet syrjäiset aarteet jäävät kokematta.

Kreetan kaupungit ovat hurjan erilaisia, Iraklionin rosoisesta betoniarkkitehtuurista Hanian ihastuttaviin venetsialaishelmiin sekä Rethymnonin pittoreskeihin kujiin.

Monen kävijän mielestä Ágios Nikólaoksen kaupunki kanaaleineen Voulisméni-järven ympärillä on saaren kaunein – mutta ehkäpä he eivät ole vielä käyneet Ierápetrassa, Sitiassa, Messarássa tai Koutouloufarissa… Hersonissoksen rantakaupunkia sen sijaan kannattaa ehkä välttää, ellei erityisesti etsi nuorten bailaajien suosimaa turistirysää.

Rethymnon vanhakaupunki ja linnoitus on venetsialaisten ajalta.

5 Vieraanvaraiset ihmiset

Paikalliset tunnetaan huumorintajuisina, ystävällisinä ihmisinä, jotka ovat auliita auttamaan turisteja aina kun voivat. Kreeta on manner-Kreikasta poiketen taloudellisesti elinvoimainen alue, ja turismi on saarelle elintärkeää. Matkailijoita on viihdytetty Kreetalla jo 1970-luvulta alkaen, ja turismin taso on pääsääntöisesti korkeaa.

Kreetalaiset ovat hyvin kotiseuturakkaita, ja saarelta löytyy paikallisia, jotka eivät ole koskaan katsoneet tarpeelliseksi poistua saareltaan – eikä heitä voi siitä syyttää. Sanotaan, että mikäli voitat kreetalaisen luottamuksen, saat ystävän eliniäksesi – eikä kreetalaisen tarjoamasta tsikoudia-ryypystä pidä koskaan kieltäytyä!

Sinagogi-baari, Par. Kondilaki, Hanian vanhakaupunki

The Monastery of Karolos, Chatzimichali Ntaliani 22, Hanian vanhakaupunki

Taverna Chrisofyllis, Akti Pagalou, Kitroplateia, Agios Nikolaos

TuTu-cocktailbaari, 2 Akti Nearchou, Agios Nikolaos

Balos sijaitsee luoteisessa, Gramvousan niemellä. Laguunimaiselle rannalle päästäkseen on patikoitava tai pyöräiltävä tieltä kilometri.

6 Kreetalta löytyy jokaiselle jotakin

Kreeta on aktiivilomailijalle ihanteellinen kohde, sillä saarella on tarjota luontoelämysten, kulttuurin, historian, shoppailun ja ruokakulttuurin lisäksi monipuolisesti tekemistä: golfinpeluuta, pyöräily-, ratsastus- ja vaellusreittejä, kiipeilyä, jeeppi- ja mönkijäsafareita sekä kaikkia kuviteltavissa olevia vesiurheilumuotoja purjelautailusta sukellukseen – kunhan muistaa, että merivirrat voivat olla hyvin voimakkaita, ja uimakieltoja on syytä noudattaa. Talvisin Kreetan vuorilla voi harrastaa talviurheilulajeja.

Retkiä ja risteilyjä: eye-travel.gr/index.php/en

Golfia Iraklionin lähellä: www.cretegolfclub.com

Golfia Agios Nikolaoksen lähellä: portoelounda.com

Aktiviteettejä: cretanbeaches.com/en

Pyhän kolminaisuuden luostari sijaitsee lähellä Haniaa.

7 Oma kirkko

Uskonnoista kiinnostuneille Kreetalla on tarjota oma kirkkokuntansa. Se on osa maailmanlaajuista ortodoksista kirkkoa, mutta Kreetan kirkolla on puoliautonominen asema Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin alaisuudessa. Se ei siis ole osa Kreikan kirkkoa. Kreetan arkkipiispan istuin on Iraklionissa sijaitseva Kreetan arkkihiippakunnan katedraali Pyhän Menaksen katedraali.

Saarella on tuhansia uskonnollisia muistomerkkejä, lukuisia kirkkoja ja luostareita.

Monilla luostareilla oli historiallinen rooli Kreetan vapaustaisteluissa, ja uskonto on yhtä tärkeä osa monien kreetalaisten elämää.

Kommentoi »