Apu

Koronavirus ajaa asunnottomat entistä ahtaammalle – Missä asunnoton voi sairastaa?

Koronavirus ajaa asunnottomat entistä ahtaammalle – Missä asunnoton voi sairastaa?
Moni asunnottomille suojaa, ruokaa, seuraa ja peseytymistiloja tarjoava paikka on sulkenut ovensa. On vaara, että tauti leviää ahtaissa yömajoissa. Vielä tartuntoja ei ole todettu.
Julkaistu: 20.3.2020

Liikkumista on rajoitettu, ja suuri osa suomalaisista viettää nyt päivänsä kotona. Miten pärjäävät he, joilla kotia ei ole?

Heikko hygienia, puutteelliset asumisolosuhteet ja mahdollinen päihteidenkäyttö lisäävät sairastumisriskiä eri tauteihin, myös koronavirukseen. Asunnottomuutta kokevilla on usein kroonisia sairauksia, kuten maksa-, munuais- ja verenkiertoelimistön sekä hengityselinten sairauksia.

– Asunnottomat on valmiiksi huonossa kunnossa. Ongelma on, etteivät he edes tiedä, mitä perussairauksia heillä ehkä on. He vain yrittävät selviytyä päivästä toiseen, sanoo toiminnanjohtaja Sanna Tiivola Vailla vakinaista asuntoa (Vva) -yhdistyksestä.

Hän kertoo, että koronavirusuhan keskelläkin asunnottomat miettivät arjen sujumista, perushygieniaa ja mistä saa ruokaa ja yösijan. On hankalaa löytää paikkaa, jossa peseytyä, koska uimahallit ovat kiinni.

– Ovat myös huolissaan siitä, mitä tapahtuu, jos he saavat tartunnan. Missä he voivat sairastaa?

Viime sijassa vastuu on kaupungilla. Helsingin kaupungin Hietaniemenkadun palvelukeskuksen johtaja Anna-Maija Josefsson kertoo, että asunnottomalle voidaan antaa tilapäinen asumispaikka, jos hänellä on todettu korona ja hän tarvitsee paikan sairastamiseen. Asumisjärjestelyjen tarve ja kesto arvioidaan yhdessä terveydenhuollon kanssa.

– Asiakkaat ovat huolissaan myös siitä, ettei heille ole tarjolla maskeja, Josefsson kertoo.

Moni päiväkeskus on sulkenut ovensa

Koronavirus ja sen torjuntatoimet ajavat asunnottomat entistä ahtaammalle. Moni suojaa, ruokaa ja seuraa tarjoava keskus on sulkenut ovensa. Näin ovat tehneet esimerkiksi eri puolilla Suomea toimivat päihteettömät Elokolot ja Sininauhasäätiön päiväkeskukset sekä nuorten kohtaamis- ja tukipiste Nuoli. Se oli aiemmin auki ympäri vuorokauden.

Hurstin Avun ruokajakelu on kiinni ainakin kaksi viikkoa. Helsingin seurakunnat jakavat ruokakasseja tiettyinä päivinä toimipisteissään eri puolilla kaupunkia.

Vva:n päiväkeskus Vepa Helsingissä on auki perjantaihin 20.3. asti, mutta toimintaa on supistettu.

– Meillä käy päiväsaikaan paljon yksinäisiä ihmisiä, joilla on asunto. Nyt jouduimme päättämään, että otamme vastaan vain asunnottomia, Tiivola kertoo.

On vaara, että koronavirus leviää ahtaissa yömajoissa.

Yökeskus Kalkkers on auki. Siellä on varsinaisesti tilaa 15 yöpyjälle, mutta usein yösijan tarvitsijoita on muutama enemmän.

Ihmiset yskivät paljon, mutta emme halua sulkea ovia tässä tilanteessa.

– Työntekijät kertovat, että ihmiset yskivät paljon, mutta emme halua sulkea ovia tässä tilanteessa. Autamme parhaamme mukaan ja otamme matalalla kynnyksellä yhteyttä terveysneuvontaan. Meillä on iso huoli, mitä näille ihmisille tapahtuu. Toistaiseksi tiedossamme ei ole yhtään koronatartuntaa, Tiivola sanoo.

Helsingin kaupungin Hietaniemenkadun palvelukeskus on auki. Sieltä voi saada yösijan. Hätämajoituksessa yöpyjiä on ollut viime öinä 60 ja tilapäisasumisessa 52.

– Palvelukeskus toimii normaalisti. Koronaa ei ole todettu. Kaupungin johto varmistaa, että kaupungin paikat pysyvät auki ja hätämajoitus järjestyy tarvittaessa, Anna-Maija Josefsson sanoo.

Rautatie- ja metroasemat sekä huoltoasemat ovat vielä auki, samoin kauppakeskukset. On jokin paikka, jossa olla.

– Inhimillisyys olisi nyt toivottavaa. Ettei heitetä ulos yksittäisiä ihmisiä, jotka näissä paikoissa liikkuvat, sanoo diakoniajohtaja Ilkka Kantola Diakonissalaitoksesta.

Diakonissalaitos jatkaa etsivää päihdetyötä. Se tarkoittaa, että työntekijät kiertävät kaduilla ja tarjoavat juttuseuraa ja apua päihteidenkäyttäjille. Myös Vva tekee etsivää työtä päivisin ja öisin.

Suomessa on 4 600 yksin elävää asunnotonta. Heistä kolmasosa oleskelee ulkona, ensisuojissa, asuntoloissa ja laitosyksiköissä ja loput tuttavien tai sukulaisten luona. Kaikista asunnottomista 1 700 eli 36 prosenttia on Helsingissä.

Luvut selviävät Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen tuoreesta raportista.

Miten käy romanikerjäläisille?

Diakonissalaitoksella on Helsingin Alppikadulla kaksi hätämajoitustilaa, toinen liikkuvalle romaniväestölle ja toinen Euroopan ulkopuolelta tulleille paperittomille.

Romaneja on viime aikoina ollut hätämajoituksessa 130–150 ihmistä joka yö. He ovat aikuisia miehiä ja naisia.

– Romanit joutuvat viettämään yönsä siellä hyvin tiiviisti. Seuraamme tilannetta tarkkaan ja ohjeistamme, jotta tartunnat eivät lähtisi leviämään. Vielä koronavirustartuntaa ei ole havaittu, Kantola kertoo.

Romaneilla on huolta myös toimeentulosta. Osa yrittää hankkia elantoa kaduilla kerjäämällä, jotkut myyvät Iso Numero -lehteä.

– Nyt kun niin vähän ihmisiä liikkuu kaduilla, näiden romanien toimeentulo heikkenee, Kantola sanoo.

Koronaviruksen leviäminen vaikuttaa muutenkin romanien tilanteeseen. Kun rajat sulkeutuvat eri puolilla Eurooppaa, paluu kotimaahan on hankalaa, ellei mahdotonta.

– Ne, jotka mahdollisesti olisivat halukkaita lähtemään, eivät nyt pysty siihen, Kantola sanoo.

3 kommenttia