Koronan kotitesti ei korvaa ammattilaisen tekemää – Muista tämä THL:n 4 kohdan tarkistuslista, jos kuitenkin harkitset kotitestiä
Puheenaiheet
Koronan kotitesti ei korvaa ammattilaisen tekemää – Muista tämä THL:n 4 kohdan tarkistuslista, jos kuitenkin harkitset kotitestiä
Myyntiin tulevassa kotitestissä näyte otetaan vanupuikolla nenästä. Tuloksen pitäisi olla valmis parissakymmenessä minuutissa.
Julkaistu 27.4.2021
Apu

Koronavirustestin voi pian ostaa marketista kotiin myös Suomessa. Monissa maissa kotitestit ovat olleet jo jonkin aikaa käytössä.

Yle kertoi viime viikon lopulla, että lääketurvallisuutta Suomessa vahtiva Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus oli käsitellyt kiinalaisvalmisteisen koti­testin lupahakemuksen.

Testi on tulossa myyntiin Lidlin myymälöihin, näillä näkymin toukokuussa. Hinnasta ei ole vielä tietoa.

Tätä ennen Suomessa ei ole hyväksytty myyntiin koronatartunnan havaitsemiseen tarkoitettua kotitestiä. Yhdelle vasta-ainetestille on annettu lupa. Vasta-ainetestillä voi selvittää, onko jossakin vaiheessa sairastanut koronaviruksen aiheuttaman taudin.

Myyntiin tulevassa testissä näyte otetaan vanupuikolla nenästä. Tuloksen pitäisi olla valmis parissakymmenessä minuutissa.

Tarkista tämä 4 kohdan muistilista

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on koonnut verkkosivuilleen ohjepaketin kotitestaajille. THL muistuttaa, että varsinkin verkossa on liikkeellä myös epä­kelpoja kotitestejä.

  1. Kotitestissä pitäisi olla maininta siitä, että se on tarkoitettu itse tehtävään testaukseen.
  2. Siitä pitäisi löytyä CE-merkintä, johon liittyy nelinumeroinen koodi.
  3. Pakkauksessa pitäisi olla valmistajan nimi ja yhteystiedot.
  4. Lisäksi testin mukana on tultava yksinkertaiset ja selkeät käyttö­ohjeet suomeksi ja ruotsiksi.

Kotitestiä harkitsevan kannattaa pitää mielessä, ettei sillä voi korvata ammattilaisen tekemää testiä. Kotitestin tuloksen perusteella ei siis voi tehdä hoitopäätöksiä tai vapautua tartuntatautilääkärin eritys- tai karanteenimääräyksestä.

Jos saa koronaan viittaavia oireita, on mentävä terveysalan ammattilaisen tekemään testiin.

Julkisen terveydenhuollon järjestämiin maksuttomiin koronavirustesteihin pääsee nykyään nopeasti koko maassa, ja tuloksetkin tulevat yleensä melko pian testin jälkeen. Huhtikuun aikana Suomessa testattiin päivittäin runsaat 15 000 kansalaista.

Kommentoi »