Apu

Avun pääkirjoitus: Kuka Suomessa oikein päättää koronarokotteiden saajista – Krista Kiuru vai lääketieteen asiantuntijat?

Avun pääkirjoitus: Kuka Suomessa oikein päättää koronarokotteiden saajista – Krista Kiuru vai lääketieteen asiantuntijat?
Koronan tehosterokotteita jaetaan nyt yli 65-vuotiaille ja riskiryhmäläisille. Krista Kiuru ja työmarkkinajärjestöt haluaisivat rokottaa myös perusterveet työikäiset. Kenen asia on päättää rokotteiden saajista, lääketieteen asiantuntijoiden vai poliitikkojen? kysyy päätoimittaja Marja Aarnipuro
Julkaistu: 7.11.2022

Koronarokotusrumba on taas täydessä vauhdissa, kun 65 vuotta täyttäneet ja riskiryhmäläiset vaeltavat rokotuspisteisiin saamaan tehostetta. Ja hommahan toimii: koronapiikki toiseen käsivarteen, influenssarokote toiseen, lyhyt istuskelu allergiaoireiden varalta ja ulos arkea jatkamaan.

Tehosterokotteen saa nyt jokainen halukas yli 65-vuotias tai riskiryhmiin kuuluva huolimatta siitä, montako rokotusta tai virusinfektiota on takana, kunhan edellisestä rokotteesta tai taudista on vähintään kolme kuukautta.

Perhe- ja peruspalveluministeriksi palannut Krista Kiuru vaati ensi töikseen koronarokotusten antamista myös työikäisille ja erityisesti hoitohenkilökunnalle. Elinkeinoelmän keskusliitto ja SAK ovat vaatineet samaa vastoin THL:n ja suurimpien sairaanhoitopiirien infektioylilääkäreiden kantaa (Suomen Kuvalehti 26.10.).

Niin turvallisia kuin rokotteiden on todettu olevan, niitä ei tulisi antaa turhaan kenellekään. Ne eivät ehkäise tehokkaasti tartuntoja, joten taudin leviämisen estämisellä niitä ei pitäisi perustella. Perusterveillä on edelleen hyvä suoja vakavaa tautimuotoa vastaan. Siksi vain rokotuksista hyötyvät eli iäkkäät ja perussairaat ovat nyt tehostusrokotusten piirissä. Heille kun rokotuksista on oikeasti suojaa.

Rokoteasiassa Kiuru ja työmarkkinajärjestöt astuvat lääketieteen asiantuntijoiden tontille. Ei pitäisi. Alan asiantuntijoiden täytyy saada päättää lääketieteellisistä toimenpiteistä, luottamusta heihin ei tulisi rapauttaa.

2 kommenttia