Apu

Milloin rokotukset alkavat purra? – 4 kysymystä koronarokotteista – asiantuntijat vastaavat

Milloin rokotukset alkavat purra? – 4 kysymystä koronarokotteista – asiantuntijat vastaavat
Rokotteiden tuoman avun aikataulu on vielä avoin, mutta asiantuntijoiden mukaan kesällä tilanne voi jo helpottaa.
Julkaistu: 8.2.2021

Rokotukset koronavirusta vastaan ovat käynnissä, mutta kansan syvät rivit joutuvat vielä odottamaan vuoroaan. Rokotteista puhutaan paljon, ja aihe on herättänyt kysymyksiä. Tässä neljä vastausta.

1. Milloin on rokotettu niin suuri osa suomalaisista, että se suojaa meitä koronavirustaudilta?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on arvioinut, että kun noin 70 prosenttia ihmisistä on saanut vastustuskyvyn koronaviruksen aiheuttamalle taudille joko rokotteesta tai sairastamisen kautta, viruksen leviäminen hiipuu. Arvio ei ole tarkka. Joka tapauksessa suurin osa suomalaisista pitää rokottaa.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet arveli viime viikolla, että juhannuksen jälkeen voisimme palata normaalielämään.

Asiantuntijoiden alustavan arvion mukaan massarokotukset voisivat alkaa loppukeväästä, ja kesäkuun lopulla suurin osa suomalaisista olisi rokotettu ainakin kerran. Arvio on vielä hyvin epävarma ja riippuu muun muassa rokotteiden saatavuudesta.

2. Mikä rokote suojaa parhaiten?

Julkisuudessa on puhuttu ja kirjoitettu erilaisten koronavirusrokotteiden erilaisista suoja-arvioista. THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mukaan eri rokotteiden kyky suojata vakavalta taudilta on nykyisten tietojen mukaan varsin samantasoinen. Siten kansalaisen kannalta ei ole juuri väliä, minkä rokotteen hän saa.

3. Rokotetaanko eri ihmisryhmiä eri rokotteilla?

Suomessa Astra Zenecan rokotetta annetaan alle 70-vuotiaille. Heitä vanhemmat saavat muita rokotteita. Syy on se, ettei Astra Zenecan rokotteesta ole ikäihmisiä koskevia testitietoja riittävästi. Suomessa ensimmäisenä käyttöönotetut rna-rokotteet sopivat iäkkäille. Heille on niitä jo annettukin.

4. Montako piikkiä annetaan?

Toistaiseksi myyntiluvan saaneet rokotteet ovat kaikki sellaisia, että niitä annetaan kaksi annosta.

Tästä on kyse

Rokotteiden tuoman avun aikataulu on vielä avoin, mutta asiantuntijoiden mukaan kesällä tilanne voi jo helpottaa.

Kommentoi »