Koronapassi ei pysäyttänyt pandemiaa – Matkailijan syytä muistaa, että tilanne kohdemaassa voi muuttua nopeasti, kuten Latviassa
Puheenaiheet
Koronapassi ei pysäyttänyt pandemiaa – Matkailijan syytä muistaa, että tilanne kohdemaassa voi muuttua nopeasti, kuten Latviassa
Turistikohteissa eivät koko maan ilmaantuvuusluvut välttämättä päde. Näin kävi esimerkiksi Itävallan Tirolin hiihtokeskuksen vaikeassa koronatilanteessa maaliskuussa 2020.
Julkaistu 1.11.2021
Apu

Ulkomaille suuntaavan matkailijan kannattaa edelleen seurata kohdemaan koronatapausten ilmaantuvuuslukua. Näin siitä huolimatta, että koronapassi on sujuvoittanut täyden rokotussuojan ­saaneiden ulkomaille matkustamista ­varsinkin EU-alueella.

– Ilmaantuvuusluku kulkee usein käsi kädessä maan rokotekattavuuden kanssa, sanoo johtava asiantuntija Jari Jalava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Taudin ilmaantuvuus ja rokotekattavuus voivat kuitenkin vaihdella paljon kohdemaan eri alueiden välillä.

– Turistikohteet ovat usein erillisiä muusta maasta. Niissä matkailijaa ­ympäröivät eri maista tulevat turistit.

Turistikohteissa eivät siis koko maan ilmaantuvuusluvut välttämättä päde. Jalava nostaa esimerkiksi Itävallan Tirolin hiihtokeskuksen vaikean koronatilanteen maaliskuussa 2020.

Koronatilanne voi kriisiytyä

Jalava muistuttaa, että pandemia on edelleen käynnissä. Koronatilanne kohdemaassa voi muuttua nopeasti, kuten ­esimerkiksi Latvian tuore sulku osoittaa.

– Maan koronatilanne voi johtaa kriisiytymiseen myös maan muun terveydenhuollon osalta, sanoo Jalava.

Matkailijan kannattaa ottaa huomioon, että se voi tarkoittaa hoitoon pääsyn vaikeutumista myös niille, jotka sairastavat muita tauteja kuin koronaa.

Euroopan matkaa suunnitteleva voi seurata eri maiden ilmaantuvuuslukuja Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen ECDC:n viikoittain julkaistavasta matkustusriskikartasta. Sen tilastoissa ovat mukana EU- ja ETA-maat. Ilmaantuvuusluvut näkyvät siinä myös alueittain.

Eri maiden rokotuskattavuutta ja ilmaantuvuuslukuja voi tutkia myös Maailman terveysjärjestön WHO:n sivuilta.

THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville kahden rokoteannoksen ottamista ennen matkalle lähtöä.

Ajankohtaiset maahantulo- ja karanteenimääräykset kannattaa tarkistaa ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, kuten matkakohteena olevan maan lähimmästä edustustosta.

Latviassa otettiin 21. lokakuuta käyttöön uusia koronarajoituksia. Niitä ovat öinen ulkonaliikkumiskielto, kauppojen ja ravintoloiden sulkeminen sekä kulttuuri- ja urheilutapahtumien peruminen. Pääkaupunki Riian vanhassakaupungissa on hiljaista.
Kommentoi »