Apu

Avun pääkirjoitus: Koronapassi ei ole laiton eikä sen käyttö tarkoita pakkorokottamista

Avun pääkirjoitus: Koronapassi ei ole laiton eikä sen käyttö tarkoita pakkorokottamista
Työnantajat haluaisivat koronapassin myös työpaikoille, jotta työt voitaisiin järjestää niin, että rokottamaton ei vaaranna muiden työntekijöiden tai asiakkaiden henkeä ja terveyttä, kirjoittaa päätoimittaja Marja Aarnipuro.
Julkaistu: 8.11.2021

Amerikassa asuva ystävä kävi Helsingissä ja hämmästeli: ”Miksi täällä ei kysytä koronapassia juuri missään?” Asiaa sopiikin ihmetellä.

Jopa amerikkalaiset, nuo yksilönvapauden ylimmäiset puolustajat, ovat ymmärtäneet, että nyt vaaditaan poikkeustoimia. Koronapassin turvin amerikkalaiset ja monen muunkin maan asukkaat käyttävät sujuvasti monia palveluita, matkustavat, käyvät leffassa, teattereissa ja ravintoloissa.

Suomessa vain joissakin ravintoloissa käytössä oleva koronapassi on nostanut rokotekattavuutta ilahduttavasti. Moni on huomannut, että ilman rokotteita jää paljosta paitsi. Epidemia on taas pahenemassa, ja koronapassia vaaditaan käyttöön muihinkin palveluihin. Työnantajat haluaisivat sen myös työpaikoille, jotta työt voitaisiin järjestää niin, että rokottamaton ei vaaranna muiden työntekijöiden tai asiakkaiden henkeä ja terveyttä.

Joidenkuiden mukaan koronapassi on laiton. Ei pidä paikkaansa. Perustuslakivaliokunnan mukaan väestön terveyden suojeleminen ja terveydenhoitojärjestelmän toimintakyvyn säilyttäminen pandemian aikana ovat perusoikeusjärjestelmän kannalta erittäin painavia perusteita koronapassin käyttöönotolle, ja ne perustelevat perusoikeuksien väliaikaista rajoittamista.

Kannattaa muistaa, ettei koronapassin käyttö tarkoita pakkorokottamista. Passinhan saa paitsi ottamalla täyden rokotussarjan, myös sairastetun taudin jälkeen ja tuoreella negatiivisella koronatestillä.

4 kommenttia